Bedre økonomi med passiv inntekt

bedre økonomi med passiv inntekt

Å ha passiv inntekt gir kontinuerlige drypp på kontoen, og kan være en kjærkommen vei til bedre økonomi.

Noen får helklaff og sikrer seg svært gode inntekter livet ut, men det tilhører dessverre sjeldenhetene. Likevel er det slettes ikke det dummeste man gjør, om man begynner å tenke litt i disse baner. Hvem vil vel ikke ha penger som vokser av seg selv?

Invester i aksjer og fond hos Nordnet

 

Ønsker du å investere i aksjer, aksjefond, valuta eller råvarer så anbefaler vi deg å benytte Nordnet. De er en av de ledende bankene i Skandinavia når det kommer til investering i verdipapirer.

 

Les mer om investering hos Nordnet her

annonse

 

Inntekt fra banksparing

Strengt tatt er det kun BSU som per i dag gir nok avkastning til at det lønner seg å spare i bank. Her gjelder det å få renter som er høyere enn den generelle prisstigningen, og med rett BSU-konto, kan du oppnå opp mot 5% når dette skrives. I tillegg gir BSU et fordelaktig skattefradrag, såfremt årsinntekten din er på over 70 000 kroner. BSU gir ikke bare passive inntekter som faktisk monner litt, men også en smart vei til egenkapital for boligkjøp, for de som er unge nok (under 34 år).

Sparing på vanlige høyrentekontoer er ikke spesielt lukrativt med dagens lave Styringsrente fra Norges Bank, men dette kan endre seg. Tilbake i 1987 var gjennomsnittlig innskuddsrente i norske banker på hele 11,3%, i følge Statistisk sentralbyrå, og høyrentekontoene ga enda bedre avkastning enn dette. Har du ingen gjeld, og rentene stiger, vil banksparing på ny kunne bli grei butikk.

 

Passive inntekter fra børsen

Investeringer på børs gir sannsynligvis den beste veien til passive inntekter for oss vanlige mennesker. Handel i enkeltaksjer, valutahandel, eller handel i andre typer enkeltstående verdipapirer, krever kontinuerlig innsats, men ikke slik at det normalt blir en arbeidsdag eller et yrke ut av det. Det går fint an å være trader i en eller annen form, selv om man har fulltids stilling eller er heltidsstudent et sted. Børshandel gir imidlertid (så absolutt) ingen garantier for inntekt, og tap er ikke usannsynlig.

Sparing i fond er således langt tryggere, så fremt man ikke velger helt feil fond. Fondsparing er også en fin vei inn i børsenes verden, der man kan lære mye uten å ta de største sjansene. Velger man indeksfond som har historisk gode resultater, er dette ikke bare tryggere enn aktive fond, men gir også ofte mer avkastning fordi forvaltningskostnadene er betydelig lavere.

 

Passiv inntekt fra eiendom

De som har mulighet til å leie ut bolig i en eller annen form, har egentlig to potensielle former for passiv inntekt. Først og fremst genereres det jevnlig inntekter fra husleien man krever. Disse inntektene er også helt skattefrie dersom utleien skjer i en del av boligen man selv bor i, så lenge arealet som leies ut ikke overstiger visse grenser. Kommer inntektene fra en bolig eieren ikke bor i selv, skattlegges de som kapitalinntekter. Med utleie kommer det riktignok også enkelte utgifter, men generelt sett er det god økonomi å leie ut eiendom.

Utleiebiten er strengt tatt bare delvis passiv, siden eieren må skaffe leietakere, foreta eventuelle reparasjoner på grunn av slitasje på boligen, og så videre. De virkelig passive inntektene kommer fra en forhåpentligvis pen økning i eiendommens verdi. Historisk sett lønner det seg nesten alltid å sitte på eiendom, såfremt renter på lån ikke spiser opp inntektene.

 

Annen utleie

Det er mer enn bolig som kan leies ut. De som har hytte eller fritidsleiligheter har gode muligheter til å skaffe seg en viss inntekt herfra. Her må man imidlertid betale skatt for 85% av omsetningen dersom den overstiger 10 000 kroner i året. Dette forutsetter at hytta er i bruk av deg selv. Er den ikke det, skal det skattes av all omsetning, men du har også rett til fradrag for utgifter som forbindes med omsetningen (avertering, vedlikehold, etc.).

Har du bil kan du enkelt leie ut denne gjennom egne dedikerte nettsteder som for eksempel nabobil.no. Dette innebærer en viss risiko, og bilen taper seg i verdi for hver kjørte kilometer, men normalt sett vil bilutleien gi deg en inntekt. Nettstedene der du eventuelt foretar utleien, hjelper deg med å velge riktig bilforsikring, men de tar også en viss prosent av omsetningen.

 

Kreativt arbeid

Det er ikke alle som kan bli Jo Nesbø og leve godt på royalty-inntekter fra populære bøker, men prinsippet kan følges til en viss grad. Passive inntekter fra kreativt arbeid er faktisk mulig også for andre enn kjente kunstnere og forfattere, men normalt i langt mindre omfang. Det krever en del innsats i begynnelsen, og produktet ditt må markedsføres og gjøres tilgjengelig. Oppnår det du skaper en viss suksess, kan du få et hyggelig bidrag til økonomien.

Om du er god på noe som andre kan ha nytte av, vil kanskje en lærebok eller et online kurs være noe du kan tjene penger på. Det samme gjelder instruksjonsfilmer på for eksempel YouTube, fotografier og illustrasjoner på handelssteder som iStockPhoto, eller gjort tilgjengelig på en egen nettside du styrer selv. Store plattformer gir tilgang til flere besøkende, men generelt får du bedre fortjeneste når du har all kontroll selv på salget.

 

Nettbutikker og blogger

Du kan ha passive inntekter fra nettsider som genererer en eller annen form for salg, men normalt må slike sider oppdateres jevnlig skal det bli penger av det. En populær blogg vil for eksempel kunne tjene en del på annonser, men det krever tid, innsats og noe flaks for å komme dit. Likeledes kan nettbutikker gi gode inntekter. Velger du en såkalt droppshipping-løsning, slipper du også å håndtere varene selv.

Sistnevnte type nettbutikker er på sett og vis kun et utstillingsvindu. Eieren av nettbutikken tjener normalt noe mindre enn om han eller hun satt på et fysisk varelager, men droppshipping krever langt mindre arbeid, og du tar bortimot ingen risiko (kontra å kjøpe inn varer som så må selges).

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy