Hvilken gjeld bør man kvitte seg med først?

Hvilken gjeld bør man kvitte seg med først

Å håndtere gjeld kan være en utfordrende oppgave, og det er viktig å prioritere hvilken gjeld man bør kvitte seg med først. En smart tilnærming til nedbetalingen hjelpere deg med å spare penger på renter, samtidig som du får en klarere vei til økonomisk frihet.

I denne artikkelen ser vi på ulike typer gjeld, og hvilken av disse du bør prioritere å betale ned først. Vi ser også på to populære metoder som hjelper deg med å bli kvitt gjeld raskere.

Refinansiere lån?

 

Ønsker du å refinansiere dyr forbruksgjeld? Hos Lendo kan du søke om refinansiering i flere banker samtidig med en søknad.

 

Søk om refinansiering

Eksempel: 130 000 kr over 5 år, effektiv rente 12.73%, kostnad 43 382 kr, totalt 173 382 kr.

annonselenke

 

Prioritering av gjeld: Hvilken gjeld bør nedbetales først?

Når du står overfor oppgaven med å nedbetale gjeld, er det smart å tenke gjennom hvilke lån som bør prioriteres. En praktisk tilnærming er å fokusere på gjelden som har de høyeste rentekostnadene, fordi disse over tid kan bli en stor økonomisk belastning.

Kredittkortgjeld og visse typer forbrukslån faller ofte inn under denne kategorien på grunn av sine relativt høye renter. Ved å betale ned disse først, kan du spare betydelige summer i renteutgifter og mer effektivt utnytte dine tilgjengelige midler til gjeldsreduksjon.

Her ser vi nærmere på forskjellige typer gjeld og hvordan du bør prioritere nedbetalingen av denne.

 

Kredittkortgjeld

Kredittkortgjeld er vanligvis blant de dyreste gjeldsformene på grunn av sine høye renter. Hvis denne gjelden ikke blir prioritert, kan rentekostnadene raskt eskalere, noe som gjør det vanskeligere å komme ut av gjeld over tid. Kredittkortgjeld bør derfor stå øverst på prioriteringslisten din over hvilken gjeld som skal nedbetales først.

 

Forbrukslån

Lån uten sikkerhet, som for eksempel forbrukslån og oppussingslån, kan også ha relativt høye renter. Disse lånene bør også prioriteres i nedbetalingsplanen, særlig hvis rentesatsen er høyere enn på andre gjeldsposter.

 

Boliglån og studielån

Boliglån og studielån har lavere renter sammenlignet med kredittkort og forbrukslån. Selv om det er viktig med jevnlig nedbetaling på disse lånene, kan det i mange tilfeller være lurere å fokusere på annen dyr gjeld først.

 

Bilfinansiering

Når det gjelder bilfinansiering befinner rentenivået seg vanligvis et sted mellom høy- og lavrentegjeld. Hvis renten på ditt billån er relativt høy, bør dette lånet være prioritert i din nedbetalingsplan.

 

Strategier for gjeldsbetaling

Når det gjelder å betale ned gjeld, er det flere strategier som kan hjelpe deg med å organisere og effektivisere tilbakebetalingen. To av de mest populære metodene er snøballmetoden og snøskredmetoden. Her ser vi nærmere på disse strategiene, inkludert deres fordeler og ulemper.

 

Snøballmetoden

Snøballmetoden innebærer å betale ned gjelden din fra den minste til den største. Du starter med å konsentrere deg om den minste gjelden, betaler minimum på alle andre gjeldsposter. Når den minste gjelden er betalt ned, flytter du de ekstra betalingene til den neste minste gjelden.

 

Fordeler

  • Psykologisk motivasjon: Å betale ned mindre gjeld raskt kan gi en følelse av prestasjon og motivasjon til å fortsette.
  • Enkel å følge: Denne metoden er enkel og gir raske resultater, noe som kan være spesielt nyttig for de som føler seg overveldet av sin gjeldssituasjon

 

Ulemper

  • Potensielt dyrere: Siden metoden ikke tar hensyn til rentesatser, kan det ende med at du betaler mer i renter over tid, spesielt hvis dine større gjeldsposter også har høyere renter.

 

Snøskredmetoden

Med snøskredmetoden betaler du gjelden din basert på rentesatsen, fra høyeste til laveste. Du betaler minimum på alle gjeldsposter, men fokuserer ekstra betalinger på gjelden med høyest rente.

 

Fordeler

  • Sparer mer penger: Denne metoden hjelper deg å spare mest penger over tid. Ved å betale først på gjelden med høyeste rente, reduserer du det du må betale i renter totalt. Det er som å unngå ekstra kostnader som kan bygge seg opp over tid.
  • Reduserer gjelden raskere: Ved å fokusere på gjelden med høyeste rente først, får du redusert den totale gjelden din raskere. Dette skyldes at høyrente gjeld øker raskere enn lavrente gjeld. Så ved å betale den ned først, unngår du at gjelden vokser for fort.

Ulemper

  • Kan kreve mer tålmodighet: Det kan ta lengre tid før du ser gjeldsposter forsvinne, spesielt hvis din høyeste rentegjeld også er stor.
  • Mindre umiddelbar tilfredsstillelse: Mangelen på raske «seire» kan være demotiverende for noen, spesielt hvis det tar lang tid å betale ned den første gjelden.

 

Hvilken av metodene bør du velge?

Når det kommer til å velge en gjeldsbetalingsstrategi, står snøskredmetoden frem som den mest økonomisk fordelaktige på lang sikt. Ved å rette fokus mot gjeld med høyeste rente først, minimerer man den totale rentekostnaden, noe som gjør denne metoden ideell for en mer kostnadseffektiv gjeldsreduksjon.

Imidlertid har snøballmetoden vist seg å være et populært valg for mange, til tross for at den potensielt kan være dyrere. Årsaken ligger i de raske, små seirene man oppnår ved å betale ned mindre gjeldsposter først, noe som kan gi en umiddelbar følelse av prestasjon og fremdrift.

Denne metoden passer spesielt godt for de som har mange små gjeldsposter, hvor den psykologiske effekten av å se gjeld forsvinne raskt, kan være en kraftig motivator. Det viktigste er å velge en strategi som ikke bare er økonomisk fornuftig, men som også holder deg motivert og på rett spor mot en gjeldfri fremtid.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy