At et kredittkort har CashBack betyr at du får tilbake en viss prosent på et kjøp. Dette er en form for lojalitetsprogram som ofte kommer på toppen av faste rabatter. Hva du får CashBack for er forskjellig fra kort til kort.
Kredittkort med CashBack
De fleste kjenner egentlig til hva CashBack er, men assosierer kanskje rabattordningen først og fremst med medlemskort som Trumf og Coop. Prinsippet er det samme i kredittkort med CashBack, som det er med disse medlemskapene. Faktisk finnes det kredittkort der Trumf eller Coop-bonusene er inkluderte.
Nesten alle kredittkort som har fordelsprogram, tilbyr en eller annen form for penger tilbake. Slike fordelsprogram har gjerne et rabattprogram i bunn, der du får rabatter på alle kjøp, uten at det finnes noen grenser for hvor mye du kan spare. Rene CashBack-ordninger har til motsetning ofte en grense, og her kommer rabatten i form av tilbakebetaling av kontanter. Kombinasjonen av faste rabatter og tilbakebetaling, gjør at du med enkelte kort, og på enkelte produkter, kan spare mye penger.
To typiske eksempler på kredittkort med rabattavtaler
Re:member MasterCard er et godt eksempel på kredittkort med CashBack og et bredt fordelsprogram. Programmet kalles Re:member Reward, og gir faste og ubegrensede rabatter på inntil 25% i over 200 nettbutikker. Hvilke kjøp som gir CashBack, og hvor stor denne delen er, fremgår i en enkelt oversikt i nettbanken som korteiere har tilgang til. Summen du sparer på hvert kjøp, trekkes så fra på den neste fakturaen du mottar. Rentene for kjøpet kan spise opp rabatten, men ikke så lenge du betaler regningen i tide. Re:member MasterCard har en rentefri periode på alle kjøp av varer og tjenester, og betaler du innenfor denne perioden, slipper du alle renter, og sitter igjen med besparelsen.
Santander Red er et annet eksempel på kredittkort med et bredt fordelsprogram. CashBack-løsningen hos denne banken heter KickBack, og gir penger tilbake på kjøp i flere hundre nettbutikker. I tillegg har kortet rabattordninger på flere reiseprodukter og restauranter. Kravene for at du skal få enten penger tilbake, eller rabattene, er at du betaler med kredittkortet fra Santander. Her som ellers får du også en rentefri periode, og for Santander Red er denne på hele 50 dager.
Bonus på flyreiser er også cashback
Om du eier kredittkortet fra flyselskapet Norwegian (Norwegian-kortet), får du også her en form for CashBack. Alle transaksjoner som foretas med kortet, gir bonus som kan konverteres til flyreiser eller andre reiserelaterte produkter som inngår i ordningen. Hva du får i bonus varierer ut i fra hvor du bruker kortet. Betaling av flyreiser med Norwegian gir mest poeng, der de dyreste billettene teller mer enn de billigste. Den laveste bonusen kommer fra alle øvrige kjø der kortet benyttes som betalingsmiddel. Kredittkortene fra konkurrenten SAS fungerer på samme måte, men her er spekteret av produkter du kan bruke bonusen på, enda bredere. Hva som er mest lukrativt for de som reiser ofte, avhenger av behovet. SAS-kortene har en årsavgift, mens Norwegian-kortet er gratis å eie, noe som bør tas med i vurderingen.
Cashback og bensinrabatt
Rabattene du kan få i såkalte bensinkort, som Shell MasterCard eller Circle K MatserCard (tidligere Statoil-kortet), er også en form for CashBack. Begge kort har et fordelsprogram, der bensinrabattene nok er det mest lukrative for bileiere. Prisavslaget på alle former for drivstoff varierer, og kan øke i enkelte kampanjeperioder. Her også gjelder det at prisavslaget kommer som et fratrekk på den månedlige regninga fra kredittselskapet. For å utnytte rabatten, må du altså gjøre opp fakturaen før rentefri periode er over.
Den laveste drivstoffrabatten på kredittkortene som kommer fra bensinstasjonkjedene, er gjennomgående høyere enn det du kan få i andre kredittkort med bensinrabatt, for eksempel Ikano Visa eller Flexi Visa. De sistnevnte har imidlertid bredere fordelsprogrammer.
Hvem betaler for rabatten?
For å utnytte rabattordninger og CashBack, er det som vi ser om å gjøre å unngå rentebelastninger. Resultatet er at avslagene i pris blir en kostnad for enten utsalgsstedet, eller kredittselskapet. I mange tilfeller er rabattavtalene god markedsføring for butikkene, og initiert herfra. De rene kontantutbetalingene er derimot noe som vanligvis inngår i kredittselskapenes markedsføringsbudsjetter. Derfor har også kontantutbetalingene begrensninger, med varierende størrelse alt ettersom hvilket kredittkort du velger.
Begrensninger i kontantutbetaling
Begrensningene på hvor mye CashBack du kan opparbeide deg i løpet av et år, er normalt på noen tusenlapper. Som et eksempel har 365Direkte MasterCard 3,65% cashback på kjøp av sko og klær. Summen du får tilbake er her begrenset til 2 000 kroner per år. Det tilsvarer et forbruk av klær og sko på 55 000 kroner i året. Butikkene du handler i må være registrerte i MasterCard sitt nettverk av salgssteder, noe nesten alle butikker er uansett. Ikano Visa har et lignende fordelsprogram, men her er begrensningen i årlige utbetalinger på 5 000 kroner.
Betal regninga i tide og unngå rentene
Å inkludere CashBack i fordelsprogrammet til et kredittkort, er et av flere virkemidler for å kapre seg kunder. Ordningen er også ment å gjøre kundene mer lojale. Her er det viktig å ikke se seg blind på rabattene. Varene eller tjenestene du kjøper blir kun billigere så lenge du betaler for kreditten i tide. Betaler du etter at rentefritaket er opphørt, kan rentene spise opp det du sparte, og i verste fall gjøre produktet dyrere enn om du betalte kontant.
Vær også oppmerksom på at det i noen tilfeller er mulig å finne samme produkt enda billigere andre steder. CashBack på bensin er et godt eksempel på dette. For eksempel kan du få 40 øre avslag hos en bestemt bensinstasjonkjede, mens konkurrenten rett ned i gata selger bensinen enda billigere enn dette.