Fakta om gull

fakta om gull

Gull er blant de mest verdifulle metallene som finnes, og det er ikke uten grunn at det glitrende gullet har trollbundet mennesker i årtusener.

 

Hva er gull?

Gull er et svært sjeldent og verdifult metallisk grunnstoff. Det har kjemisk navn Au, etter det latinske navnet for gull som er Aurum. Atomnummeret til gull er 79. 

Det glitrende gullet har hatt en nærmest magisk tiltrekningskraft på mennesker flere årtusen. Man regner med at det var sumererne som oppdaget gullet for rundt 7000 år siden.

I tiden siden menneskene oppdaget gullet har det blitt brukt både som betalingsmiddel, utsmykking, og i nyere tid til industrielle formål.

hva er gull

Gull regnes som et edelmetall og har flere karakteristiske egenskaper. Det oksiderer ikke, noe som gjør at det kan ligge tusenvis av år i bakken uten å ruste eller å forringes på annen måte. 

Smeltepunktet til gull er 1 064,18 °C, mens massetettheten er 19 320 kg/m³.

Gull har så stor massetetthet at en liter med gull veier hele 19.32 kg. Til sammenligning så veier en liter bly 11.35 kg. Gull er med andre ord 70 % tyngre enn bly med samme volum.

 

Hvordan blir gull til?

I middelalderen prøvde mange alkymister forgjeves å lage gull gjennom kjemiske prosesser. Det skulle derimot vise seg at de prøvde forgjeves. Gull kan nemlig ikke lages av noen jordlige elementer.

Gullet vi finner på jorden er et resultat av såkalte supernovaer. Dette var stjerner som eksploderte og slynget gull og andre elementer mot jorden ombord på asteroider. Disse asteroidene kolliderte så med jorda for milliarder av år siden og begravde gullet dypt i bakken.

Metallet i gullringen din har med andre ord vært gjennom litt av en reise. Der det fulgte med en asteroide gjennom verdensrommet, for så å krasje med jorda for milliarder av år siden.

 

Hva er gull verdt?

Gull er et sjeldent, men samtidig ettertraktet metall. Gjennomsnittlig forekomst i jordskorpen er på kun 0,004 gram per tonn. Denne kombinasjonen gjør at prisen på gull er svært høy. 

hva er gull verdt

Som grafen viser så har gull blitt stadig mer verdifult. I 2020 kostet en unse med gull (31.1 gram) i gjennomsnitt $1,773.

Lurer du på hva gull er verdt akkurat i dag? Her kan du sjekk dagens oppdaterte gullpris.

 

Hvordan finner man gull?

Det er en rekke forskjellige måter å finne gull på. Den eldste og mest tradisjonelle metoden er ved gullvasking i elver. Her tar man ganske enkelt elvegrus og vasker denne i en gullvaskepanne for å skille ut gullkornene.

Mange benytter seg også av metalldetektorer når de er på gulljakt. Gode metalldetektorer kan finne gullkorn fra 0,03 gram og oppover. 

hvordan finne gull

I elveløp med store gullforekomster er det vanlig med det som kalles for «sniping». Med denne teknikken snorkler man ned elven mens man leter på elvebunnen etter gullklumper.

Industriell utvinning av gull foregår derimot på en helt annen måte. Her leter man enten etter store gullårer i bakken, eller ved industriell vasking av gullrikt jordsmonn.

 

Hvor i verden finner man gull?

Man finner gull spredt over hele verden, men noen land har større forekomster enn andre. Verdens største gullforekomst ble i sin tid funnet i Witwatersrand i Sør-Afrika.

Andre store produsenter av gull er i dag land som Kina, USA, Canada, Australia, Peru, Brasil, og Mexico.

hvor finner man gull

Super Pit gullgruven i Kalgoorlie i Australia er en av verdens største åpne gullgruver.

Norge har også noen forekomster av gull, men ikke så store at de har blitt noe vedvarende industrieventyr. Det regnes at det totalt har blitt utvunnet ca 500 kg gull fra norske forekomster.

 

Hvordan finne gull i Norge?

Det er flere plasser i Norge at det er mulig å finne gull. De største forekomstene finner man i Eidsvoll, Svartdal, Bømlo og i Tosenfjorden. Det har også tidligere vært utvinning av gull i Kongsberg.

hvordan finner man gull

I dag finnes det ingen industriell utvinning av gull i Norge. Gullgraving på hobbybasis er derimot en populær hobby for mange.

Det er mulig å vaske frem gull fra elvegrusen i flere elver rundt om i landet. Mest populær er elva Gisna i Trøndelag, hvor det er funnet gullklumper på opp mot 20 gram.

 

Hva brukes gull til?

Gull brukes først og fremst i smykkeindustrien for å lage smykker, ringer og lignende. Det kan også brukes i investeringer, da i form av gullbarrer og gullmynter.

gull i elektronikk

I modern tid har gull også blitt et viktig metall innen industri og teknologi. Noen investorer velger også å investere i gull fordi dette kan gi en sikring mot økende inflasjon

Du kan lese mer om bruksområdene til gull her.

 

Hvor kan jeg kjøpe gull i Norge?

Gull i form av smykker kan du handle i gullsmeder over hele landet. Er du derimot ute etter investeringsgull så er det noen få bedrifter som spesialiserer seg på dette.

Du kan kjøpe investeringsgull på nett hos forhandlere som Goldsource, Tavex eller K.A Rasmussen. Alternativt kan du kjøpe investeringsmynter hos forskjellige mynthandlere rundt om i landet.

Har du derimot gammelt gull som du ønsker å selge så anbefaler vi at du leser vår artikkel om hvordan du selger gull.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy