Hvis du søker opp hvitt gull i grunnstoffenes periodiske system så vil du oppdage at det ikke finnes. Det eksisterer egentlig ikke noe som heter hvitt gull fra naturen sin side.
Det er kun en type gull, og den typen gull er gul på farge og vi vet alle hvordan det ser ut. Så hva er da egentlig hvitt gull?
Få godt betalt for hvitt gull du har liggende
Gullprisen er rekordhøy og du kan dermed få godt betalt for hvitt gull du har liggende.
Sjekk hvor mye gullet ditt er verdt her
annonse
Hvitt gull – en legering av flere metaller
Hvitt gull er rett og slett en blanding av vanlig gull og andre metaller som er hvit på farge. En slik blanding av metaller kalles en legering og er svært vanlig i smykkeindustrien.
Gull er nemlig et svært mykt metall, som i sin reneste form ikke egner seg godt til smykker og ringer. Ved å blande inn andre metaller så blir gullet mer motstandsdyktig og det får ikke så lett riper. Man kan også forandre fargen på metallet ved å introdusere andre metaller. Kjente eksempler er rosegull og hvitt gull.
24 karat gull er helt rent gull uten noen innblanding av andre metaller. Det betyr at 18 karat gull er 75% rent gull og 25 % består av andre metaller. Lager man en ring i 18 karat hvitt gull så vil 75 % av ringen bestå av vanlig gull, mens de resterende 25 % består av hvite metaller som sølv og palladium.
Hvitt gull er egentlig ikke helt hvitt
Selv om man tilsetter disse hvite metallene sammen med vanlig gull så blir legeringen fortsatt ikke helt hvit. Legeringen vil ha et lite gult preg og ikke det utpregede fine hvite utseende du er vant til å se i smykker eller ringer laget av hvitt gull. Så hvordan sørger man for at gullegeringen er helt hvit?
Måten dette løses på er at hver ring eller smykke som er laget i hvitt gull blir dekt med et tynt lag av rhodium. Rhodium er et veldig hvitt, veldig hardt, men også skjørt metall. Rhodium er enda dyrere enn gull, men det benyttes så lite av det i pletteringsprosessen at prisen ikke har stor betydning. Prosessen med å plettere over det hvite gullet med rhodium kalles rhodinering og er noe de fleste gullsmeder kan utføre.
Det hvite gullet får altså et tynt lag av rhodium oppå seg for å gi gullet det ekstra hvite og fine utseendet. Siden laget av rhodium er så tynt så vil det etter hvert slites av i hverdagens bruk. Du tar borti skrivebord, dørklinker og dulter borti ting og til slutt så vil det tynne laget med rhodium slites av.
Dette er grunnen til at en gullring i hvitt gull som var helt hvit når den var ny, etter hvert vil gulne ved bruk. Er dette så noe du burde bekymre deg over? Svaret på dette er nei. Om du føler for det kan du gå til en gullsmed å få en ny plettering av rhodium slik at ringen fortsatt er hvit. Mange velger også bare å la bruksmerkene være som de er.
Hva er forskjellen på hvitt gull og platina?
Om du ønsker en ring i hvitt edelt metall som ikke gulner over tid så er platina et alternativ. Platina er i motsetning til gull et naturlig hvitt metall. Hvis du ser på en splitter ny ring i hvitt gull og en ny ring i platina så vil de se like ut på dag en.
Etter hvert som du bruker ringene så vil derimot en ring i hvitt gull gulne, mens platina-ringen forblir i samme farge hele tiden. Uansett hvor mye du bruker en ring i platina så vil du aldri oppleve at den gulner.
Bakdelen med platina er at det er et ganske mykt metall, slik at du enklere vil få striper og merker i ringer laget av platina. Etter hvert som du bruker en ring i platina så vil det dannes en patina av bruksmerker. Mange liker denne patinaen og mener det gir ringen sjel, mens andre velger å polere bort stripene.