Bør man investere i fond eller aksjer?

bør man investere i fond eller aksjer

Stadig flere nordmenn velger å investere sparepengene sine på børsen. Det store spørsmålet for mange er om man skal investere i fond eller aksjer.

Svaret på dette spørsmålet avhenger av ditt eget kunnskapsnivå og hvor mye tid du ønsker å bruke på sparingen din. I denne artikkelen ser vi nærmere på fordeler og ulemper med de to investeringsalternativene. Til slutt gir vi deg noen tips om hva som passer best for akkurat deg.

 

Vi anbefaler å handle aksjer og fond hos Nordnet

 

Enten du ønsker å investere i enkeltaksjer eller aksjefond så er Nordnet et meget godt valg. Her finner du et bredt utvalg av aksjefond, samtidig som du kan handle enkeltaksjer over hele verden.

 

Bli kunde hos Nordnet her

annonse

 

Investering i aksjefond

Det finnes en jungel av forskjellige aksjefond å velge mellom, men de har noen fellestrekk som er lik for alle. Et aksjefond består nemlig av en rekke forskjellige enkeltaksjer. Investerer du sparepengene dine i et fond, så investerer du egentlig i en hel rekke forskjellige aksjeselskaper. 

Når det kommer til aksjefond så skiller man gjerne mellom såkalte indeksfond og aktivt forvaltede fond. Et indeksfond fungerer på den måten at fondet invester i alle aksjene i en bestemt indeks. Et norsk indeksfond vil for eksempel gjerne ta utgangspunkt i alle aksjene som er listet på hovedindeksen på Oslo børs. Forvalterne av fondet vil så foreta en vektet investering i alle disse selskapene. Målet til indeksfondet er å gi en avkastning lik indeksen de følger.

investering i fond

Et aktivt forvaltet fond prøver på sin side å investere i det de mener er de beste aksjene på markedet. Slike fond setter sin lit til at forvalterne klarer å finne vinneraksjene i markedet og investerer utelukkende i disse. I motsetning til indeksfond så er målet å levere en større avkastning enn indeksen de måler seg opp mot.

En av de store ulempene med aktivt forvaltede fond er at de har gjennomgående mye høyere kostnader enn indeksfond. Et indeksfond har typisk en kostnad på rundt 0.20 % av din investerte kapital i året. Et aktivt forvaltet fond befinner seg i andre enden av kostnadsskalaen og det er ikke uvanlig med honorarer på 1.5 %. Denne ekstra kostnaden gjør at forvalterne over tid må gjøre det veldig mye bedre enn markedet for at fondet skal gi meravkastning ut over indeksen.

 

Fordeler med å investere i aksjefond

En av de store fordelene med å investere sparepengene sine i aksjefond er at det er veldig enkelt og at det krever lite kunnskap for å lykkes. Fondene styres av dyktige forvaltere med stor kunnskap og disse bruker kunnskapen sin for at sparepengene dine skal vokse.

Du trenger ikke holde deg oppdatert til en hver tid på hvordan hvert enkelt selskap gjør det. Ei heller trenger du å vite hva som skjer i aksjemarkedet fra dag til dag. Dette tar forvalterne av fondet seg av. Aksjefondene tar seg som nevnt betalt for denne jobben i form av forvaltningshonorarer som kan variere mye. Velger du et indeksfond med lave kostnader så er kostnaden forholdsvis liten i forhold til den potensielle avkastningen du kan oppnå.

Les mer om sparing i aksjefond her.

 

Investering i enkeltaksjer

Vi har sett at ved å investere i et aksjefond så sprer du risikoen over svært mange selskaper. En investering i enkeltaksjer det stikk motsatte av dette. Har du investert 100 000 kroner i et aksjefond og et av selskapene fondet har investert i faller i verdi med 30 %, så vil det ikke gi et veldig stort utslag for dine sparepenger. Har du derimot investert 100 000 kr i ett enkelt selskap vil et fall på 30 % føre til at du har et papirtap på 30 000 kr. Det samme gjør seg selvsagt også gjeldende hvis et selskap skulle stige 30 %, da er du plutselig 30 000 kr rikere. 

Risikoen blir med andre ord veldig mye høyere når man investerer i enkeltaksjer, men muligheten for meravkastning er også tilstede. Størrelsen på risikoen kommer selvsagt an på hvilke selskaper man investerer i.

investering i aksjer

Velger du å investere i store og solide selskaper som Orkla, DNB eller Gjensidige så vil ikke aksjekursen svinge veldig mye fra dag til dag. Investerer man derimot i oppstartsselskaper, nye teknologi eller biotechselskaper så er saken en helt annen. Dette er gjerne selskaper som ikke har noe særlig inntekt å vise til, men som utvikler produkter og tjenester som kan bli svært lønnsomme i fremtiden. 

Investorer velger gjerne å investere i slike selskaper fordi muligheten for skyhøy avkastning er tilstede. Denne muligheten kommer derimot ikke uten risiko. Lykkes ikke selskapet med sine planer, så kan kursen også kollapse og selskapet nærmest bli verdiløst og til syvende og sist gå konkurs. Som investor risikerer du dermed å tape hele investeringen din om så skjer.

 

Fordeler med å investere i aksjer

Fordelen med å investere i aksjer er at man kan oppnå en høyere avkastning enn hva man potensielt ville gjort gjennom et fond. Siden du selv står for kjøpet og salget av aksjene dine, så slipper du også å betale forvaltningskostnader du ellers måtte betalt til aksjefondene. Du har også mulighet til å velge din egen risikoprofil med tanke på hvilke typer selskaper du investerer i. I det hele tatt gir investering i enkeltaksjer deg muligheter og friheter du ikke får med aksjefond. Investerer du i aksjer som deler ut aksjeutbytte vil du også få ekstra penger på konto hver gang dette utbetales. 

Les mer om det å investere i aksjer her.

 

Så, bør man velge fond, enkeltaksjer, eller noe midt mellom?

Er du en forholdsvis ny investor så er vår soleklare anbefaling at du velger å investere sparepengene dine i aksjefond. På den måten kan du oppnå god avkastning på sparepengene dine selv uten inngående kunnskap om aksjemarkedet. Aksjefond er et veldig godt sparealternativ for de som har en lang tidshorisont på sparingen sin som 5 år eller mer. Velg gjerne et bredt indeksfond med lave kostnader og spar jevnlig her eneste måned. Sjansene er gode for at du har fått en fin avkastning om noen år.

Ønsker du å investere i enkeltaksjer bør du først og fremst være klar over den ekstra risikoen som følger med. Vi anbefaler at du holder deg oppdatert på markedet og aksjene du er investert i. Les gjerne Dagens Næringsliv og Finansavisen hver eneste dag, samt følg med på kvartalspresentasjonene til selskapene du er investert i. Det kan også være lurt å lese aksjetipsene som profesjonelle meglere kommer med. DNB Markets kommer for eksempel hver eneste uke med sin portefølje over anbefalte aksjer. Kunnskap er en av nøklene til suksess i aksjemarkedet.

 

Lag din egen portefølje om du velger å investere i aksjer

Mange investorer velger å lage sin egen portefølje av flere aksjer for å spre risikoen. Du kan se på det som ditt eget lille «mini-fond» bestående av 5 til 10 selskaper. Benytter du deg av denne strategien så vil ikke et stort fall på en av enkeltaksjene dine få katastrofale konsekvenser. 

fond eller aksjer

 

Hvilke aksjer bør man investere i?

Når det kommer til hvilke aksjer du skal investere i, så er dette en vitenskap i seg selv. På generelt grunnlag så kan det være lurt å investere i store og solide selskaper som både tjener penger og betaler ut aksjeutbytter. Disse selskapene er som regel ikke de som stiger mest i prosent, men nedsiderisikoen er også mindre. Holder du de over mange år så er sjansene meget gode for at du vil få en god avkastning på sparepengene dine. Velger du å investere i såkalte vekstaksjer så bør du være oppmerksom på at risikoen er meget høy. Slike investeringer anbefales ikke for nybegynnere i aksjemarkedet.

 

Konklusjon

Som vi har belyst i artikkelen så er aksjefond det beste alternativet for den jevne nordmann som ønsker en bedre avkastning på sparepengene sine enn hva vanlig banksparing vil gi. Ved fondssparing så slipper du å holde deg oppdatert på aksjemarkedet fra dag til dag, samtidig som du ikke trenger inngående kunnskap for å lykkes. Ønsker du derimot å bruke mer tid på forvaltningen av sparepengene dine, så kan en investering i aksjer både gi god avkastning og være lærerikt. 

Mange drevne investorer og personer med litt erfaring velger gjerne en kombinasjon av enkeltaksjer og aksjefond. På den måten kan man få en bred eksponering mot aksjemarkedet, samtidig som man kan plukke ut enkeltaksjer man har tro på. 

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy