Nordmenn er verdensmestre i oppussing, og bruker milliarder av kroner på dette hvert eneste år. Hvordan vi finansierer oppussingen er ofte avhengig av årsaken. Når det haster med å få noe reparert, er et oppussingslån uten sikkerhet ofte den mest anvendelige låneformen. Det samme gjelder for de som ikke har anledning til å utvide boliglån.
Søk om lån til oppussing hos Lendo
Ønsker du å søke om oppussingslån så anbefaler vi å søke gjennom Lendo. Lendo er en låneformidler som innhenter lånetilbud fra flere banker, noe som gjør det enkelt å velge det beste lånetilbudet.
Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.
annonselenke
Folk med boliglån utvider ofte dette lånet når de skal pusse opp, gjerne med et såkalt rammelån. Det kan lønne seg, fordi rentene som regel er lavere enn de usikrede lånene man får fra banker med fokus på forbrukerfinansiering. Aberet er om rammelånet betales tilbake like tregt som boliglånet. I så tilfelle kan oppussingen med rammelån bli langt mer kostbart enn om du bruker et usikret lån. Her igjen er tilbakebetalingstiden og betingelsene du får avgjørende.
Kostnadene på et lån til oppussing
Et oppussingslån er det samme som et forbrukslån. I og med at disse lånene kan skaffes raskt og uten at du må pante noe, er rentebetingelsene høyere enn for blant annet et boliglån. Etableringsgebyret er imidlertid normalt betydelig lavere. Betales oppussingslånet ned raskt, kan du komme bedre ut enn med andre finansieringsmetoder.
Rentebetingelsene vet du ikke før du søker, fordi bankene fastsetter dette basert på din kredittscore. Utgangspunktet er den beste nominelle renten banken tilbyr, noe som i dag ligger rundt 7% hos de rimeligste alternativene. Har du god kredittscore, vil du nærme deg denne rentesatsen. De effektive rentene inkluderer alle gebyrer renter, og vil derfor variere i forhold til lånesum og varighet på lånet.
Hvor mye kan jeg låne til oppussing?
Hos bankene Bank Norwegian, yA Bank, Instabank og MonoBank, kan du få lån til oppussing på opp til 500 000 kroner, uten å måtte stille med sikkerhet. Rentebetingelsene hos alle disse starter fra rundt 7% – 8%, og alle har et etableringsgebyr på cirka 900 kroner. Bankene Re:member og Santander Consumer Bank har lån som kan brukes til oppussing på inntil 350 000 kroner. Sistnevnte tar ingenting for etableringen av lånet dersom lånesummen er under 75 000 kroner. Koster oppussingen under 100 000 kroner, har du en rekke andre banker du også kan velge blant.
Bruker du en låneformidler, vil du kunne få innhentet inntil 12-13 tilbud om oppussingslån ved å sende inn kun en enkelt søknad. Her anbefaler vi blant andre Lendo og Centum Finans, da disse samarbeider med de fleste bankene som tilbyr store lånesummer.
Hvor raskt kan jeg få oppussingslån?
Det er ikke uvanlig at et usikret lån utbetales samme dag du søknaden ble sendt inn. Bankene oppgir vanligvis at det hele tar mellom en og tre virkedager. Alle søknader besvares normalt i løpet av minutter eller timer, med få unntak, så lenge søknaden ble mottatt i bankens åpningstid. Søknader som sendes om natten eller utenfor hverdager, besvares vanligvis første påfølgende virkedag.
Om du aksepterer tilbudet du mottar, må du returnere låneavtalen i signert stand. Dette bør gjøres elektronisk med BankID, for å spare tid. Banken vil også be om dokumentasjon på inntekt, der en scannet lønnsslipp bruker å være tilfredsstillende. Når alt er på plass, utbetales pengene til den kontoen du oppgir i låneavtalen.
Gift eller samboer? Søk om lån til oppussing sammen
Samboere og ektefeller som vil pusse opp hjemme, bør vurdere å søke om oppussingslån sammen. Det er flere merkbare fordeler med dette. En medlåner betyr at det er større sjanse for at søknaden innvilges. Den samlede betalingsevnen øker merkbart når to er ansvarlige for å tilbakebetale lånet. Dette vil også ofte føre til at banken tilbyr bedre rentebetingelser, enn om en av dere søker alene.
Skattemessig kan det også gi fordeler. Alle lån gir rett til skattefradrag på 27% for de såkalte gjeldsrentene. Beløpet som danner grunnlaget for fradraget, inkluderer alle regulære gebyrer, i tillegg til eventuelle forsinkelsesrenter. Man kan selv bestemme hvordan skattefradraget skal fordeles mellom partene. For ektefeller er dette rett frem, og man fører fradraget på den man selv vil i selvangivelsen. Samboere må vedlegge en avtale som fastsetter fordelingen.
Ordningen med medlåner aksepteres av de fleste bankene vi har nevnt.
Vurder også en fleksibel brukskreditt
En brukskreditt er det samme som et forbrukslån på de fleste områder. De kan også skaffes svært raskt, og bankene som tilbyr brukskreditt krever heller ikke at du stiller med sikkerhet. Disse kredittene blir ofte brukt nettopp til oppussing, mest fordi vi som regel ikke vet hva totalkostnadene blir. Her får du nemlig den fordelen at ubenyttet kreditt ikke belastes med renter. For å illustrere dette; tenkt at du antar oppussingen kommer til å koste 200 000 kroner. Låner du da 200 000 kroner i en bank, vil du betale renter av hele lånesummen, selv om oppussingen kostet kun 150 000 kroner. Med en brukskreditt beregnes det renter kun for den delen du faktisk benytter deg av.
Øker verdien etter oppussing?
Verdien på boligen vil normalt øke etter en oppussing, men ofte ikke med tilsvarende sum som det oppussingen kostet. Skal du selge boligen, er det derfor ikke sikkert det lønner seg å pusse opp først. Nye eiere vil ofte sette sitt eget preg på kåken. Dette blir en vurderingssak i hvert enkelt tilfelle. Graden av oppussing vil også spille en rolle. Et strøk eller to med maling kan gi et bedre inntrykk, og dermed gi en høyere salgssum, mens en total renovering av baderommet kan bli dyrere enn det du får igjen når du selger.
Boligens verdi er ikke alltid det eneste som betyr noe. Vi pusser også opp for å få det triveligere hjemme, eller fordi det rett og slett er nødvendig. Haster det med å få skiftet ut eller reparert noe, er oppussingslån på dagen svært anvendelige.
Les om hvordan du kan få mer penger når du selger boligen din.