Hvordan bli rik? – se våre beste tips

hvordan bli rik

Hvordan bli rik? Det spørsmålet har nok de fleste av oss stilt seg i løpet av livet, men hva er egentlig svaret? Hva er det som gjør at noen blir millionærer, mens andre aldri klarer å legge seg opp ekstra penger?

Det finnes (dessverre) ikke noen lettvint måte å bli millionær på. Er det noen som tilbyr deg en snarvei til å bli rik, så er sannsynligheten stor for at du blir lurt. Hardt arbeid i en godt betalt jobb, og kloke beslutninger over tid er som regel det som gjør at noen blir rike.

Når det er sagt så betyr det ikke at du ikke kan ta grep som gjør at du også kan få en mye bedre økonomi. I denne artikkelen gir vi deg noen tips til hvordan du ved hjelp av en langsiktig strategi kan bedre din egen økonomi betraktelig. Er du disiplinert nok så vil disse rådene over tid også kunne gjøre deg rik. Spørsmålet er bare om du er motivert nok til å følge de.

 

Ikke undervurder verdien av små beløp på veien til en bedre økonomi

Det første steget til alle som ønsker å bli rik er å ta en titt på sitt eget forbruk. Hvis man hele tiden bruker opp pengene man tjener, blir det en matematisk umulighet å opparbeide seg ekstra kapital. Det heter seg at mange bekker små gjør en stor å, og dette gjør seg særlig gjeldende når det kommer til penger. Mange jevnlige små utgifter vokser til slutt til store beløp når vi legger de sammen mot slutten av året. 

Bruker du 100 kr på lunsj tre dager i uken i stedet for å smøre matpakke, så blir dette til slutt en ekstrautgift på 15 600 kr i året. I tillegg kjøper man seg gjerne en kaffe, en brus, eller gjør unødvendige impulskjøp på butikken. Alle disse utgiftene som virket små der og da, blir tilslutt til store beløp når de summeres opp.

reduser kostnadene dine og bli rik

Klarer du å etablere en tankegang der du blir bevisst på din egen pengebruk er du allerede kommet godt i gang. Her gjelder det særlig å unngå unødvendige utgifter. For mange kan det være til stor hjelp å sette opp et personlig budsjett for å hjelpe seg til å holde kontroll med pengebruken.

Luksusfellene på TV3 har vist oss at mange små og unødvendige utgifter blir til store beløp over tid. Dette gjør at personer som i utgangspunktet tjener godt blir fattigere i stedet for rikere. Det første steget på reisen til å bli rik er derfor å få kontroll sine egne utgifter.

 

Få bedre råd med å reduser faste kostnader

Vi har vist at det er store penger å spare på å unngå unødvendige kostnader i hverdagen. Det er også mye penger å spare på å redusere de faste kostnadene vi ikke kommer utenom.

Et mye medieomtalt eksempel på dette er renten vi får på boliglånet. Mange tenker nok at det ikke er verd bryet å prute med banken sin om bedre boliglånsrente. Har dere derimot tre millioner kroner i lån og får redusert boliglånsrenten med 0.2 %, utgjør dette faktisk 6000 kr i året. Det vil de fleste betrakte som en god timelønn for tiden det tar å ringe rundt til forskjellige banker å høre hvilken lånerente de kan tilby.

få bedre økonomi med reduserte faste utgifter

Forsikringer utgjør også en stor del av nordmenns faste kostnader. Vi kommer ikke utenom å forsikre huset, bilen og eiendelene våre, men som med boliglånsrenten så blir det fort til at man bare betaler uten å undersøke om det finnes billigere alternativer. Det er hard konkurranse om kundene i forsikringsmarkedet, så sjansene er gode for at du kan få en bedre avtale med selskapet du allerede er forsikret hos, eller ved å velge et konkurrende forsikringsselskap.

Andre områder hvor det er penger å spare er på abonnementstjenester man kanskje ikke bruker, strøm og strømforbruk, samt TV og internett. Betaler du kanskje for Netflix hver eneste måned uten å egentlig benytte deg av tjenesten? Ta en gjennomgang av alle dine faste kostnader og se om det finnes tjenester du kan si opp.

 

Bli rik med smarte investeringer

Klarer du å følge de to rådene vi har gitt deg vil du se at beløpet du har på konto vokser hver eneste måned. Det gir derimot liten meravkastning å ha pengene stående på en bankkonto med lav rente. Med dagens lave rentenivå så vil du tape kjøpekraft hvert eneste år på grunn av inflasjon

 

Vi anbefaler å investere i fond og aksjer hos Nordnet

 

Nordnet Bank er et godt alternativ for deg som ønsker å investere i fond eller aksjer. Her kan du velge blant et meget stort utvalg av aksjer og aksjefond. Du får også tilgang til smarte tjenester som gjør deg til en bedre investor.

 

Bli kunde hos Nordnet her

annonse

 

Dette er grunne til at de aller fleste rike personer velger å investere pengene sine på måter som gir en høyere avkastning enn hva banksparing ville ha gjort. Det finnes en rekke forskjellige måter man kan investere pengene sine. De mest vanlige måtene er ved en ekstra utleiebolig, i aksjer eller i aksjefond.

bli rik med å investere på børsen

Det vil alltid være en risiko knyttet til å investere pengene sine i aksjemarkedet. Historisk sett så har det derimot gitt en positiv avkastning for de som er tålmodige og velger gode investeringer. 

Les mer om sparing i aksjefond her.

I stedet for at pengene forsvinner rett ut av kontoen din, tjener du nå ekstra penger hvert eneste år. Denne effekten blir bare forsterket med tiden ved hjelp av rentes rente prinsippet

 

Øk inntekten din

En åpenbar vei til å bli rik er å øke inntekten din. Dette er i mange tilfeller lettere sagt enn gjort, men det finnes måter du kan øke inntekten din på. En måte er rett og slett å spørre sjefen din om høyere lønn. Du bør derimot ikke bare buse inn på sjefens kontor å kreve høyere lønn. Avtal heller et møte hvor du fremlegger på en saklig måte hvorfor du fortjener en høyere lønn.

bli rik med høyere utdanning

En annen vanlig måte å tjene bedre på er å ta høyere utdannelse. Det er ingen hemmelighet at høyt utdannede i Norge jevnt over tjener bedre enn de som ikke har høyere utdanning. Har du motivasjon og anledning til å ta høyere utdanning, kan dette være en måte å på sikt å skaffe deg en jobb som gjør at du tjener bedre.

Husk å ta med i betraktning at utdanning koster deg penger. Du vil gjerne måtte ta opp studielån og du kan ikke stå i full jobb å studere samtidig. Det er derfor viktig å tenke på utdanning i et langsiktig perspektiv som ikke vil være lønnsomt med det samme.

Når du øker inntekten din, vil du også ha mer penger til overs for å investere. Dette er essensielt, fordi smarte investeringer er som nevnt en viktig suksessfaktor for de som ønsker å bli rik.

 

Få bedre økonomi med en ekstra inntekt

Det finnes mange måter å skaffe seg en ekstra inntekt på og det er gjerne bare fantasien som setter grenser. Blant de vanligste måtene folk flest skaffer seg en ekstra inntekt på er ved å leie ut en del av boligen sin. Har du en kjeller som står ubrukt så kan det gi deg en god ekstrainntekt å konvertere denne til en utleiebolig. 

Kanskje har dere en hytte som står tom store deler av året? Avhengig av hvor hytten befinner seg så kan det være gode penger å tjene på hytteutleie i de mest populære periodene av året. Airbnb har blitt en populær tjeneste for de som ønsker å leie ut hjemmet eller hytten sin for en begrenset periode.

tjen ekstra penger på utleie gjennom airbnb

Delingsøkonomien har forandret våre vaner og gjort det stadig vanligere å leie ut ting. Særlig bilutleie har blitt populært i mange norske storbyer. Har du en bil du ikke har daglig behov for kan du kunne tjene flere tusen kroner ekstra i måneden på å leie den ut. Ta for eksempel en titt på nabobil.no om du har en bil du ønsker å leie ut.

Har du ikke noe du kan leie ut, så kanskje du har noen talenter som kan generere ekstra inntekt? Tenk over hva du er god på, og om det eventuelt finnes en måte du kan tjene penger på disse ferdighetene. Kanskje trenger byen du bor i ekstra turistguider om sommeren? Eller kanskje kan du tilby undervisning om du er flink til å spille et instrument? 

 

Du blir ikke rik i en fei – tenk langsiktig

Skal man bli rik i ei en fei må man enten vinne i lotto eller ta skyhøy risiko på børsen. Vinnersannsynligheten for syv rette i lotto er 1 til 5.4 millioner per rekke. Da sier det seg selv at dette er ikke en realistisk måte å bli rik på. Å ta høy risiko på børsen med lånte penger er heller ingen farbar vei for de aller fleste av oss. 

bli rik med langsiktig tenking

Vær derimot innstilt på at det å bli rik er en prosess som tar mange år. Og om du så ikke blir rik, så vil du med disse tipsene uansett få en mye bedre økonomi.

Tar du kloke valg, reduserer utgiftene og heller investerer pengene dine på en fornuftig måte vil tiden jobbe for deg. Et jevnlig sparebeløp hver eneste måte vil ved hjelp av rentes rente bli til betydelige beløp etter hvert som årene går. De små valgene du tar i dag vil ha stor betydning for økonomien din i fremtiden.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy