Slik sparer du på strømutgiftene

spar penger på strøm

Fordi vi bor i et land med temmelig kjølig klima, bruker norske husholdninger svært mye penger på strøm. Dette er et av de områdene i private husholdninger der det er enklest å spare tusenlapper. Ofte trenger man heller ikke investere noe som helst. Det kan være mye å hente bare på små endringer i vanene våre.

 

Hvor bruker vi mest strøm?

Oppvarming av boligen er den soleklart største strømtyven. I gjennomsnitt går omtrent 65% av årlig strømforbruk til å holde huset varmt, et tall som stiger når vi opplever kalde vintre. Da sier det seg selv at det er på dette området vi har mest å hente når vi vil spare strøm. Samtidig er det om å gjøre å ha det komfortabelt når man er hjemme. En middelvei er å venne seg til litt lavere innetemperatur. Bare 1 grad senkning i romtemperatur kan gi besparelser på mange prosent.

Oppvarming av vann er en god nummer to når det gjelder strømforbruk, og vi bruker i gjennomsnitt rundt 15% av strømmen til dette. Høyt forbruk av varmtvann gjelder spesielt i familier med ungdommer som dusjer vel og lenge. Badekaret er også en storforbruker av strøm i mange familier, der det gjerne går med over 200 liter varmtvann hver eneste gang man hopper i karet.

Belysning hjemme er et annet område der det går med en del strøm, men på langt nær så mye som til oppvarming. I gjennomsnitt bruker norske familier omtrent en tusenlapp i året på å ha det lyst hjemme.

 

Hva er neglisjerbart?

Elektriske apparater som stereoanlegg, TV, datamaskiner, støvsugere, brødristere og barbermaskiner, bruker marginalt med strøm sett i forhold til oppvarming og varmtvann. Selv det mange tror har høyt strømforbruk, som vaskemaskiner, tørketromler, kjøleskap og fryser, koster oss kun noen få hundrelapper i året totalt.

Energieffektiviteten i TV, vaskemaskin, tørketrommel og lignende innretninger, blir også stadig bedre. Selv barnefamilier som vasker klær mer eller mindre konstant, har lite å hente på akkurat det område når det gjelder å spare på strøm.

Man kan selvsagt være bevisste på at det også kan spares noen kroner her, men hovedfokuset bør likevel være på områder der det monner mest.

 

Hold på varmen

Du kan spare mye penger på strøm dersom man sørger for lite trekk i boligen. I moderne leiligheter er dette sjeldent et problem, mens eldre hus og leiligheter i eldre bygårder, ofte har en tendens til ”å fyre for kråka”. Et enkelt og rimelig grep er å bytte gummilister i ytterdører og vinduer. Disse blir harde ettersom årene går, og mister da mye av isoleringsegenskapene. Utvendig vindtetting er langt dyrere, men kan være verdt investeringen på sikt, dersom boligen har dårlig isolasjon.

Selv om vi vil holde på varmen når det er kaldt ute, må vi også ha frisk luft innimellom. Utlufting bør i så fall skje hardt og brutalt. Ha god gjennomtrekk i en kort periode til lufta er byttet ut, før du skalker alle luker.

 

Finn billigste strømleverandør

Strømleverandørene kjøper inn strøm fra kraftprodusentene, til stort sett samme pris. Prisforskjellen som vi forbrukere må forholde oss til, beror på hvilke påslag hver enkelt leverandør beregner seg. Deres priser er de pliktige til å oppgi til konkurransetilsynet, og vi forbrukere har dermed enkel tilgang til oversikt over hvem som er de billigste. Dette finner du oppdatert blant annet hos Forbrukerrådet, i tillegg til annen nyttig informasjon om hvordan du kan spare strøm.

Det er like enkelt å skifte strømleverandør som å skifte mobiloperatør. Når du velger en ny leverandør, vil dette selskapet foreta de nødvendige endringene og avregningene med din gamle strømleverandør. Har du betalt for mye, vil du få igjen dette på neste avregning. Vi anbefaler at man tar en periodevis kontroll av pristilbudene, og deretter en vurdering om det lønner seg å skifte leverandør. Husk at avtalen om nettleie ikke er det samme. Denne gjelder selskapet som eier selve kraftlinjene, og er en avtale du ikke kommer utenom, med mindre du flytter.

bytt strøm
annonse

Ha det kaldt når du sover

De fleste sover rundt 7 til 8 timer i døgnet. Så lenge vi ligger under dyna og snorker, er det liten grunn til å la varmepumpa og panelovnene forbrenne strøm. Å investere i nye modeller av panelovner med nattsenking, betaler seg selv i løpet av noen få år. Du får enda større besparelser på strømregningen om du også senker temperaturen når du ellers ikke er hjemme, for eksempel mens du er på jobb.

 

Vurdér en varmepumpe

En varmepumpe kan gi store besparelser på strømforbruket som går til oppvarming. Men, her gjelder det å både bruke pumpene rett, samt være oppmerksom på at klimaforholdene i det området man bor i spiller en stor rolle. Pumpene egner seg rett og slett ikke til alle typer hjem.

Enova har gode oversikter for hvem pumpene egner seg best for. Deres undersøkelser viser at man får best effekt av en varmepumpe dersom man bruker over 15 000 kWh strøm per år. Effekten er også bedre om varmluften pumpes i mer åpne planløsninger, og når boligen har god isolasjon. I hus med dårlig isolasjon, kan varmluften fra pumpen trekke til ytterveggene, og man mister dermed mye av effekten. Generelt sett bør man også bruke alternative varmekilder når det er som kaldest, da strømforbruket som går til en varmepumpe er uforholdsmessig høyt i forhold til effekten, ettersom kvikksølvet kryper nedover på gradestokken.

 

Bruk mindre varmtvann

Oppvarming av vann er som nevnt en god nummer to når det gjelder strømforbruk, selv om også strøm til varmtvann ligger langt under oppvarming. En billig og effektiv måte å kutte strømforbruket på i denne forbindelsen, er å kjøpe sparedusj. Disse koster et par hundrelapper, men du får tilbake omtrent det dobbelte i form av lavere strømforbruk allerede etter et års bruk.

Dropper du også å bruke badekaret for ofte, hanker du inn noen kroner der også. Det er også viktig at rørledningene mellom varmtvannsberederen og våtrom har god isolasjon, noe man bør sørge for dersom man pusser opp eller må foreta reparasjoner.

 

Slukk lyset

Alle monner drar, heter det, og du kan tjene inn noen kroner på det meste som bruker strøm. Lyskildene i hjemmet er således litt viktigere enn elektriske apparater, mest fordi lysene står på lenge, og fordi vi normalt har mange lyskilder. Venn deg til å slå av lyset i de rommene du ikke oppholder deg i, og vurder også å installere tidsbrytere.

Det er også en god del penger å spare på å velge lyskilder med lavt strømforbruk, og spesielt LED-lys. I tillegg til å bruke langt mindre strøm, varer disse lysene mye lengre enn de gamle glødepærene, og du sparer dermed på det punktet også.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy