Slik sjekker du om det er ekte gull

Slik sjekker du om det er ekte gull

Gull har alltid vært et symbol på rikdom og status, men med stigende gullpris kommer også økt risiko for svindel. Det er derfor viktig å vite hvordan man kan fastslå ektheten av gullet man besitter.

I denne artikkelen vil vi utforske ulike metoder for å sjekke om gullet er ekte, fra enkle visuelle inspeksjoner til mer avanserte teknikker.

 

1. Merking og Stempling

En enkel og rask metode for å identifisere ekte gull er å se etter merkingen på gjenstanden. Gullprodukter er ofte stemplet med merker som «750» (18 karat gull) eller «585» (14 karat gull), som indikerer gullets renhet. Disse merkene kan gi en første indikasjon på om gjenstanden er laget av ekte gull.

 

2. Syretesten

Syretesten er en veletablert metode som gullsmeder ofte bruker for å bestemme ektheten og renheten til gull. Gull, som et edelt metall, er kjent for sin motstandsdyktighet mot de fleste syrer, noe som er grunnlaget for denne testen.

Når et smykke leveres til en gullsmed for testing, starter prosessen med å skrape av en liten mengde av metallet på en prøvestein. Dette er et forsiktig skritt for ikke å forårsake betydelig skade på smykket. Etter at en liten mengde av metallet er avsatt på steinen, påføres en spesifikk syre til metallet.

Den innledende syren som brukes er relativt svak og er kjent for kun å reagere med metaller som ikke er ekte gull. Hvis metallet på prøvesteinen ikke reagerer med denne syren, indikerer det at det er ekte gull. For å bestemme gullets renhet, brukes deretter en sterkere syre. Gull tåler syren til en viss grad basert på dets renhet. Hvis metallet fortsetter å motstå etsing fra den sterkere syren, indikerer det en høyere prosentandel av gull i smykket.

I Norge er de mest vanlige gullprosentene 58,8 % og 75 %, som tilsvarer henholdsvis 14 karat (14k) og 18 karat (18k) gull. Styrken på syren som gullet tåler, gir en indikasjon på hvor mange prosent gull det er i smykket. For eksempel vil et smykke av 18k gull tåle en sterkere syre enn et smykke av 14k gull.

Syretesten er en nøyaktig metode for å bestemme gullets ekthet og renhet, men det anbefales å få denne testen utført av en profesjonell for å unngå skader på smykket og for å sikre nøyaktige resultater.

 

3. Sjekk av Gullmynter

For gullmynter er det viktig å se etter spesifikke detaljer som vekt, størrelse og design. Ekte gullmynter vil ha presise mål og vekt som spesifisert av myntens utsteder. Uoverensstemmelser i disse aspektene kan tyde på forfalskninger. Les mer om hvordan du sjekker om gullmynter er ekte.

 

4. Magnetisme

Ekte gull er ikke magnetisk, så en enkel test er å holde en magnet nær gullet. Hvis det tiltrekkes av magneten, er det sannsynligvis ikke ekte gull. Vær oppmerksom på at noen forfalskninger kan inneholde ikke-magnetiske metaller, så denne testen er ikke ufeilbarlig.

 

5. Vekt- og Tetthetstest

Ved å veie gullet og måle volumet kan man beregne tettheten. Ekte gull har en tetthet på omtrent 19,3 g/cm³. Avvik fra denne verdien kan indikere at gullet er uekte eller blandet med andre metaller.

 

6. Spektroskopisk Analyse

For de som ønsker en svært nøyaktig test, kan spektroskopisk analyse være løsningen. Denne metoden involverer bruk av spesialisert utstyr som kan identifisere de forskjellige elementene i en prøve. Denne testen er vanligvis utført av profesjonelle og kan gi en detaljert analyse av gullets sammensetning.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy