Det er enkelt a spare penger, men vi lurer ofte oss selv i denne sammenhengen. Å spare på småtteri er for så vidt greit, men det hjelper lite dersom vi ikke tetter de største tapsslukene.
Her er 6 av de viktigste områdene der du kan spare tusenvis av kroner.
Betal gjeld
Så lenge du har gjeld er det nesten alltid slik at du sparer mest ved å betale ned denne. De fleste investeringer har ingen garanti for avkastning, og kan resultere i tap. Nedbetaling av gjeld derimot er ensbetydende med lavere totalkostnader for den aktuelle gjelden. Alle kroner du betaler inn i dag, gir lavere rentekostnader i fremtiden. Hvor mye du sparer avhenger av rentene og størrelsen på gjelden.
Dersom du for eksempel har en kontinuerlig gjeld fra kredittkort i et helt år, og de effektive rentene er 25%, koster dette deg 25 000 kroner. For å oppnå en gevinst på 25 00 kroner fra en investering av det samme beløpet, må du ha betydelig høyere avkastning.
Det holder ikke at avkastningen er på det tilsvarende nivået målt i prosenter. Nedbetalingen gir deg et skattefradrag for gjeldsrentene, mens eventuell inntekt fra en investering krever at du betaler skatt av overskuddet.
Kjør mindre bil
Det er selvsagt store variasjoner, men å eie en bil kan fort koste deg mellom 50 000 kroner og 100 000 kroner per år. Selve investeringen betyr som regel et billån som du betaler renter for, i tillegg til et inntektstap dersom du i stedet hadde brukt egenkapitalen til en investering som gir avkastning. Dernest betaler du for vedlikehold, drivstoff, forsikring, parkering, eventuelle bøter, og så videre, før du til slutt må beregne et rent verditap ettersom bilen blir eldre.
De fleste som bor i større byer ville klart seg utmerket uten bil. Ofte er det raskere å bruke kollektivtransport eller sykkel, fremfor en bil som må snirkle seg frem i bytrafikken. I tillegg til sparte penger, får man en helsegevinst med på kjøpet. Du trenger bil en gang i blant? Vel, du kan leie mye bil for 100 000 kroner!
Gjør innkjøpene i januar
Vi nordmenn bruker svært høy summer til rent forbruk. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at husholdningene for lengst har passert 400 000 kroner i året i gjennomsnitt. Sparepotensialet er med andre ord betydelig.
Mye av dette går til klær, hvitevarer, sportsutstyr, elektronikk og møbler. Dette er varer som selges med kraftige rabatter i bestemte perioder, spesielt rett etter nyttår. De fleste produkter, ikke bare klær, reduseres i pris rett før nye modeller kommer på markedet.
Sesongbasert fiskeutstyr som sneller, fiskestenger og laksesluker er ofte å finne på salg utenfor sesong. Det er som regel ikke livsnødvendig å ha siste modell av mobiltelefoner, TV og datamaskiner. Planlegg nødvendig utskifting av både garderoben og inventaret, og kjøp dette inn på tilbud.
Få billigere forsikring
Forsikring er også noe vi bruker mye penger på, alt avhengig av hva vi eier og hvilken familiesituasjon vi er i. Ved å gå igjennom forsikringsbehovet, oppdager mange at de er både overforsikret (har forsikring de ikke trenger) og dobbeltforsikret (forsikret gjennom jobb eller et eller annet medlemskap).
Samtidig er det store penger å spare på finne de mest gunstige forsikringsavtalene. I noen tilfeller får man gode pakkeløsninger på forsikring ved å samle de i et selskap, men enkeltavtaler kan også lønne seg.
Uansett anbefaler vi at de som har høye forsikringsutgifter, tar en periodisk gjennomgang, for så å innhente nye tilbud, eller reforhandle betingelsene hos forsikringsselskapet du bruker nå.
Du bruker minst 10% av lønna di på mat
Man kan spare store summer på mat, uten at det nødvendigvis går ut over matgleden og helsa. Tvert imot kan fokus på å bruke mindre penger gi inspirasjon til å spise bedre og sunnere mat. Per i dag er det vanlig at en familie på 4 personer bruker over 10 000 kroner i måneden på dagligvare, og noen av oss bruker betydelig mer enn dette.
Samtidig vet vi at i Norge kastes det rundt 250 000 tonn mat i året, verdt over 12 milliarder kroner. For å gi et enklere bilde på det; går du hjem fra Kiwi med 4 fulle handleposer, kommer du til å kaste innholdet i minst en av posene. Det meste av dette sløseriet kan enkelt unngås.
I tillegg kjøper vi ofte unødvendig dyr mat (som vi altså deretter kaster en god del av), og mat som ikke gjør oss spesielt mye godt når det gjelder helsa. Enkle grep kan redusere familiens kostnader med flere tusen kroner i måneden. Det er penger som i stedet kan brukes til noe man har noe varig igjen for.
Les også: Slik sparer du på matbudsjettet.
Reduser strømregninga med 50%
For de fleste er det fullt mulig å redusere strømregninga med 50%. Det kan man få til med en kombinasjon av å betale mindre for den strømmen man faktisk bruker, samt redusere forbruket. Hvem som er den billigste strømleverandøren finner du informasjon om på for eksempel konkurransetilsynet.no. Vurder også å inngå en spotprisavtale i de månedene elektrisiteten er billigst (lave priser kommer normalt etter perioder med mye nedbør).
Forbruket kan reduseres både med omfattende og enkle grep. Å sørge for god isolering i vinduer, dører, loft og kjeller er gjerne der man henter mest. Dersom du bor i en egnet bolig, kan du også vurdere å installere en varmepumpe. Dette er grep som kan koste endel å investere i, men som regel innhenter du utgiftene senere gjennom lavere strømregninger.
Du reduserer også enkelt strømforbruket gjennom å endre vanene dine. Senk temperaturen om natta, bruk sparedusj, bytt til led-lys eller sparepærer og unngå å bade for ofte. Husk at oppvarming og varmtvann er der du bruker mest strøm, og dermed der hvor du kan spare mest.
Les også: Lønner det seg å bytte strømleverandør?