Slik går du frem for å shorte aksjer

shorte aksjer

Ved shortsalg av en aksje, kan du tjene penger om aksjekursen synker.

Shortsalg av aksjer gir deg muligheten til å tjene penger på synkende aksjekurser. Skal du shorte aksjer er du derimot avhengig av å først låne aksjene du skal shortselge med noen. For private investorer vil det typisk være en nettmegler eller en bank som låner deg de nødvendige aksjene.

Det første du må gjøre om du ønsker å shorte aksjer er derfor å finne en nettmegler som vil låne deg aksjer til shorting. Du må så inngå en låneavtale med denne megleren. Noen meglere krever også at du inngår en egen avtale om shortsalg.

Når du har funnet en egnet megler og alle avtalene er inngått, kan du komme i gang med shortingen. Selve gjennomføringen av shorthandelen fungerer på den måten at du lager du en vanlig salgsordre på aksjen du ønsker å shorte. 

Hvis du er fornøyd med gevinsten, eller du ønsker å begrense et eventuelt tap, så kjøper du tilbake aksjene i markedet. Shortposisjonen du har tatt regnes da som inndekket.

Gevinsten din er forskjellen i aksjekurs fra du solgte aksjene, til du kjøpte de tilbake. Kostnader for lånet av aksjene og eventuell kurtasje trekkes fra.

 

Slik shorter du aksjer hos Nordnet

Nordnet er en nettmegler hvor du i tillegg til å kjøpe og selge aksjer og fond, også kan shorte aksjer. De har et forholdsvis stort utvalg av aksjer som tilgjengelig for shortsalg. Oversikten over tilgjengelige aksjer oppdateres jevnlig.

Før du kan starte med shortsalg hos Nordnet, må du inngå en låneavtale og shorthandelsavtale. Siden shorthandel er litt mer komplisert enn vanlig aksjehandel, må du ta en kunnskapstest før du kan inngå denne avtalen.

 

Du kan shorte aksjer hos Nordnet

 

Vi anbefaler Nordnet til både kjøp, salg og shorting av aksjer. 

 

Åpne en konto hos Nordnet her

annonse

 

Når de formelle avtalene er signert og godkjent, kan du gå i gang med shortingen. Når du shorter en aksje, så selger du som nevnt en aksje som du ikke selv eier. Nordnet vil da låne deg denne aksjen for shortsalget. 

Ønsker du å dekke inn shorten din, så gjøres dette ved å legge inn en kjøpsordre på det samme antallet aksjer du solgte. Når denne handelen er utført regnes shortposisjonen som oppgjort.

 

Hva er shorting av aksjer?

De fleste investorer gremmer seg når aksjekursene synker og børspilene peker nedover. For noen investorer betyr derimot lavere aksjekurser penger i kassa. Det er nemlig mulig å tjene penger på at en aksje blir mindre verdt. Måten dette gjøres på er gjennom shortsalg, også populært bare kalt shorting av aksjer.

En investor som er short i et selskap vedder med andre ord på at aksjekursen i det selskapet skal synke. Treffer vedkommende med sine spådommer og prisen synker, vil han ha tjent penger på shortingen.

 

Hvordan fungerer shorting av aksjer?

Når man shorter en aksje, så selger man i bunn og grunn en aksje man ikke selv er eier av. For å shorte en aksje er man derfor avhengig av å kunne låne aksjen av den som eier den.

Grunnen til at noen aksjeeiere velger å låne ut aksjene de eier til shortsalg, er at de da vil tjene renteinntekter og eventuelle gebyrer på de utlånet aksjene. Det er gjerne fond, institusjonelle investorer og meglerhus som låner ut aksjer til shorting.

Når du har lånt aksjene, så selger du de til markedsverdi i markedet. Etter en tid må du så kjøpe tilbake aksjene i markedet og returnere det samme antallet aksjer du lånte til den opprinnelige eieren av aksjene.

slik fungerer shorting av aksjer

Differansen mellom salgsprisen og kjøpsprisen, minus renter til utlåner og eventuelle gebyrer, er din fortjeneste på handelen.

Et tenkt eksempel kan være at du shortselger 1000 Equinor-aksjer til 200 kr aksjen. Markedsutviklingen av aksjen går som du har håpet, og etter en stund så omsettes den samme aksjen for 170 kr. 

Du velger da å dekke inn shorten og kjøper 1000 aksjer i markedet for å levere de tilbake til utlåner. Differansen på handelen er 30 kr per aksje. Dette gir deg en gevinst på 30 kr per aksje, eller 30 000 kr totalt for handelen, minus renter du betalte for å låne aksjene.

Skulle prisene derimot stige til 230 kr før du velger å kjøpe tilbake aksjene, har du et tap på 30 000 kr, pluss renter, på handelen.

 

Risiko ved shortsalg av aksjer

Risikoen ved shortsalg kan være betydelig. En aksje kan potensielt stige veldig mye på kort tid, og da kan tapet bli veldig stort. Det har vært flere berømte såkalte short-skviser opp gjennom årene. Disse skvisene har kostet investorer som har vært short betydelige beløp. 

Et av de seneste eksemplene på dette er shortskvisen som oppstod i GameStop i januar i 2021. På det meste var aksjekursen oppe i nesten $350, mot de $17,25 aksjen kostet i starten av januar. Aksjekursen hadde med andre ord steget 20 gangeren på under en måned.

shortskvisen i gamestop

Det sier seg selv at de som var short i GameStop og som ble nødt til å dekke seg inn igjen, tapte vanvittig mye penger. Hedgefondet Melvin Capital var en av de største taperne, og det har blitt rapportert at de tapte 53 % av sine verdier som følge av shortskvisen.

Nå var rett nok dette et ekstremt tilfelle som tilhører sjeldenhetene, men den belyser risikoen som finnes ved shortsalg av aksjer. Stiger aksjen mye før du rekker å dekke deg inn, kan shorten utvikle seg til å bli en kostbar affære.

Shorthandel anbefales av den grunn kun til erfarne investorer som er klar over risikoen shortsalg av aksjer innebærer.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy