Lønner det seg å bytte strømleverandør?

lønner det seg å bytte strømleverandør

Det korte svaret på vår overskriften er ”ja, det lønner seg så absolutt å bytte strømleverandør”.

Prisforskjellene mellom selskapene kan til tider utgjøre store forskjeller, og mange sparer tusenvis av kroner på å være prisbevisste. Her kan du lese om hvordan du går frem, og hva du må være oppmerksom på.

 

Slik sjekker du prisene på strøm

Du kan enkelt sjekke de forskjellige strømleverandørenes pristilbud. Det finnes flere sammenligningssider på nett, men den beste er utvilsomt Forbrukerrådets dedikerte side Strømpris.no.

En rask sjekk på denne siden viser at den kan være prisforskjeller på flere titalls prosent på strøm levert til samme adresse. Hvor mange kroner du sparer på å velge rett leverandør vil da avhenge av forbruket.

Les også hvordan du sparer på matbudsjettet.

 

Prisene på strøm stiger om vinteren

Det kan være spesielt lurt å ta en prissjekk før vinteren setter inn. Dette er årstiden da vi bruker desidert mest strøm. Prisdifferansene mellom strømleverandørene vil dermed gi mest utslag på denne årstiden.

Andre gode tidspunkt å sjekke prisene på er når vi har hatt perioder med mye nedbør. I Norge produseres så å si all strøm i vannkraftverk. Derfor er det ofte store prisforskjeller når vannmagasinene er fulle.

 

Slik bytter du strømleverandør

Å bytte strømavtale er svært enkelt, og trenger ikke ta mer enn noen minutter. Forbrukerrådet advarer imidlertid om å slå til på tilbud du får på telefonen, på gata, på døra eller lignende. De tilbudene du får ved direktesalg er sjelden de beste. Gjør heller jobben selv, og spar således mer penger.

Slik går du frem:

  • Gå til Forbrukerrådets sammenligningsside Strømpris.no.
  • Sjekk prisene for strøm som kan leveres til din adresse.
  • Velg avtale blant alternativene.
  • Du får kvittering på tilbudet når du bestiller.
  • Denne kvitteringen bruker du til å forsikre deg om at du får rett avtale med selskapet du valgte.
  • Du trenger ikke si opp din gamle avtale. Din nye leverandør ordner dette for deg.
  • Du får angrerettskjema tilsendt fra den nye strømleverandøren.
  • Husk at du har angrerett i 14 dager etter at du signerer en ny avtale.

Imidlertid bør du ikke inngå en ny strømavtale før du har satt deg godt inn i vilkårene. Nedenfor kan du lese om de viktigste momentene du må være oppmerksom på.

 

Spotprisavtale lønner seg som regel

Spotprisene varierer på samme vis som for eksempel flytende renter på et boliglån. De fleste som inngår fastrentelån vet at de statistisk betaler mer i renter, men er bedre sikret i avtaleperioden dersom rentene får en rask oppgang. Fastpris eller fastrente er for de som vil ha trygghet innenfor avtaleperioden.

På samme vis som med flytende renter på boliglån, viser statistikken at det som regel lønner seg å inngå en spotprisavtale på strøm. Kommer det da en rask prisendring, for eksempel fordi vi har hatt perioder med økte nedbørsmengder, vil du dra nytte av dette umiddelbart.

 

Kampanjeperioder kan være en liten felle

Noen selskap er mer ivrige enn andre på å lokke til seg kunder med kampanjer, og øker deretter prisene kraftig når kampanjeperioden er over. Dette kan du selv sjekke med et tilpasset søk på Strømpris.no. Velg å se kun priser som er aktuelle etter at eventuelle kampanjeperioder er avsluttet. Du bør også velge en leverandør som varsler deg når det kommer prisendringer.

 

Unngå forskuddsbetaling

Du bør unngå selskap som krever forskuddsbetaling. Å betale på forhånd betyr at du risikerer å tape hele beløpet dersom leverandøren går konkurs. Velg heller en strømleverandør som lar deg betale etterskuddsvis.

Det gjennomføres ved at du leser av strømmåleren, og deretter faktureres for det reelle forbruket. Har du en av de nye AMS-målerne blir avlesningen foretatt automatisk.

 

Styr unna selskap med høye bruddgebyr

Enkelte strømselskap opererer med bindingstid på tilbudene sine, og høye gebyrer dersom du vil bytte leverandør. I prinsipp bør du unngå slike leverandører, selv om strømprisene deres ser forlokkende ut akkurat nå. Endres prisene betydelig, vil det likevel bli dyrt å bytte leverandør dersom bruddgebyret er høyt.

 

Pass på fakturatrikset

Vær spesielt oppmerksom på selskaper som endrer abonnementet ditt etter eventuelle kampanjeperioder. Noen leverandører spekulerer i dette, og flytter deg for eksempel til en dyrere type abonnement dersom du ikke tegner en avtale om eFaktura og autogiro.

Dette unngår du ved å lese avtalevilkårene nøye. Om prisen de tilbyr deg er avhengig av betalingsmetoden, er dette et tegn på at du bør vurdere en annen leverandør.

 

Velg en seriøs leverandør

Forutsigbarhet er ganske viktig i denne sammenhengen. Nykommere og useriøse aktører har ofte knallgode tilbud til nye kunder, men forsøker deretter å hente inn mer profitt via tvilsomme grep slik beskrevet ovenfor. Det er bedre å velge en leverandør som har gjennomgående konkurransedyktige priser gjennom hele året. Sjekk for eksempel på Norsk Kundebarometer hvilke erfaringer andre abonnenter har med det selskapet du vurderer.

 

Husk at strømregningen er todelt

Strømregningen din består av to deler som faktureres samtidig, selv om delene har med to forskjellige selskaper å gjøre. Nettleien er det du betaler til selskapet som eier det lokale strømnettet, det vil si strømkablene som går frem til boligen din. Denne leien inkluderer leveranse av strøm, drift og vedlikehold av nettet og strømmålere, i tillegg til offentlige avgifter. Som regel er du bundet til et selskap når det gjelder nettleie, og det er kun et fåtall steder i landet hvor du har valgalternativer.

Hvilket selskap som skal leverer selve strømmen kan du derimot velge på egenhånd. I forhold til selskapet som eier strømnettet i ditt område, trenger du ikke foreta deg noe spesielt når du bytter strømleverandør.

 

Hvor sparer du mest på strøm?

Slik påpekt innledningsvis kan det være tusenvis av kroner å spare på å velge riktig strømleverandør. Det er likevel ofte slik at du har mest å spare på å kutte forbruket. Mange kan gjøre dette enkelt, uten at det går utover livskvaliteten deres.

Det er naturligvis store forskjeller ute og går på dette punktet. Noen har boliger som er optimaliserte for lavt strømbruk, mens andre uavlatelig fyrer for kråka. Les vår gjennomgang av hvordan du kan redusere forbruket. Sannsynligvis er det flere momenter som vil angå deg.

Du finner flere sparetips her.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy