Sjekk dagens oppdaterte gullpris her

gullpriser

Prisen på gull forandrer seg hele tiden. Ønsker du å se dagens gullpriser, så finner du denne i grafen lenger ned på siden.

Vær oppmerksom på at om du søker etter dagens gullpriser på google, vil mange av treffene være fra bedrifter som kjøper gammelt gull. Prisene de oppgir er derfor ikke dagens spotpriser på gull, men heller hvilken pris du kan forvente deg om du ønsker å selge gull til de.

Dagens gullpris i gram

I grafen under ser du dagens spot gullpris oppgitt i gram.

Selge gull? Vi anbefaler Gullbanken

annonse

Gullpris per unse

Den vanligste målestørrelsen for gull er en Troy-unse, som tilsvarer 31.1 gram. Det er også denne måleenheten de fleste nettsider og tjenester som har oppdaterte gullpriser benytter seg av. Dagens gullpris oppgitt i Troy-unser finner du nedenfor.

Selge gull? Vi anbefaler Gullbanken

annonse

Gullpris per kilo

Lurer du på hvor mye det koster for et kilo med gull? I grafen under ser du dagens gullpris i kg.

Selge gull? Vi anbefaler Gullbanken

annonse

 

Slik settes gullprisen

Som det meste annet som selges, så avgjøres prisen på gull i all hovedsak av tilbud og etterspørsel. Er det stor etterspørsel etter noe, så vil prisen som regel stige. Det motsatte skjer når etterspørselen er lav, da vil prisene synke.

Rent teknisk så styres den offisielle gullprisen av det som heter LBMA Gold Price. Dette fungerer som en auksjon for gull, og kontrolleres av Ice Benchmark Administration (IBA) i Storbritannia. 

LBMA er en elektronisk auksjon hvor gull kjøpes og selges i runder på 30 sekunder. Den endelige prisen som oppnås regnes så som den offisielle spotprisen for gull. Disse prisene oppdateres to ganger daglig, 10.30 og 15.00 UK tid. 

De offisielle gullprisene oppgis per troy ounce, noe som tilsvarer 31.10 gram med rent gull.

 

Historisk utvikling av gullpriser

I grafen under har vi plottet inn gullprisens utvikling fra 1970 til 2020. Vær oppmerksom på at tallene ikke er justert for inflasjon

gullpriser utvikling

Gullprisens opp og nedturer de siste 50 årene

  • 1971:  USAs president Richard Nixon fjerner USA fra gullstandarden.
  • 1980: gjennomsnittsprisene for gull er $614.75 per troy ounce, mens den høyeste prisen gjennom året var $843. Tar man inflasjonen i betraktning så ville 2021 prisen være $2592 dollar. Dette var den høyeste gullprisen gjennom tidene, og oppstod fordi investorer strømmet til gull for å sikre seg mot den høye inflasjonen, som stor grad skyldes høye oljepriser.
  • 2003: I februar begynner gullprisen stige, i det USA gjør seg klar til å gå til krig mot Irak.
  • 2005: Gullprisen når igjen $500, for første gang siden desember 1980.
  • 2007: Gullprisene når en topp på $730, før den detter tilbake til $543 i juni.
  • 2008: I mars når gullprisene for første gang i historien en pris på over $1000 per unse.
  • 2010: Ny prisrekord på gull i september, $1282 per unse.
  • 2020: Gull omsettes for første gang over $2000 per unse. 

 

14 karat gullpris

I Norge omtales og stemples 14 karat gull som 585 gull. Grunnen til dette er at en gjenstand som er av 14 karat gull, har et gullinnehold på 585 deler per 1000. Eller sagt på en enklere måte, en gjenstand av 585 gull består av 58,5 % rent gull.

For å finne gullprisen på 14 karat gull så tar du gullprisen per gram fra grafen over, og ganger det tallet med 0,585. 

 

18 karat gullpris

18 karat gull har et høyere gullinnehold enn 14 karat gull, og stemples 750 gull i Norge. Et smykke eller en gullring som er stemplet med 750 gull, inneholder 75 % rent gull.

For å finne gullprisen av 18 karat gull, så ganger du dagens gullpris med 0,75.

 

24 karat gullpris

Rent gull omtales ofte som 24 karat gull. I Norge kaller vi gjerne dette for fintgull, og det stemples 999.

Siden 999 gull ikke er blandet med noen andre metaller, vil verdien på 24 karat gull være lik dagens spotpris på gull.

 

Gullpris hvitt gull

Hvitt gull er en blanding (legering) av vanlig gull, og et annet hvitt metall, som oftest sølv. Det er mengden gull i blandingen som avgjør gullverdien av hvitt gull. 

For å finne verdien av hvitt gull tar du dagens gullpris, og ganger det med prosenten gull gjenstanden inneholder. Som regel så er hvitt gull i Norge stemplet 585, noe som betyr at det har et gullinnhold på 58.5 %. 

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy