Hva er rødt gull?

rødt gull

I likhet med hvitt gull og rosegull, er rødt gull en legering mellom vanlig gull og andre metaller.

 

Hvordan lages rødt gull?

Vanlig gull er som kjent gult på farge. For å få det rødaktig skjæret som rødt gull har, er man nødt å blande gullet med et annet metall. 

Denne blandingen av metaller kalles for en legering, og er svært vanlig når det kommer til fremstilling av ringer og smykker. Ved å blande inn andre metaller så gjør man ringen sterkere og mer slitesterk, i tillegg til at man kan forandre fargen på metallet.

For å fremstille rødt gull, så blander man inn kobber. Kobber er i seg selv rødlig på farge, og dette gir legeringen den rød-aktige fargen. Blandingsforholdet på rødt gull er som regel 75 % gull, og 25 % kobber.

Rødt gull er ganske likt rosegull og det kan være vanskelig å skille de to. Forskjellen er at det er litt mer kobber i rødt gull, noe som gjør at rødt gull får et enda rødere preg enn rosegull.

 

Er rødt gull verd like mye som gult gull?

Mange som skal selge gammelt gull de har liggende, lurer på om rødt gull er like mye verd som gult gull. Svaret på dette er at det kommer an den totale mengden gull som er i ringen eller smykket du skal selge.

Vi har vært inne på at de aller fleste smykker og ringer som selges er en legering av flere metaller, der gull som regel utgjør størsteparten. 

Det vanlige er at rødt gull inneholder 75 % rent gull. Dette tilsvarer 18 karat gull, eller det som i Norge er stemplet som 750 gull.

Svaret blir dermed at verdien på både rødt gull, rosegull og hvitt gull er avhengig av hvor stor prosent gull ringen eller smykket inneholder. Dette finner du ut ved å se hvilket gullstempel gjenstanden har.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy