Hva brukes gull til?

hva brukes gull til

Gull brukes ikke bare til gifteringer og øredobber, det har også flere andre viktige bruksområder.

For de fleste av oss er gull synonymt med skinnende smykker, øredobber og gifteringer. Og det er nettopp i smykkeindustrien at 78 % gullet som utvinnes blir brukt. 

Gull har derimot flere egenskaper som gjør at det brukes til en rekke andre formål. I denne artikkelen tar vi i en titt på hva som gjør gull så unikt, og hvilke bruksområder det har.

 

Gull i smykkeindustrien

Vi kommer ikke utenom smykker, ringer og armbånd når vi snakker om bruksområdene til gull. Gull har hatt en nærmest fortryllende tiltrekningskraft på mennesker i årtusener, og har blitt brukt i smykker i over 6000 år.

I dag brukes nærmere 80 % av alt gull som utvinnes til å lage smykker og andre pyntegjenstander av gull. Gull ser ikke bare vakkert ut, men det har også flere egenskaper som gjør det ideelt for smykkeproduksjon.

Gull i ren form fremkaller ikke allergi, og er dessuten lett å forme. Det oksiderer heller ikke og beholder derfor sitt fine glimmer. Et smykke laget av gull ser derfor ikke bare vakkert ut, det holder også på den fine fargen til evig tid.

 

Gull i elektronikk

Gull har flere spesielle egenskaper som gjør det til et ideelt metall til bruk innenfor industri og teknologi. Du har kanskje sett at elektroniske komponenter har et lite gullskjær over seg, eller at kontaktene på høyttalerne dine er gullfargede? Dette er fordi de faktisk er belagt med et lite tynt lag med gull.

Grunnen til dette belegget, er at gull er et edelt metall som ikke oksiderer, og som i tillegg leder strøm svært godt. Ved å gi elektroniske komponenter og tilkoblinger et tynt lag med gull, så får de et beskyttende lag mot oksidering. På den måten varer komponentene lengre og blir mer driftssikre.

I dagens teknologiske alder er gull et svært viktig materiale. Det brukes i alt fra mobiltelefoner og datamaskiner, til fjernsynet ditt. Gull er med andre ord ikke bare fint å se på, det er også kritisk for at alle de elektroniske duppedittene våre skal fungere.

 

Gull i munn

I årtusener har gull også funnet veien inn i munnen til folk. Allerede 700 år før Kristus brukte etruskerne gulltråd til å montere nye tenner i pasientens munner.

På grunn av at gull ikke ruster og ikke fremkaller allergiske reaksjoner, brukes gull fortsatt i tannlegeindustrien. Såkalte gulltenner er velkjente, og tannkroner i gull regnes for å ha lengste holdbarhet av alle kronetypene. 

 

Gullmynter

Mange tenker kanskje at gullmynter hører fortiden til, men faktisk er gullmynter mer populære enn på lenge. En rekke land produserer sine egne gullmynter og de er populære både blant myntsamlere og investorer. 

gull til bruk i m ynter

Gull har vært verdifullt i årtusener, og mange investorer regner derfor gull som en trygg plassering for pengene sine. I stedet for å putte pengene i madrassen eller i banken, velger mange å spare i gullmynter i stedet for. I Norge er gullmynter et yndet investeringsobjekt fordi det ikke er moms på gullmynter, i motsetning til gullbarrer som har 25 % moms.

Tonnevis av gull går hvert år med til å lage populære gullmynter som American Eagles, Krugerrand og Canadian Maple Leafs. I tillegg regner man med at 7 % av den årlige gullproduksjonen ender opp som gullbarrer i bankhvelv rundt om i verden.

 

Gull i verdensrommet

Som vi har vært inne på har gull flere unike egenskaper, og et av de er at det reflekterer infrarød stråling godt. Dette har ingeniørene i NASA bitt seg merke i og de bruker gull på en rekke forskjellige måter.

Blant annet så dekkes visirene på romhjelmene med et tynt lag med gull for å reflektere den skadelige strålingen fra sola. Annet utstyr dekkes også med et tynt lag med gullfolie for å beskyttelse.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy