Tips til deg som skal kjøpe sølvmynter

kjøpe sølvmynter

Sølvmynter er den beste måten å kjøpe fysisk sølv på i Norge.

Med stadig høyere sølvpriser, er det mange som ønsker å investere i sølv. Man kan velge å investere i såkalte derivater, men mange foretrekker en håndfast investering. I Norge er det da sølvmynter som gjelder.

Mange tror feilaktig at sølvbarrer er en lur investering om man ønsker å eie fysisk sølv i Norge. Grunnen til at det er en dårlig ide å kjøpe både sølv og gullbarrer i Norge, er at det ilegges en moms på 25 % på disse. Sølvmynter er derimot momsfrie. Du får med andre ord mer sølv for pengene ved å velge å kjøpe sølvmynter, i stedet for sølvbarrer.

 

Premium på sølvmynter

Når du kjøper en sølvmynt så betaler du spotprisen for sølv, i tillegg til en premium på hver mynt. Premium er med andre ord tilleggskostnadene som kommer oppå sølvprisen. Denne er der for å dekke kostnadene ved produksjon av myntene, i tillegg til å dekke fortjenesten for de som selger myntene. 

Noen sølvmynter har derimot en mye høyere premium enn andre mynter. Det betyr at hvis du kjøper en sølvmynt med høy premium så betaler du mer for den samme mengden sølv enn om mynten hadde en lav premium.

 

Hvilke sølvmynter bør du kjøpe?

Så til det store spørsmålet, hvilke sølvmynter skal man kjøpe? Det finnes hundrevis av forskjellige mynter å velge mellom. Noen har moderne design med alt fra Star Wars figurer til Marvel Comics. Andre er mer tradisjonelle med dronning Elizabeth som blikkfang.

I jungelen av forskjellige sølvmynter å velge mellom, kan det derfor være vanskelig for nye investorer å vite hvilke mynter man bør kjøpe.

Her har vi to klare anbefalinger til hva du bør vurdere. Disse to tingene er premium over spot, og hvor enkelt det er å få solgt myntene videre.

investere i sølvmynter

Premium på sølvmynter kan utgjøre en forholdsvis stor del av prisen på mynten. Ønsker du å investere i sølv er det derfor vesentlig å prøve å betale så lav premium på myntene som mulig. Alle forhandlere som selger investeringsmynter oppgir hvor stor premium er på hver mynt. 

En annen viktig ting å tenke over er at myntene bør være lett omsettelige. Om du en gang skal selge investeringen din igjen, er du avhengig av å få en god pris for myntene.

Har du mange forskjellige mer eller mindre ukurante mynter, så er det vanskelig å oppnå en god pris ved salg. Du vil ikke en gang oppnå i nærheten av spotprisen for sølv på enkelte mynter.

 

Disse sølvmyntene anbefaler vi

De beste sølvmyntene å kjøpe er altså de med lav premium, og som man i tillegg får en høy pris for når du skal selge de igjen. Sølvmynter vi anbefaler som oppfyller disse kriteriene er Canadiske Maple Leafs, Østeriske Wiener Filharmonikere og Australske Kenguru.

american silver eagle

Amerikanske Silver Eagles er kanskje verdens mest populære sølvmynt, og slett ikke noe dårlig kjøp den heller. Premium på denne mynten pleier derimot i være ganske høy, så vær oppmerksom på det.

 

Unngå sølvmynter med høy premium

Som nevnt så medfølger det en premium på alle sølvmynter. Ønsker du å gjøre en seriøs investering i sølvmynter, bør du minimere premiumbeløpet så mye som mulig. Grunnen til dette er at hvis premiumen er stor, så vil mye av den fremtidige prisoppgangen til investeringen din bli spist opp av denne ekstrakostnaden.

La oss si at en sølvmynt koster 350 kr og 50 av disse kronene er premium. Du har da betalt en premium på 14 %. Sølvprisene må dermed stige med 14 % for at du skal få dekt din investering. Slipper du derimot unna med en premium på 20 kr per mynt så trenger sølvprisene bare å stige med 6 % for at investeringen din skal gå i pluss.

Kjøper du mange sølvmynter så vil dette etter hvert dreie seg om store beløp. Prøv derfor å unngå å betale for mye for hver sølvmynt du kjøper.

 

Hvor kan man kjøpe sølvmynter i Norge?

Det er en enkel sak å handle fysiske sølvmynter i Norge. Du kan velge å handle på nettbutikker som KA Rasmussen, Goldsource, eller Tavex. Du kan også handle i fysiske butikker som Roschberg Mynthandel i Oslo.

Felles for de norske nettbutikkene er at de har et forholdsvis smalt utvalg av sølvmynter. Ønsker du et større utvalg så må du bestille fra utlandet. Dette er helt problemfritt og det påfaller ikke moms eller andre avgifter på sølvmynter. Dette er fordi de er gyldig betalingsmiddel og det skal ikke ilegges moms eller toll på disse. 

kjøpe sølvmynter på nett

Har du bestilt sølvmynter som Maples Leafs eller Silver Eagles fra utlandet og blitt fakturert for moms eller toll, så er dette feil og du må ta opp dette med transportselskapet.

Den beste utenlandske nettbutikken for kjøp av gull og sølv er etter vår mening Apmex.com. De har et enormt utvalg av både sølv og gullmynter fra hele verden.

 

Kjøpe norske sølvmynter?

Det finnes noen norske sølvmynter på markedet som man kan kjøpe. Dette er derimot mynter som ofte passer bedre for myntsamlere enn for de som ønsker å investere i fysisk sølv. 

En fordel med norske sølvmynter er derimot at man blir eksponert mot sølvprisene, samtidig som man kan samle på mynter med viss numismatisk verdi.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy