Guide til kjøp av gullmynter

kjøpe gullmynter

For de som ønsker å investere i fysisk gull i Norge, er gullmynter det beste alternativet.

 

Hvorfor kjøpe gullmynter?

Gullbarrer er for mange selve ikonet på gull til investeringsformål. Og det er nettopp gullbarrer som befinner seg i bankhvelv rundt om i verden. Mange tenker derfor naturlig nok at de bør kjøpe gullbarrer om de ønsker å investere i fysisk gull.

I mange land er også gullbarrer populære som investeringsobjekt, men dette gjelder ikke i Norge. I Norge er det nemlig omtrent umulig å få kjøpt en eneste gullbarre. Grunnen til dette er at det i Norge er 25 % moms på alle gull og sølvbarrer. Dette ekstra prispåslaget gjør det rett og slett ulønnsomt å kjøpe gullbarrer i investeringsøyemed.

Moderne gullmynter fungerer derimot ofte som gyldig betalingsmiddel i landene de utstedes. Canadiske Maple Leafs på 1 unse har for eksempel en pålydende verdi på 50 canadiske dollar.

I teorien kan du med andre ord betale dagligvarer i Canada med denne mynten. Gullverdien er naturligvis mye høyere, så du ville gjort en særdeles dårlig handel om du gjorde så, men muligheten er der.

Nettopp det at myntene regnes som gyldig betalingsmiddel er grunnen til at det ikke er moms på gullmynter i Norge. Ønsker du å investere i fysisk gull er dermed mynter av gull det beste alternativet.

 

Invester i gull hos Gullbanken

 

Gullbanken selger investeringsmynter i gull til konkurransedyktige priser. De selger populære gullmynter som Maple Leaf, American gold Eagles og Britannias i flere forskjellige størrelser. Dette er perfekte mynter for de som ønsker å investere i fysisk gull.

 

Se utvalget av gullmynter hos Gullbanken her

annonse

 

To viktige faktorer som avgjør hvilke gullmynter du bør investere i

Det finnes et vidt spekter av gullmynter på markedet i dag. En rekke land har sine egne myntverk som produserer investeringsmynter i flere forskjellige varianter og størrelser. Alt fra såkalte «proof» mynter i små opplag med ekstra numismatisk verdi, til mynter som produseres i milliontall. 

Som ny investor på gullmarkedet er det slett ikke enkelt å vite hvilke mynter man bør kjøpe om man ønsker å investere i gull. Gjør du et dårlig kjøp kan du rett og slett ende med å tape på investeringen din, selv om gullprisene skulle øke.

Når man skal investere i gullmynter er det i hovedsak to ting man bør tenke over. Det ene er hvor stort påslaget over spotprisen for gull er, og det andre er hvor stort annenhåndsmarkedet det finnes for myntene.

gullmynter

Alle mynter selges med et påslag i tillegg til gullprisen. Dette påslaget omtales ofte som «premium». Det finnes ikke en eneste butikk i verden som selger gullmynter til spotprisen for gull. Størrelsen på påslaget varierer derimot svært mye mellom de forskjellige myntene.

Ønsker du å gjøre en god investering er det dermed essensielt at du betaler så lite påslag som mulig. Du får rett og slett mer gull for pengene om du kjøper en gullmynt med lav premium.

Den andre viktige faktoren som avgjør hvilke gullmynter som er et godt kjøp er annenhåndsverdien på mynten. Om målet med samlingen er å tjene penger på økte gullpriser, er du avhengig av å oppnå en god pris når du en gang skal selge gullet

Noen mynter kan være flotte å se på, men det hjelper lite når du kun får betalt 90 % av gullverdien når du en gang skal selge de. De er rett og slett en dårlig investering i forhold til mynter hvor du kan få betalt 98 eller 100 % av gullverdien.

Ekstra ille blir det om du kjøper en mynt med et høyt påslag over spotpris, som i tillegg er upopulær på annenhåndsmarkedet. Da har du rett og slett gjort en dårlig investering.

 

Få godt betalt for gammelt gull du har liggende

 

Gullprisen er rekordhøy og du kan dermed få godt betalt for gammelt gull du har liggende. 

 

Sjekk hvor mye gullet ditt er verdt her

annonse

 

Hvilke gullmynter bør man kjøpe?

Hvilke gullmynter er så en god investering? Vi har vært inne på de to hovedtingene man bør se på når man skal velge hvilke mynter av gull man bør kjøpe. De beste kjøpene er mynter som har et lavt påslag over spot, og som du får god pris for når du skal selge de igjen.

Med det i bakhodet har vi her plukket ut noen anbefalinger til det vi mener er gode gullmyntkjøp. Du får kjøpt myntene i flere forskjellige størrelser, alt fra den vanligste størrelsen på 1 unse, ned til 1/10 unse for noen av myntene. 

 

American Gold Eagle

Denne amerikanske gullmynten er en av de desidert mest populære investeringsmyntene i verden i dag. I motsetning til flere andre gullmynter, er ikke American Gold Eagle laget av rent gull. Den er legert med andre metaller for å gjøre den mer holdbar.

Gullinneholdet er på 91.67 %, mens de resterende prosentene består av 3 % sølv og 5,33 % kobber. Kjøper du den i størrelsen 1 unse, så får du like vel 1 unse (31.1 g) med gull med i mynten. Dette fordi den totale vekten av mynten er 33.9 gram.

american gold eagle amerikansk gullmynt

På grunn av dens popularitet er det ingen problemer med å få solgt mynten igjen når du ønsker å realisere investeringen. Er mynten i god forfatning kan du forvente deg å få opp mot 100 % av spotprisen for gull når du skal selge den.

Det eneste lille minuset med denne mynten er at påslaget over spot er noe høyt. Den er ikke blant de billigste gullmyntene på markedet, men den kommer garantert til å forbli populær i mange år.

 

Canadian Gold Maple Leaf

Gullutgaven av Maple Leaf mynten fra Royal Canadian Mint er en annen meget populær gullmynt. I motsetning til American Gold Eagle, så lages Maple Leaf av 99.99 % rent gull.

Gullet i denne mynten er faktisk noe av det reneste gullet som finnes, og klassifiseres som «four nines fine». Renheten gjør at mynten har et flott skinn, i tillegg til det fine designet.

canadian gold maple leaf gullmynt

En ting som virkelig taler for at du bør kjøpe Canadian Gold Maple Leafs er den lave premiumen du må betale over gullprisen. Siden Maples Leafs har en stor popularitet, er det heller ikke noe problem å få solgt den for en god pris.

Denne kombinasjonen gjør at Canadian Gold Maple Leafs er blant de aller beste myntene å kjøpe for de som ønsker å investere i fysisk gull.

 

Wiener Philharmoniker

Denne østeriske gullmynten produseres av det anerkjente myntverket Münze Österreich i Wien. Den har en pålydende verdi på 100 euro, og lages i rent gull.

Mynten ble første gang utgitt i 1989, og siden den gang har det blitt solgt mange millioner eksemplarer av den populære investeringsmynten. 

Wiener Philharmoniker gullmynt

Designet er klassisk, med motiv fra Wienerfilharmonien. Diameteren på mynten er større enn andre gullmynter, men siden den inneholder like mye gull, er den dertil tynnere.

Wiener Philharmoniker har et forholdsvis lavt prispåslag over spotprisen for gull. Og selv om den ikke er fult så populær som de to andre gullmyntene vi har omtalt, så burde du ikke ha noe problem med å få en god salgspris for den.

 

Gold Buffalo

Gold Buffalo produseres i likhet med American Eagle-myntene av United States Mint. I motsetning til American Eagle, så lages denne mynten av helt rent gull. Det totale gullinnholdet i myntene er like vel fortsatt det samme. 

Designet på Gold Buffalo vektlegger historien til det amerikanske urfolket, og har en pålydende verdi av 50 amerikanske dollar.

Gold Buffalo mynt

Gold Buffalo er en svært populær investeringsmynt og gjenkjennes over hele verden. Det er dermed ikke noe problem å oppnå en god pris for denne mynten på annenhåndsmarkedet.

I likhet med American Eagle er derimot påslaget over spotpris litt høyere enn de andre myntene vi anbefaler.

 

Gold Britannia

Gold Britannia er en nydelig gullmynt som produseres av The Royal Mint i Storbritannia. Mynten kommer i flere forskjellige størrelser, og produseres i 999.9 rent gull. 

Etter vår mening så er dette en av de flottestene gullmyntene som finnes på markedet i dag. Designet er intrikat og særdeles flott utført, og har i tillegg innlagte sikkerhetsanordninger.

Gold Britannia gullmynt

Gold Britannias blir stadig mer populær og den er kanskje den mest kjente gullmynten fra Storbritannia.

Ønsker du en gullmynt som både ser bra ut og er en god investering, er Gold Britannias fra The Royal Mint et selvskrevet valg.

 

Andre populære gullmynter

Gullmyntene vi har nevnt er fem sikre valg for deg som ønsker å investere i gullmynter. Når det er sagt så finnes det også mange andre mynter som kan være gode kjøp. Her kan vi nevne sørafrikanske krugerrands, kinesiske pandaer, og en rekke mynter fra det australske myntverket Royal Australian Mint.

Kommer du over gullmynter vi ikke har nevnt som har et lavt prispåslag, og som i tillegg er lettsolgte, så kan disse også være gode investeringer. Vær derimot oppmerksom på mynter som har et stort prispåslag, men som samtidig ikke har særlig verdi ut over gullprisen. Disse investeringene kan vise seg å bli ulønnsomme. 

 

Hvor kan man kjøpe gullmynter?

Ønsker du å investere i gullmynter i Norge så er dette forholdsvis enkelt. Det finnes flere norske nettbutikker som selger gullmynter på nett, og det finnes også mynthandlere som selger investeringsmynter over disk.

Siden gullmynter kan omsettes momsfritt er det heller ikke noe i veien for å bestille mynter fra utenlandske nettbutikker.

Trygge norske butikker å handle gull fra er Tavex, Goldsource og Roschberg. Om du ønsker et større utvalg så kan du også handle fra amerikanske Apmex.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy