Alt du trenger å vite om stempling av gull

Alt du trenger å vite om stempling av gull

Gull har lenge vært et verdifullt materiale, og det er derfor viktig å kunne skille ekte gull fra etterligninger. I Norge, som i mange andre land, er stempling av gull en standardisert måte å indikere renheten av gullet.

Denne artikkelen gir en detaljert oversikt over hvordan gull stemples, betydningen av disse stemplene, og hvordan de hjelper deg med å identifisere ekte gull.

 

Hva er gullstempling?

Gullstempling refererer til prosessen hvor et lite merke blir preget inn i gullsmykker og andre gullprodukter. Dette merket gir informasjon om gullets renhet, som er angitt i tusendeler. For eksempel, et merke som leser «585» betyr at 585 av 1000 deler er rent gull. 

 

Norsk standard for gullstempling

I Norge brukes tusendelsystemet for å angi renheten av gull. Dette systemet er mer presist enn karatsystemet som brukes i mange andre land. Her er noen av de vanligste stemplene du kan finne på norsk gull:

  • «999» for rent gull, tilsvarende 24 karat.
  • «916» representerer 91,6% rent gull, ofte referert til som 22 karat.
  • «750» for 75% rent gull, eller 18 karat.
  • «585» for 58,5% rent gull, eller 14 karat.
  • «375» for 37,5% rent gull, eller 9 karat.

 

Viktigheten av å kjenne gullstempelet

Å forstå betydningen av stempelet på gull er viktig både når skal kjøpe gull og selge gull. Stemplet på gullet bekrefter at det er ekte gull, noe som hjelper deg å skille ekte gull fra forfalskninger. Stempelet forteller også hvor rent gullet er, og dette sier noe om hvor mye gullet er verdt.

Dette er særlig viktig når du skal finne ut hva en gullgjenstand er verdt, enten du skal kjøpe eller selge den. Gullstempling beskytter også kjøpere ved å sørge for at de får riktig informasjon om gullet de kjøper. Derfor er det viktig for alle som handler med gull, enten du er kjøper eller selger, å kjenne til og forstå de forskjellige stemplene på gull.

 

Hvordan gjenkjenne ekte gull

For å vurdere et gullsmykke, se etter et av de nevnte stemplingsmerkene. Et klart, tydelig merke er et godt tegn på autentisitet. Imidlertid kan noen forfalskninger også ha merker, så det kan være lurt å konsultere en ekspert hvis du er usikker. Her kan du lese mer om hvordan du finner ut om noe er laget av ekte gull.

 

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy