Hva er rosegull?

hva er rosegull

Rosegull er en gulltype med et varmt og rosaaktig skjær.

Gulltypen omtales gjerne også som rødt gull, eller rosa gull, og har blitt stadig mer populær de seneste årene. Du lurer kanskje på hvordan gull kan gå fra å være gult, til å få den særegne rosa fargen? 

 

Rosegull – en blanding av flere metaller

Gull er et grunnstoff, og i sin reneste form så er gull gyllent og gult på farge. Rosegull er dermed ikke et eget stoff fra naturen sin side, men en blanding av flere metaller. Vi kaller en slik blanding for en legering, og det er flere grunner til at gull blandes med andre metaller.

Rent gull omtales som 24 karat gull, og er rett og slett for mykt til at det er praktisk å bruke i smykker og ringer. Hvis ringen din hadde vært av rent gull ville du raskt oppdaget at den ville bli bendet og få dype merker. Den ville rett og slett ikke vært særlig holdbar ved daglig bruk.

Dette er hovedgrunnen til at vi blander gull med andre metaller i såkalte legeringer. Ved å blande inn metaller som sølv og kobber blir gullet sterkere og mer motstandsdyktig for bruksmerker.

Fargen på gullet forandres også alt etter hvilket metaller vi blander gullet med. Hvitt gull blandes med metaller som er hvite på farge, mens rosegull blandes med metaller som har et rødlig skjær.

 

Slik lages rosegull

For å lage rosegull så er det vanlig å blande rent gull med kobber og sølv. Det typiske blandingsforholdet for 18 karat rosegull er 75% gull, 20% kobber og 5% sølv. Mengden kobber og sølv i legeringen avgjør hvor rødt gullet fremstår. Jo mer kobber det er i legeringen, dess rødere blir gullet.

Hvis det blandes 25% eller mer kobber med gullet, kalles denne legering ofte også rødt gull. Blandes det mindre kobber inn med gullet, så kalles dette gjerne for rosa gull, eller «pink gold» på engelsk.

Rosegull er altså en blanding av vanlig gull og kobber, der blandingsforholdet mellom metallene avgjør fargen.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy