Så mye veier og koster en gullbarre

hvor mye veier en gullbarre

Det er lite som reflekterer rikdom like godt som en solid gullbarre, men har du noen gang lurt på hvor mye en gullbarre faktisk veier?

 

Målenheten for vekten av gull

Før vi går inn på hvor mye en gullbarre faktisk veier, så skal vi først se nærmere på hvilken måleenhet vi bruker om gull. De fleste tenker kanskje at vekten på gull vanligvis oppgis i gram, men svaret er at den vanlige måleenheten for gull og sølv er såkalte troy unser, eller troy ounce på engelsk.

En troy unse tilsvarer 31.1 gram i det metriske målesystemet. I praktisk bruk så forkortes troy unse gjerne bare med «oz», eller «t oz». Målesystemet stammer fra middelalderen og ble første gang benyttet i Troyes i Frankrike. 

 

Invester i fysisk gull Gullbanken

 

Gullbanken selger populære investeringsmynter i gull som Maple Leaf, American gold Eagles og Britannias i flere forskjellige størrelser. Slike mynter er det beste alternativet for de som ønsker å kjøpe fysisk gull i Norge.

 

Se utvalget av gullmynter hos Gullbanken her

annonse

 

Hvor mye veier en gullbarre?

En såkalt «Good Delivery Bar», som regnes som en standard gullbarre, veier 12.44 kg. Grunnen til at den veier akkurat 12.44 kg, er fordi den inneholder nøyaktig 400 troy unser med rent gull. 

12.44 kilo er altså den offisielle vekten på gullbarrer som er satt av London Bullion Market Association. Banker og finansielle institusjoner verden over benytter seg denne standardvekten når de snakker om gullbarrer.

Det er derimot et stort marked for å selge gullbarrer til privatpersoner. Apmex.com selger blant annet «gullbarrer» som veier så lite som 0.5 gram, opp til en kilo.

Så har du kanskje lurt på hvorfor skurkene i filmer alltid sliter med å bære gullbarrene de i har stjålet. Grunnen til dette er at gull har en veldig høy massetetthet (19.3 gram per cm3). Dette gjør at en gullbarre veier mye i forhold til den fysiske størrelsen på gullbarren.

 

Hvor mye koster en gullbarre?

Gull er som kjent meget dyrt, og da blir naturlig nok prisen på en gullbarre der etter. Prisen på gull varierer en del, men hvis vi tar utgangspunkt i en gullpris på på 14 500 kr per troy unse, så blir prisen på en standard gullbarre 5 800 000 norske kroner. 

så mye koster en gullbarre

Kjøpe gullbarrer i Norge

Vi har vært inne på at gullbarrer myntet på privatpersoner lages i størrelser helt ned i 0.5 gram. Gullbarrer som investeringsobjekt er derimot veldig lite utbredt i Norge. Grunnen til dette er enkel. Gullbarrer ilegges i Norge en moms på 25%, mens gullmynter er fritatt moms. De som ønsker å investere i fysisk gull i Norge velger derfor nesten utelukkende å investere i gullmynter.

Les mer om investering i gull her.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy