Hva er sterling sølv?

sterling sølv

Har du noen gang lurt på hvorfor sølv som er merket med 925 omtales som sterling sølv?

Sølv er et av edelmetallene det finnes mest av i verden. Det brukes i alt fra øreringer, smykker og bestikk, til elektroniske komponenter.

I sin reneste form er sølv ganske mykt, så det blandes ofte med andre metaller som kobber for å gjøre det sterkere. En slik blanding av metaller kalles en legering. Andre kjente legeringer er hvitt gull og rosegull.

 

Hva er sterling sølv?

Sterling sølv er en legering av 92.5 % sølv og 7.5 % av et annet metall, ofte kobber. Sterling sølv stemples med 925 eller .925 for å vise at det inneholder 925 deler sølv per 1000 deler. Eller enklere forklart, 92.5 % sølv.

Sterling sølv er altså en standard for sølvlegering som viser at gjenstanden inneholder minimum 92.5 % sølv.

 

Hvorfor kalles det sterling sølv?

De lærde strides om hvorfor legeringen med 92.5 % sølv kalles for sterling sølv. Teoriene er mange, men den mest trolig er at det stammer fra den normanniske sølvmynten «steorling».

Sølvlegering som kalles sterling oppstod i Europa og ble brukt i handel i det som nå er Tyskland allerede på 1100-tallet. I England ble legeringen Sterling sølv innført under Kong Henrik 2 sitt styre på 1100-tallet.

Den første lovbestemte sammensetningen av Sterling sølv ble derimot innført i 1275 av Edward I. Den spesifiserte at 12 troy unser med sølv for mynter skulle inneholde 11 unser og ​2 1⁄4 pennyweights med sølv, og 17 3⁄4 pennyweights med et annet metall for legering. Dette tilsvarte en finhet på 92.6% sølv.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy