Hva er gult gull?

Hva er gult gull

Gult gull er det vi oftest tenker på når vi hører ordet «gull». Det er kjent for sin rike, skinnende gulfarge, som har vært ettertraktet i tusenvis av år.

Styrken på gulfargen korrelerer direkte med renheten på gullet. Denne renheten måles gjerne i karat, hvor 24 karat representerer helt rent gull. Jo høyere karat, jo renere er gullet, og jo mer intens blir den gule fargen.

 

Hvorfor er gull gult?

Den karakteristiske gulfargen til gull skyldes gullatomenes naturlige kjemiske egenskaper. Gull absorberer noen lysbølgelengder mer enn andre, noe som gir oss det reflekterende lyset som oppfattes som en dyp gulfarge. Denne unike egenskapen gir gull sitt karakteristiske skinn og appellerende utseende.

Gull er ikke bare kjent for sin rike gulfarge, men også for sin ekstraordinære evne til å motstå rust og korrosjon. Som et edelt metall beholder gull sin farge konstant over tid, uten å falme eller endre seg. Denne motstandsdyktigheten mot oksidering sikrer at gult gull beholder sin glødende, rene gulfarge, en egenskap som gjør det svært ettertraktet i smykkeindustrien.

 

Andre gulltyper

Mens gult gull er gull i sin reneste form, finnes det også andre populære typer gull, som hvitt gull og rosegull. Disse variantene oppstår når gult gull blandes med andre metaller.

 

Hvitt gull

Hvitt gull er et resultat av å blande gult gull med hvite metaller som palladium eller sølv. Denne legeringen skaper et metall med en sølvaktig hvit farge. Hvitt gull er ofte belagt med et lag av et annet hvitt metall, rhodium, for å forsterke glansen og holdbarheten.

 

Rosegull

Rosegull, også kjent som rødt gull eller rosa gull, er en legering av gult gull blandet med kobber. Mengden av kobber bestemmer dybden av den rødlige fargen. Rosegull er kjent for sin varme og romantiske fargetone, og har blitt stadig mer populært i smykker.

 

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy