Sparing

sparing

Banksparing er per i dag en lite innbringende geskjeft. Innskuddsrentene er helt nede i null prosent på mange bruks- og lønnskontoer, mens det som regnes som gode betingelser på høyrentekontoer, er godt under økningen i konsumprisindeksen.

Du taper rett og slett kjøpekraft på å la pengene stå på konto. Boligsparing for ungdom er unntaket. Innskuddsrentene på BSU slår det meste annet, samtidig som du får et lukrativt skattefradrag. Samtidig gir BSU unge mennesker enn lukrativ måte å spare opp verdifull egenkapital til det første boligkjøpet. Har du ikke anledning til å spare i BSU, er det kun noen få insentiver igjen til å putte pengene på bok.

 

Sparing i bank

Blant de grunnene du sitter igjen med er sikkerheten banksparing gir deg. Risikoen for å tape hele kontantbeholdningen er nærmest lik null. Bankinnskudd på inntil 2 millioner er sikret gjennom Bankenes sikringsfond, og har du mer midler enn dette, kan du fordele de på flere banker. Merk deg at beløpsgrensen som sikringsfondet gir dekning for, gjelder per bank. Enkelte banker opererer med flere merkenavn, og disse regnes under ett i forhold til sikringsfondets garanti.

Penger på bok er også nyttig når du trenger midler til uforutsette utgifter, samt at penger for hånden gir deg fleksibilitet i forhold til å kunne hoppe på gode investeringer dersom de dukker opp.

 

De beste innskuddsrentene

Velger du å spare i bank er det om å gjøre å få de beste betingelsene. Generelt sett får du de beste rentene jo større innskuddet er. Rentebetingelsene er også som regel bedre dersom du forplikter deg til å la pengene stå urørt. Har du midler nok, og vet at du neppe får umiddelbare behov for å foreta uttak, kan du få bedre innskuddsrenter i banker som er strenge i forhold til uttaksmulighetene.

Vårt tips er å bruke en av de mange gode bankoversiktene du finner på nett, som forteller deg hvilke banker som har de beste innskuddsrentene. De økonomiske tidsskriftene har oppdaterte lister, og Finansportalen er alltid et godt alternativ når du skal sammenligne. Forhør deg også med den banken du bruker per i dag, spesielt om du allerede har boliglån. Bankene har ofte litt å gå på, og forbedrer gjerne betingelsene dine dersom de vil beholde deg som kunde.

Og husk! Er du under 34 år bør du absolutt utnytte mulighetene du får i med sparing i BSU.

 

Sparing versus nedbetaling av gjeld

Innskuddsrenter er alltid lavere enn lånerenter, selv på billige boliglån. Rent økonomisk betyr det at det vil aldri lønne seg å spare i bank, så lenge man samtidig betjener et eller flere lån. Her er rådene fra ekspertene entydige; spar til du har en buffer stående på bok, gjerne det som tilsvarer to til tre månedslønninger, så får du de mulighetene som beskrevet ovenfor. Deretter bør du konsentrere deg om å betale ned gjeld. På sikt vil dette være langt mer lønnsomt enn sparing i bank.

Har du flere lån bør du normalt prioritere ekstra innbetalinger på det lånet som er dyrest. Vanligvis er boliglånet det rimeligste, etterfulgt av billån som har pantesikkerhet, før du kommer til forbrukslån og kreditter. Studielånet er det du bør vente med lengst. Her er rentene som regel blant de laveste, det er enkelt å få betalingsfritak om man tjener lite, i tillegg til at ingen arver gjelden om du dør.

 

Sparing i hverdagen

Å skaffe seg avkastning fra sparing kan selvsagt være fornuftig, men det er ikke sikkert det er på det punktet du har størst potensiale til å forbedre økonomien din. Mange av oss bruker store summer på tjenester og varer som strengt tatt gir oss veldig lite. Hvor mange plagg trenger vi egentlig? Må vi drikke kaffe til 50 kroner koppen? Hva koster det egentlig per trening i helsestudioet vi er medlem av? Får du mer ut av en joggetur og et gratis treningsprogram du fant på nettet? Er livskvaliteten vår nødvendigvis styrt av hvor mye penger vi bruker på oss selv? Vår påstand er at du kan enkelt spare betydelige beløp, uten at det går ut over verken helsa eller moroa.

 

Finn nye leverandører

Vi bruker også mer penger på nødvendigheter enn det vi kunne sluppet unna med hadde vi områdd oss litt. Vi må ha strøm, vi må spise, vi må ha forsikringer, vi må komme oss fra A til B, og de fleste trenger nettilgang og mobiltelefon. Å spare på slike varer og tjenester er særdeles enkelt, og koster som regel kun noen minutter innsats. Leverandørene av slike tjenester er i kontinuerlig priskrig, og det er for eksempel enkelt å bytte strømleverandør, mobiloperatør, bredbåndleverandør og så videre.

Belønningen kan bli på tusenvis av kroner hvert eneste år. Tjenester som dette er også av den art som ikke lurer oss inn i noe statusjag. Folk gir beng i hvem som leverer strøm til leiligheten, så her er det utelukkende om å gjøre å få mest igjen for pengene. Er du riktig smart, bruker du alle sparte kroner på å banke ned gjeld. Da får du dobbel effekt av snusfornuften din!

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy