Fakta om 750 gull

750 gull

I denne artikkelen kan du lese mer om hva 750 gull er, betydningen av 750-merkingen, merkingsprosessen, og verdien av gullet ved salg.

Les også: Fakta om gull

 

Hva er 750 gull?

750 gull, ofte omtalt som 18 karat gull, er en legering som består av 75% rent gull og 25% andre metaller.

Standarden for karat i gull angir andelen rent gull i en legering. Rent gull er 24 karat, hvilket betyr at det er 100% gull.

Når vi snakker om 750 gull, inneholder legeringen 750 deler rent gull per tusen deler totalt, derav navnet.

 

Hvorfor merkes det med 750?

Merket «750» på gullprodukter er et internasjonalt anerkjent stempel som indikerer gullinnholdet. Denne merkingen er viktig både for forbrukerbeskyttelse og for å sikre transparens i handel med gull. Når et smykke er stemplet med 750, gir det kjøperen trygghet om at produktet inneholder nøyaktig 75% rent gull.

 

Merking av 750 gull

I Norge, som i mange andre land, er det et krav at gullprodukter merkes med et tall som indikerer gullinnholdet. For 750 gull betyr dette at smykket eller gjenstanden skal ha et stempel som viser «750». Dette tallet indikerer at gullinnholdet i legeringen er 75%.

 

Formålet med merking

Formålet med å merke gullprodukter med «750» er flerfoldig:

  1. Forbrukerbeskyttelse: Merkingen gir kjøpere klar informasjon om produktets kvalitet og renhet.
  2. Standardisering: Det sikrer en uniform standard som er anerkjent både nasjonalt og internasjonalt.
  3. Verdibestemmelse: Dette er viktig for både kjøp og salg, ettersom verdien ofte beregnes basert på gullinnholdet.

 

Verdi ved salg

Verdien av 750 gull bestemmes i stor grad av gullprisen på verdensmarkedet. Siden gull er en verdifull ressurs, varierer dens pris kontinuerlig basert på tilbud og etterspørsel, samt globale økonomiske forhold.

Når man selger 750 gull, kan man forvente å få betalt for 75% av totalvekten i rent gull. Men det er viktig å huske at markedsprisen på gull refererer til rent gull. Derfor, selv om 750 gull er 75% rent, vil salgsprisen justeres for å reflektere denne renhetsgraden.

Har du 750 gull som du ønsker å selge? Her kan du lese mer om hvordan du enkelt kan selge gull.

 

Slik lages 750 gull

For å lage 750 gull blander man 75% rent gull, med 25% av andre metaller. I 750 gull utgjør de resterende 25% av legeringen vanligvis en kombinasjon av kobber, sølv, nikkel og palladium. Disse tilsetningene er nødvendige for å forbedre gullets fysiske egenskaper, slik som slitestyrke og farge.

For eksempel, kan en høyere andel av kobber gi gullet en rødlig tone, mens palladium kan gjøre det mer hvitt. Disse legeringene omtales gjerne som rosegull og hvitt gull.

 

Anvendelsesområder

750 gull er et populært valg for en rekke produkter. I smykkeindustrien verdsettes det for sin ideelle kombinasjon av renhet og holdbarhet, noe som gjør det egnet for ringer, armbånd, halskjeder og øredobber. I tillegg er 750 gull ofte brukt i produksjonen av minnemynter.

 

Sammenligning med andre karatstandarder

Gullens karatverdi er en indikator på renhetsgraden. Mens 750 gull (18 karat) inneholder 75% rent gull, har andre standarder som 14 karat gull (585) og 22 karat gull (916) henholdsvis 58,5% og 91,6% rent gull.

Forskjellen i renhetsgrad påvirker ikke bare gullets verdi, men også dets fysiske egenskaper. For eksempel, er 750 gull mer slitesterkt og mindre utsatt for å bli ripet sammenlignet med 22 karat gull, som er mykere på grunn av sin høyere renhet. Dette gjør 750 gull mer praktisk for hverdagsbruk, spesielt i smykker.

 

Pleie og vedlikehold

For å bevare 750 gulls skjønnhet og glans over tid, kreves riktig pleie og vedlikehold. Det anbefales å rengjøre smykker regelmessig med en myk klut og unngå eksponering for harde kjemikalier. For grundigere rengjøring, kan en løsning av varmt vann og mild såpe brukes.

Det er også viktig å oppbevare gullprodukter separat for å unngå riper fra andre smykker. Ved å følge disse enkle retningslinjene, kan man sikre at gullvarer merket med 750 forblir vakre og lystre i mange år.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy