Spar penger på smarte kredittkjøp

Spar penger på smarte kredittkjøp

Det er enkelt å spare penger på de fleste kjøp dersom man betaler med riktig kredittkort. Kortene gir i tillegg bedre beskyttelse for forbrukeren, men vinninga kan gå opp i spinninga om du ikke gjør opp kreditten raskt. Her er de mest lukrative kategoriene hvor du kan spare penger med kredittkortet.

 

Velg kredittkort i forhold til behov

Merk deg at mange kredittkort gir rabatter på nær sagt alt, mens andre fokuserer fordelsprogrammene innenfor bestemte kategorier. Vi anbefaler at den som vil spare penger med kortet, først tenker igjennom hvilke behov hun eller han har som forbruker, og velger kort ut i fra dette. Man kan eie flere kredittkort, men det fordrer også at man har økonomisk disiplin.

Personer med litt for spandable tendenser, bør unngå å bruke kredittkort som en låneløsning, og kanskje helst ikke eie flere av de. Dette kan man også sette begrensninger for selv, ved å velge kort med lav kredittgrense, eller be kredittselskapet om å sette den ned. Kredittgrenser er også gjenstand for en vurdering i forhold til korteierens betalingsevne.

Se hvilke kredittkort vi anbefaler her.

 

Viktig grunnprinsipp – betal i tide!

De mange lukrative rabattene du kan få ved å betale med kredittkort blir lite verdt dersom du får rentekostnader for kjøpet. I og med at du egentlig låner pengene du handler med, beregnes det et sted mellom 15% og 30% i rentekostnader per år, alt ettersom hvilket kort du har skaffet deg. Disse rentekostnadene unngår du om du betaler for all benyttet kreditt i tide.

Alle norske kredittkort har nemlig et rentefritak på mellom 45 og 52 dager (varierer mellom kortselskapene). Rentefritaket gjelder kun for betaling av varer eller tjenester, mens uttak av kontanter koster rentepenger fra første stund av.

Vår anbefaling er derfor at man ikke kjøper noe på kreditt, dersom man ikke kan gjøre opp innenfor den rentefrie perioden. Her finnes det naturligvis unntak, for eksempel nødvendige utgifter som ikke kan utsettes, eller i tilfeller der rentekostnadene uansett blir lavere enn en eventuell besparelse.

Brukes kredittkortet fornuftig, finnes det mange muligheter for å spare betydelige beløp.

 

Kredittkort med rabatt på dagligvarer

Mange kjenner til medlemsfordelene man får med for eksempel et Trumf- eller COOP-kort. Rabattene er ikke de største, men til gjengjeld bruker vi mye penger på mat, så totalt sett blir besparelsene ganske merkbare etter hvert. Slike rabatter får du også i flere kredittkort, i tillegg til at enkelte kort faktisk også fungerer som medlemskort i Trumf eller COOP.

Blant de mest populære kortene for de som vil spare penger på dagligvarer, er Ikano Visa og yA Bank Kredittkort. Som et eksempel gir dagligvarer betalt med yA Bank Kredittkort i skrivende stund en rabatt på 3% på alle dagligvarer.

Kortet gir tilsvarende rabatter innenfor andre kategorier også, i tillegg til flere andre fordeler. Eieren av kortet velger selv hvilken kategori han eller hun ønsker rabatter i hver måned, og prisavslaget foretas på månedsfakturaen.

 

Få kontantrabatt på storkjøpene

Mange utsalgssteder gir ekstra prisavslag på dyre varer dersom kjøperen gjør opp i kontanter. Heri ligger et lite knep som strengt tatt bryter med våre tidligere anbefalinger om å unngå rentekostnader ved bruk av kredittkort. Men, har du muligheten til å få et betydelig prisavslag om du betaler med cash, kan uttak fra kredittkortet være en smart løsning. Så fremt du er noenlunde rask med å betale regninga.

Regn over hva rentene på kortet utgjør, og sammenlign dette opp mot prisavslaget du får. Om varen for eksempel settes ned med 1 000 kroner, og du må ta ut 10 000 kroner med kredittkortet, vil du gå i null etter omtrent 4-6 måneder dersom du ikke gjør opp kreditten innen denne perioden. Gjør du opp raskere enn dette, har du spart penger. Et kredittkort med 25% årlig rente, vil gi en rentekostnad på 2 500 kroner i året dersom benyttet kreditt er 10 000 kroner.

 

Få rabatt på bensin

Nordmenn har mellom 2 000 og 3 000 kroner i måneden i bilutgifter, hvorav en stor andel går til bensin og diesel. En fornuftig måte å begrense drivstoffutgiftene er å fylle på tidspunkt når bensinen er på sitt billigste. I tillegg kan man få med seg rabatter på hver fylte liter ved å betale med et kredittkort som har bensinrabatt.

Mange eier kredittkort som utstedes av kredittselskaper i samarbeid med bensinstasjonkjedene, slik som Shell MasterCard, Circle K, Yx (Statoil) og Esso kredittkort. Disse kortene er bundet til kjeden de kommer fra og gir et pent avslag per liter, uten noen begrensninger i beløp per år.

I tillegg finnes det gode allround kredittkort som Ikano Visa, 365Direkte og Re:member, der bensinrabatten gjelder uansett bensinkjede. Rabattene her er imidlertid vanligvis lavere enn for kortene som er knyttet til en kjede. Totalt sett vil de fleste gjennomsnittlige brukere av bil kunne spare flere tusen kroner i året på å benytte seg av rabattene.

 

Gratis reiseforsikring med kredittkort

Gratis reiseforsikring og avbestillingsforsikring er standard i stadig flere kredittkort. For at forsikringen skal gjelde, må den reisende ha betalt minst halvparten av reisekostnadene med kortet. Dette betyr i praksis halve prisen på pakketuren, halve flybilletten, togreisen, etc. Man trenger med andre ord ikke fremlegge kvitteringer og bevis på at man betalte halvparten av overnattingskostnadene og restaurantregningene med kredittkortet.

Å reise uten reiseforsikring er å anse som svært risikabelt, og således er det nærmest irrasjonelt å ikke si ja takk til gratis forsikring. Billettene for reisen må betales uansett, og da bør man faktisk bruke kredittkort. Kortet gir bedre beskyttelse ved kanselleringer, konkurs hos reiseoperatøren, i tillegg til at man er bedre sikret mot svindel. Forsikringen gjelder normalt også for de man reiser sammen med, så lenge også disses reiseutgifter ble gjort opp med det aktuelle kredittkortet.

 

Gratis flyreiser

Kredittkortene fra Bank Norwegian og SAS gir deg bonuspoeng som du kan konvertere i gratis flyreiser. Her gjelder det som en grunnregel at du får mer poeng for de dyreste billettene, i tillegg til at du får bonuspoeng for alle andre transaksjoner du foretar med kortet. Disse kortene gir den raskeste veien til gratisreiser, men også andre kort har noenlunde samme fordel.

Kort som Flexi Visa fra Santander gir en fast rabatt på flyreiser (i tillegg til flere andre lukrative rabatter), mens kort som Komplett Bank MasterCard (det finnes flere) gir CashBack på alle former for kjøp. Disse poengene kan deretter brukes til å betale for alle typer billetter og reiser. Merk deg at mange slike såkalte CashBack-løsninger har en grense per år for hvor mange poeng eller pengesum du kan opparbeide deg.

 

Unngå å tape penger ved svindel eller konkurs

Som nevnt ovenfor gir et kredittkort bedre sikring mot svindel, konkurs, feilvarer og lignende. Årsaken er at når du betaler med kortet, låner du egentlig penger av kredittselskapet. Dermed er det kredittselskapet som teknisk sett har foretatt handelen. De på sin side har langt mer muskler til å få oppgjør ved feil eller svindel, noe som kommer den uheldige kortbrukeren til unnsetning.

Denne økte forbrukersikkerheten gjelder i særdeleshet når vi handler varer eller tjenester på nett, eller i utlandet i forbindelse med reiser. Statistikken viser at hele 9 av 10 som klager på et kredittkjøp, får medhold og dermed unngår tap. Heri ligger det også en god sparing. Det er dyrt å kjøpe noe man ikke får benytte seg av!

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy