Hva er kjipere enn å bli blakk i utlandet? Jo, å få frastjålet alle verdisakene, inklusive penger og betalingskort, når man er på reise.
Å skaffe seg nødpenger blir da utfordringen. Her viser vi deg mulighetene.
Løsningen avhenger av hva du mistet
Får du behov for nødpenger etter tyveri eller andre former for tap av verdisakene, er det sannsynligvis helt avgjørende at du har legitimasjon. Mistet du også passet, er du vanligvis avhengig av å få utstedt et nødpass fra en norsk utenriksstasjon (ambassade eller konsulat).
Det er ikke vanlig at for eksempel norske førerkort aksepteres som fullverdig legitimasjon i utlandet. Avhengigheten av legitimasjon omgår du, dersom du reiser sammen med noen som ikke har havnet i samme suppa.
Behov for nødpenger kan også oppstå fordi man rett og slett blakker seg. På sett og vis er jo dette en bedre situasjon enn om man mister penger og betalingskort. Man har i alle fall selve kortet, og løsningene er da å få nok midler disponibelt på kontoen til at man kan betale og foreta uttak.
Nødpenger fra egen bankkonto
Har du penger fra før på din egen konto, eller får en overførsel til kontoen fra et lån eller familie/venner, er du reddet så lenge du har et debetkort tilknyttet kontoen. Har du ikke debetkortet, kan du overføre penger til de du reiser sammen med (så lenge de har et betalingskort).
Du kan også få hjelp fra banken din til å overføre til et sikkert sted for uttak. Vanligvis vil bankene akseptere at det overføres penger til postkontorer, reisebyråer, hoteller, flyplasser og lignende.
Det er også en løsning å overføre fra egen konto, via betalingsløsninger som Western Union, til forskjellige agentkontorer. De fleste butikker kvalifiserer til å være agent for Western Union, og ofte er nettverket her temmelig utbredt. Disse tjenestene koster imidlertid en del kroner i form av gebyrer og noe lave valutakurser.
Nødpenger med nytt kredittkort eller debetkort
Mistet du debetkortet og/eller kredittkortet, kan både banken og kredittselskapet sannsynligvis hjelpe deg, men det kan ta noe tid. Enkelte banker og kredittselskap tilbyr nemlig å sende deg et gratis nødkort uten pin-kode, med en forsendelsestid på mellom 1 og 3 dager.
Kortet må vanligvis sendes til en større by for at det skal gå noenlunde raskt, og adressen det leveres til må regnes som sikker (hotell, ambassade, bankfilial). Kortet har da ofte en begrenset kreditt, men normalt nok til at du klarer deg gjennom resten av ferien. For å få utlevert nødkortet kreves det at du kan legitimere deg.
Forbrukslån fra utlandet
Har du med deg eller tilgang til din egen BankID, kan du faktisk skaffe deg forbrukslån uansett hvor du er i verden. Før i tiden var dette nesten umulig, da lånepapirene krevde fysisk signatur. I tillegg kunne bankene være restriktive med å sende lånedokumentene utenlands.
Utfordringen er å kunne fremlegge dokumentasjon på inntekt, noe som kreves av de fleste banker som tilbyr lån uten sikkerhet. Som dokumentasjon aksepteres vanligvis kun kopi av siste lønnsslipp, og i noen tilfeller må også selvangivelsen fra siste skatteoppgjør fremlegges. Er du selvstendig næringsdrivende blir det noe mer komplisert, og man må normalt fremvise dokumentasjon på omsetning for de siste tre årene.
Heldigvis får de fleste lønnsslippen tilsendt elektronisk, og kan derfor enkelt videresende denne så lenge man har tilgang til sin egen epost. Alternativt kan dokumentasjon skannes inn av venner eller familie, og så videresendes. Om man får innvilget lånet, tar det vanligvis mellom 1 og 3 dager før pengene er disponible på låntakerens konto, mens svaret på søknaden gjerne kommer innen en time eller to.
Ambassaden og forsikringsselskapet gir begrenset hjelp
Norske ambassader kan normalt ikke hjelpe med nødpenger. Det du får hjelp til på norske utenriksstasjoner, foruten nødpass, er hjelp til å kontakte familie, venner, forsikringsselskap eller bankforbindelser.
Har du reiseforsikring får du vanligvis dekket tapet, minus egenandeler og med forskjellige beløpsgrenser (ofte lav grense for kontanter). Det er imidlertid ikke vanlig at forsikringsselskapet yter umiddelbar nødhjelp (unntakene finnes). Oppgjøret fås i stedet etter hjemkomst, og du må fremlegge dokumentasjon på at tyveriet er anmeldt til lokalt politi.
Slik unngår du å bli frastjålet penger i utlandet
Det er mye du kan gjøre for å både unngå å få behov for nødpenger, og for å begrense omfanget av problemer, når uhellet først inntreffer. Unngå å oppbevare alle betalingsmidler sammen. Bor du på et trygt hotell, bør du ha et kort liggende i hotellets safe, for eksempel kredittkortet, mens du eller tar med deg og bruker debetkortet.
Unngå også å ta ut store kontantbeløp. Mister du eller får frastjålet hele kontantbeholdningen, får du neppe alt igjen på reiseforsikringen (erstatningsbeløpet for kontanter er ofte begrenset til rundt 3 000 kroner).
Det er også lurt å ha en kopi av passet ditt, noe som vil gjøre det enklere og raskere å skaffe seg et nødpass. Gi gjerne en kopi til enten reisefølget ditt, eller tilgjengelig hjemme hos familie eller venner i Norge, i tillegg til at du har kopi selv.