Har du noen gang lurt på hvorfor sølv som er merket med 925 omtales som sterling sølv?
Sølv er et av edelmetallene det finnes mest av i verden. Det brukes i alt fra øreringer, smykker og bestikk, til elektroniske komponenter.
I sin reneste form er sølv ganske mykt, så det blandes ofte med andre metaller som kobber for å gjøre det sterkere. En slik blanding av metaller kalles en legering. Andre kjente legeringer er hvitt gull og rosegull.
Hva er sterling sølv?
Sterling sølv er en legering av 92.5 % sølv og 7.5 % av et annet metall, ofte kobber. Sterling sølv stemples med 925 eller .925 for å vise at det inneholder 925 deler sølv per 1000 deler. Eller enklere forklart, 92.5 % sølv.
Sterling sølv er altså en standard for sølvlegering som viser at gjenstanden inneholder minimum 92.5 % sølv.
Hvorfor kalles det sterling sølv?
De lærde strides om hvorfor legeringen med 92.5 % sølv kalles for sterling sølv. Teoriene er mange, men den mest trolig er at det stammer fra den normanniske sølvmynten «steorling».
Sølvlegering som kalles sterling oppstod i Europa og ble brukt i handel i det som nå er Tyskland allerede på 1100-tallet. I England ble legeringen Sterling sølv innført under Kong Henrik 2 sitt styre på 1100-tallet.
Den første lovbestemte sammensetningen av Sterling sølv ble derimot innført i 1275 av Edward I. Den spesifiserte at 12 troy unser med sølv for mynter skulle inneholde 11 unser og 2 1⁄4 pennyweights med sølv, og 17 3⁄4 pennyweights med et annet metall for legering. Dette tilsvarte en finhet på 92.6% sølv.