Trenger du en solid nettside til bedriften din, men er usikker på hva du skal velge? Her får du en enkel gjennomgang av de tre vanligste løsningene – fra veldig rimelig til dyr. Artikkelen inkluderer kostnadsoverslag og noen viktige tips du bør få med deg.
Enkleste løsning – bruk en nettsidebygger
Å bruke nettsidebyggere som Webnode, Wix og Squarespace er både den raskeste, enkleste og normalt billigste måten for privatpersoner og bedrifter å lage en proff nettside. Du får alt på ett sted, og kan uten problemer integrere en nettbutikk på siden din.
Gangen i det er vanligvis slik:
- Opprett konto hos en nettsidebygger
- Velg et domenenavn (samme som nettadresse – for eksempel Finanseksperten.no)
- Velg en ferdiglaget mal (nettsidebyggere har gjerne hundrevis du kan velge blant)
- Erstatt eksempeltekst og overskrifter med dine egne tekster
- Bytt ut bilder med dine egne, eller velg bilder fra nettsidebyggerens bildebank
- Tilpass etter behov og publiser siden
Det er også vanlig at nettsidebyggeren har kunstig intelligens som kan designe en unik nettside til deg, basert på dine innspill og ønsker.
Fordeler og ulemper med nettsidebyggere
Den største ulempen med nettsidebyggerne er mangelen på fleksibilitet på både design og funksjonalitet. Du kan riktignok tilpasse malene med dine egne farger, fonter, logo, tekster, bilder og annet innhold, men det grunnleggende får du ikke endret.
Det kan også være begrensede muligheter til å integrere nettsiden med annen programvare, for eksempel lagerstyring og regnskapsprogram.
Fordelene er imidlertid mange for de som ikke orker, ikke har tid, eller mangler kunnskap om bygging, drift og vedlikehold av nettsider. Du slipper å tenke på sikkerhet, annet enn å passe på passordet ditt. Det er heller ingen oppdateringer du trenger følge opp, og nettsiden blir som regel penere enn om du skulle designet og bygget alt selv.
Hvem nettsidebyggere passer for
Nettsidebyggere passer utmerket for småbedrifter og organisasjoner som vil ha en enkel nettside eller nettbutikk som ser bra ut også på mobiltelefoner. Det samme gjelder for privatpersoner, bloggere, klubber, lag og små organisasjoner. Større bedrifter med spesifikke behov for avansert funksjonalitet, bør styre unna.
Kostnader
- Domenenavn – cirka 150kr per år
- Abonnement på premiumløsning – fra cirka 500 til 3 000 per år
Lag nettside selv med WordPress
WordPress er den mest populære løsningen i verden for nettsider. Verktøyet brukes ikke bare av småbedrifter og bloggere, men også av store internasjonale konsern. Fleksibiliteten er langt større enn med nettsidebyggere, på alle fronter. Det er heller ikke spesielt vanskelig å lage nettsider i WordPress, men å få et godt resultat krever kunnskap og erfaring.
Gangen i det er vanligvis slik:
- Finn et hostingselskap som passer for deg
- Kjøp webhotell
- Kjøp domenenavn
- Installer WordPress på webhotellet
- Last ned maler og tilleggsprogrammer etter behov
- Tilpass nettsiden
- Publiser innholdet ditt
Fordeler og ulemper med WordPress
Ulempene er fortrinnsvis at WordPress krever tid og kunnskap. Men, samtidig er ikke løsningen spesielt vanskelig å lære seg.
Det største hodebryet i forhold til nettsidebyggere – gitt at du er fingernem nok til å få laget en fin nettside – er at du må passe på siden din. Alt må holdes oppdatert, ellers kan siden krasje i tide og utide. Manglende oppdateringer kan også forårsake sikkerhetshull som hackere utnytter.
Fordelene er at hvem som helst, med litt trening, kan lage veldig kule nettsider, med alle slags integrerte funksjoner. WordPress er også såpass utbredt at dersom du senere vil sette bort drift og vedlikehold, finnes det massevis av selskap som kan hjelpe deg. Det samme gjelder hvis du etter en tid vil betale noen for å lage et helt nytt design til nettsiden.
Kostnader
- Domenenavn – cirka 150 kr per år
- Webhotell – fra cirka 500 kr til 4 000 kr per år
- Leie andre til drift og vedlikehold – fra cirka 7 000 per år
- Andre aktuelle kostnader – Proffversjon av eventuelle tilleggsprogram
Kjøp nettside fra et designbyrå
Den beste løsningen for å få en knallgod nettside til bedriften, er å sette bort jobben til ekspertene. Det finnes en rekke byrå i Norge som er meget dyktige til å lage flotte og moderne nettsider. Det er heller ikke noe i veien for å kjøpe nettside fra byrå i utlandet (ofte billigere).
Å bruke et byrå koster naturligvis en del penger, og penger er det gjerne manko på i gründerbedrifter og små foretak. Uansett – ha i mente at det kan lønne seg å investere litt «tungt» i nettside, dersom kundene dine fortrinnsvis nås på nett. Kanskje noe for fremtiden, når bedriften din begynner å tjene gode penger?
Fordeler og ulemper med nettside fra designbyrå
Ulempene er ikke så mange, om vi ser bort fra kostnadene. Et annet lite aber er at du kan være uheldig og velge et byrå som ikke er spesielt dyktige. Spør gjerne andre bedriftseiere om deres erfaringer, og velg et byrå som har gode resultater å vise til.
Proffe byrå har som regel dyktige designere som følger med på trendene, og derav får du gjerne en tidsriktig nettside. Dette går ikke bare på design, men også brukervennlighet, funksjonalitet og optimalisering for søkemotorer (viktig!).
Kostnader
- Fra cirka 30 000 kr til ubegrenset
- Det er ikke noe problem å bruke hundretusener på en nettside fra et proft designbyrå
Viktig å markedsføre siden
At bedriften har en nettside er god service for kundene. De har et sted å få informasjonen de trenger om produkter og tjenester, og kan enkelt finne telefon, adresse og e-post hvis de vil kontakte deg.
Nettsiden er også en potensiell magnet på nye kunder, men da må den markedsføres. Vi har funnet frem til et knippe gode guider for småbedrifter som vil markedsføre nettsiden selv. Les de som vil – det kan lønne seg i lengden!
FAQ:
Hva er forskjellen på nettside i WordPress og nettsidebyggere?
WordPress gir deg langt mer handlingsrom, både når det gjelder design og funksjonalitet. Men, WordPress krever langt mer kunnskap og jevnlig vedlikehold. Hvis du ikke har tid og erfaring – bruk en nettsidebygger.
Hvorfor bør bedrifter unngå gratisløsningen som nettsidebyggerne tilbyr?
Det er spesielt tre faktorer som gjør gratis nettside fra nettsidebyggerne uegnet for bedrifter.
- Nettadressen blir lang og useriøs – for eksempel Dinbedrift.Wixsite.com, i stedet for DinBedrift.no
- Du får andres reklame på bedriftens nettside
- Ingen mulighet til å ta sikkerhetskopier
Det er andre ulemper også, men disse tre er de viktigste. Gratis nettside passer best for privatpersoner, og når formålet ikke er spesielt seriøst.
Hva koster en nettside laget med nettsidebygger?
Prisene varierer i forhold til hvilken premiumpakke man velger. De rimeligste løsningene kommer ned i noen få hundrelapper per år, mens de dyreste og mest omfattende pakkene kan koste rundt 2 000 – 3 000 kroner per år.
Hva koster en nettside hvis jeg lager den selv i WordPress?
Programvaren WordPress er gratis, men du må kjøpe webhotell (hosting) og domenenavn. Et norsk (.no) domenenavn koster omtrent 150 kr per år, mens hosting varierer veldig, også i forhold til lagringsplassen og datatrafikken du får med. En normal årspris fra et norsk hostingselskap ligger mellom cirka 500 kr (minst datatrafikk og lagring) og 4 000 (mest datatrafikk og lagring) per år.