Slik sitter du igjen med mer penger når du selger boligen

Slik sitter du igjen med mer penger når du selger boligen

Det er ikke uvanlig at folk sikrer seg flere ekstra årsinntekter når de selger boligen sin. Her gjelder det å velge de grepene som gir best resultat, uten at gevinsten spises opp av salgskostnadene.

 

Å sikre størst mulig gevinst kan vi dele inn i to hovedaspekter. Det første dreier seg om hvorvidt du skal skatte av gevinsten ved boligsalget, og det andre dreier seg om hva du kan gjøre for å få en bedre salgssum.

tips til deg som skal selge boligannonse

Å unngå skatt er viktigst

I utgangspunktet skal du skatte av gevinst på salg av bolig, med en skattesats på 23% per 2018. Selger du boligen med tap får du et fradrag på skatten med den samme prosentsatsen. Dette vil stort sett kun gjelde personer som selger en utleiebolig, fordi de fleste vil kvalifisere til unntaket fra regelen.

Dette kan dreie seg om svært store summer. Boligprisene i Norge har økt jevnt og trutt i meget lang tid. Derfor sitter mange på store potensielle gevinster. En skatt på 23% tilsvarer 230 000 kroner per million som er gevinst, og mange har boliger med nettopp milliongevinster innabords.

Slik finner du det beste boliglånet.

 

Skattereglene ved salg av bolig

En bolig du bruker selv utløser som regel unntakene fra skatteregelen. Du trenger ikke skatte av gevinsten, og får heller ingen fradrag ved eventuelt tap, dersom:

 • Du har brukt eiendommen som egen bolig i minst 12 av de siste 24 månedene.
 • Du har eid boligen i minst 1 år.

Med andre ord skal du ikke skatte av gevinst når du selger boligen, så lenge du bodde i den selv, og så lenge det er over 1 år siden du kjøpte den.

Om du er pendler, eller i en eller annen livssituasjon som gjør at du ikke oppfyller bokravet, finnes det et viktig unntak. Foreligger det såkalt brukshindring på grunn av sykdom eller arbeidsmessige forhold, kan likevel få skattefritaket på gevinsten av salget.

pusse opp bolig før salg

Bedre salgssum når du selger

Å forberede salget best mulig kan gi store summer i ekstra fortjeneste. Dette handler om å gjøre boligen attraktiv for kjøpere, og skape et best mulig inntrykk. Potensielle kjøpere skal ha lyst til å bo i boligen din.

Utfordringen her er å finne en balansegang mellom bruk av innsats og penger, og det du kan forvente eller håpe på i bedre salgssum. Det er fullt mulig å bruke masse penger på oppussing, og likevel ende opp med å ha vanskeligheter med å selge boligen. Det motsatte kan også skje, men i grove trekk vil dette være unntakene.

Resten av artikkelen vil fokusere på de grepene som erfaringsmessig gir best og billigst mulig resultat.

 

Oppussing av boligen

Så fremt det ikke er snakk om en bolig som allerede er i god stand, vil en viss oppussing vanligvis lønne seg. Her snakker vi fortrinnsvis om overflater og detaljer som ikke krever større investeringer. Målet er at boligen skal se noenlunde nyoppusset ut, og helst i lyse og nøytrale farger. En potensiell kjøper skal kunne se for seg å flytte rett inn, uten å måtte foreta de alt for store grepene selv.

Nedenfor har du en liste med forslag du kan vurdere.

 • Vurder å male vegger og tak.
 • Bruk gjerne lyse og nøytrale farger (nyanser av hvitt).
 • Fiks alt av listverk.
 • Fiks skader i vegger og tak.
 • Fiks skader på skapfronter eller lignende.
 • Vurder sliping og lakk på tregulv.
 • Vurder å legge nytt belegg eller rimelig parkett på stygge gulv.
 • Vurder å skifte dørblader dersom de er veldig stygge.
 • Vurder å skifte håndtak på dører.
 • Vurder å pusse og male vinduskarmer og vindusposter.

Dette er enkel oppussing som de fleste vil klare å gjøre på egenhånd. Har du imidlertid ti tommeltotter, eller liten tid, kan du vurdere å få fagpersoner til å utføre arbeidet.

få mer igjen når du selger boligen med disse tipsene

Oppussing som sjelden lønner seg

Store endringer og oppussinger av for eksempel bad og kjøkken er normalt noe som ikke lønner seg. Et nytt bad koster som regel mange hundre tusen kroner, noe du neppe får igjen på salget. Boligen ser riktignok bedre ut, men her vil likevel salgssummen sjelden øke nok til å dekke omkostningene dine.

Dessuten er det også slik at folk har en egne individuell oppfatning og smak når det gjelder boligens utseende. Det er ikke sikkert det nye og dyre badet er innbydende for kjøperen, selv om du selv synes det er lekkert.

Her er i stedet noen forslag til rimelige grep for bad og kjøkken som trenger en oppfrisking:

 • Vurder å bytte armatur.
 • Vurder å bytte servanter og oppvaskkum.
 • Vurder å sliping og nye strøk med lakk dersom du har tregulv.
 • Vurder å male veggene (husk maling for våtrom om det dreier seg om badet).
 • Vurder å bytte fronter på skap og skuffer, eventuelt pusse de og male.
 • Vurder å bytte til nye håndtak på skuffer og skap.

Slike grep, sammen med grundig vask og litt styling, kan være en god investering.

 

Ikke bruk penger på et oppussingsobjekt

Om boligen er veldig nedslitt, gjerne kombinert med betydelige feil (for eksempel råteskader, lekkasjer), bør du være forsiktig med å bruke penger på den. Det er mange boligkjøpere som ønsker å forme sine egne omgivelser helt på egenhånd, og som derfor er på jakt etter et oppussingsobjekt.

I så fall er det neppe noe godt poeng å male vegger og tak, siden dette kommer til å bli utført på nytt av de nye eierne. Tøm heller oppussingsobjektet helt for møbler og andre objekter, slik at eventuelle oppussingsivrige kjøpere kan se boligens potensiale.

Slik finansierer du oppussingen.

 

Styling lønner seg ofte

I mange tilfeller er det en god investering å bruke penger på boligstyling. Å bruke profesjonelle til dette er blitt veldig vanlig, men du kan også gjøre stylingen selv. En profesjonell boligstylist vil normalt koste deg et sted mellom 10 000 og 50 000 kroner, alt ettersom hvor stor boligen er, og hvor omfattende stylingen skal være. Dette blir derfor en skjønnsmessig vurdering, noe du sannsynligvis bør diskutere med eiendomsmegleren du bruker ved salget.

Boligstylister tilbyr også delvis styling, det vil si at jobben baseres på de møblene du har. Småting som tepper og pynt blir da ofte noe stylisten sørger for, slik at helhetsinntrykket forbedres uten at jobben blir for omfattende. Stylister tar også rene konsulentoppdrag, der du som selger for tips og innspill til hva du kan gjøre på egenhånd.

tips til deg som skal selge bolig

Sørg for å gi et godt inntrykk

Det er viktig å tenke på detaljene når du skal vise frem boligen fra dens beste side. Bruker du en stylist får du som regel alle tipsene du trenger. Om du ikke bruker stylist, her er noen av momentene du bør tenke på:

 • Sørg for godt renhold.
 • Få bort lukt fra slikt som kjæledyr, sigarettrøyk, eller lignende.
 • Fjern alle personlige objekter.
 • Sørg for rom – fjern unødvendig møbler og interiør.
 • Fokuser spesielt på inngangspartiet. Rydd i trappeoppgangen, utenfor inngangen, etc.
 • Klipp gress og rydd i hagen om du har enebolig.
 • Be familiemedlemmer eller venner hjelpe deg med å få overblikk.
 • Be eventuelt en god nabo være tilstede på visningen, spesielt om nabolaget er hyggelig og attraktivt.
 • Husk at en dyktig eiendomsmegler har erfaring som du neppe har selv. Vurder å la megleren få siste ordet dersom dere er uenige om gjennomføringen av visningen og salget.

 

Selg på riktig tidspunkt

Et siste tips som du kan vurdere er å selge boligen i et spesifikt tidsrom, dersom du har mulighet for det. Her finnes det ingen garanti, men generelt sett viser det seg at boligprisene øker når vi har rundet nyttårsaften, og ofte utover mot sommeren. Våren er derfor tradisjonelt sett det beste tidspunktet å selge på.

En viktig faktor her er antallet boliger som ligger ute for salg. Er tallet høyt vil dette normalt virke dempende på prisene. Er tallet lavt samtidig som mange er på boligjakt, vil du ofte oppleve bedre priser.

Ha i mente at både barnefamilier og andre ønsker ofte å komme seg inn i ny bolig før høsten (og skolene starter). Unngå også å arrangere visninger i fellesferien.

 

Sørg for god markedsføring

I tillegg til å velge en dyktig megler, bør du også sørge selv for at boligen markedsføres best mulig. Spre budskapet om at du selger blant dine venner og bekjente, og bruk gjerne sosiale medier for alt det er verdt. Mange byer og tettsteder har egne grupper på blant annet Facebook som egner deg til formålet. Bli medlem i disse, og sørg for at boligen din presenteres på best mulig måte.

Det vanligste her er å bruke den boligannonsen som blir utarbeidet av eiendomsmegleren. Om du ikke har boligannonsen tilgjengelig, bruk bilder tatt av en dyktig fotograf, helst etter at du har stylet eller pusset opp om slike grep også skal tas.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy