Hvordan velge beste kredittkort i 2018

beste kredittkort i 2017

Det er ikke alltid like lett å velge kredittkort. Utvalget blir stadig større, og kredittselskapene konkurrerer om hvem som har beste fordelsprogram og økonomiske betingelser.

Vi har sett på de viktigste faktorene du bør ha i tankene, og gir deg noen forslag til hvilke kort som kan passe ditt forbruksmønster.

 

Hva er et godt kredittkort?

Skal vi si noe om hvilke kredittkort som er bedre enn andre, må vi definere hva som menes med god og dårlig i denne sammenhengen. De økonomiske betingelsene, som kredittgrense, renter og gebyrer er ikke alltid de viktigste. De som bruker kredittkortene smart, unngår nemlig de fleste utgiftene. Likevel er økonomiske betingelser et punkt som må med, og her kommer noen kort bedre ut enn andre.

Fordelene du får ved å bruke det spesifikke kortet er kanskje den mest vesentlige faktoren, så lenge kortbruken er disiplinert og rettet mot det å unngå renteutgifter. Hvem du er og hvilke varer og tjenester du normalt handler, vil være avgjørende for hvilket kredittkort du burde velge. Bileiere og familier er normalt godt tjent med kort som gir rabatter på bensin, dagligvarer, mens folk som reiser ofte gjerne ser på hotellrabatter, gratis reiseforsikring, bonuspoeng og så videre.

Med andre ord er det beste kredittkortet for deg, nettopp det som passer til din økonomi og ditt forbruksmønster.

 

Lengst mulig rentefritak

Den viktigste økonomiske betingelsen i et kredittkort er faktisk lengden på rentefritaket. Fritaket varierer mellom 45 og 52 dager, alt ettersom hvilket kredittselskap du er kunde hos. Forskjellen på minste og høyeste antall rentefrie dager er ikke så stor, men jo lengre desto bedre.

Det gjelder å ha tid til å gjøre opp benyttet kreditt før rentene løper. I noen tilfeller er forskjellen på en uke nok til at man for eksempel kan dele kredittregninga på 2 månedslønninger. Merk at rentefritaket ikke gjelder kontanter du tar ut med kredittkortet, eller andre former for kontantuttak (betaling på posten, regningsbetaling, og lignende).

Forslag: Velg et kredittkort som har minst 50 dager rentefritak.

 

Renteutgifter og andre utgifter

Selv om vi mener at renter på kredittkort er enkelt å unngå, er det likevel en fordel at kortets rentebetingelser er så gunstig som mulig. Det kan være situasjoner der du ikke kommer utenom rentebelastningen, for eksempel fordi du oppholder deg lenge i utlandet, bruker kortet til kontantuttak på reise, eller ikke har penger nok en måned til å gjøre opp all benyttet kreditt.

Når det gjelder utgifter til gebyrer, er så å si alle norske kredittkort gratis å eie, og krever ikke at du betaler årsavgift. Det finnes noen få unntak som man kan styre unna, med mindre årsavgiften gir en spesifikk fordel du ikke finner andre steder (for eksempel kredittkortene fra SAS).

Forslag: Santander Red eller Ikano Visa, da begge har blant de laveste rentene på markedet.

 

Lav eller høy kredittgrense

Et godt kredittkort bør også ha en kredittgrense som står i forhold til behovet. En grense på 25 000 kroner er ofte ikke nok når kortet brukes i jobbsammenheng, mens 150 000 kroner fort blir for mye om man har lav inntekt og er tilbøyelig til å bruke mer enn man tjener.

Kredittselskapene oppgir normalt den øverste kredittgrensen, men gir deg likevel en grense som står i forhold til betalingsevnen din. Kredittgrensen kan reduseres på eget initiativ om du ønsker, eller økes etter en tids bruk der korteieren viser seg betalingsdyktig og pålitelig.

Forslag: 365Direkte MasterCard om du har lav inntekt, Re:member kredittkort om du trenger høy kredittgrense.

 

Beste fordelsprogram

Fordelsprogrammene gir muligheter for å spare gode penger på alle mulige slags varer og tjenester. Noen kredittkort har veldig begrensede program, eller ingen i det hele tatt, mens andre kan dekke over det aller meste vanlige folk har behov for. Vi anbefaler at den som er på jakt etter et nytt kredittkort, setter seg inn i hvilke rabatter og andre fordeler som følger med i hvert enkelt kort.

Se også på de kortene som har CashBack-løsninger, og herunder hvilke begrensninger som gjelder for tilbakebetaling av penger. Generelt sett mener vi at kredittkort med faste rabatter som er uten begrensninger i beløp, er å foretrekke. I tillegg bør kortet gi rabatter på de tingene vi handler oftest, for eksempel matvarer, klær, elektronikk og reiser.

Forslag: Ikano Visa, 365 Direkte MasterCard og yA Bank Kredittkort har alle et omfattende fordelsprogram.

 

Kredittkort med reisefordeler

Antallet kredittkort som gir deg gratis reiseforsikring og avbestillingsforsikring, overgår faktisk antallet som ikke tilbyr dette. I og med at dette er forsikring de aller fleste har behov for, bør man absolutt sørge for å få forsikringen med på kjøpet. Unntaket må være dersom kortet ellers inneholder andre fordeler som passer søkerens behov bedre.

Reglene for at reiseforsikringen skal gjelde er omtrent de samme hos alle selskapene. Du må betale 50% eller mer av reisekostnadene med kredittkortet, noe som i praksis betyr flybillettene eller pakketuren.

Dette bør man gjøre uansett, da kredittkortene gir bedre forbrukerbeskyttelse enn andre betalingsmidler. Reiseforsikringen gjelder som regel også for de du reiser sammen med, med varierende begrensninger.

Andre fordeler på reise man gjerne får med i et godt reisekort, er for eksempel rabatt på hotell, leiebil, restauranter og opplevelser. I tillegg finner du noen kort som gir deg reiserelatert CashBack, slik som bonuspoeng hos SAS eller Norwegian. Du sparer opp poeng på alle transaksjoner der du betalte med kortet, og løser disse inn i form av gratisreiser, gratis hotell, eller noe tilsvarende.

Forslag: Bank Norwegian Visa, kredittkortene fra SAS eller et kort med gebyrfrie kontantuttak i utlandet.

 

Bensinkort

De såkalte bensinkortene er normalt utstedt i av et kredittselskap i samarbeid med spesifikke bensinkjeder. Her til lands er de vanligste eksemplene Shell MasterCard, CircleK (tidligere Statoils bensinstasjoner) og Esso sitt kredittkort.

Drivstoffrabattene varierer veldig, noe som også gjelder de generelle prisendringene på bensin og diesel. Man bør derfor være oppmerksom på at en bensinstasjon kan ha lavere priser på drivstoff på en spesifikk dag, enn det du får gjennom et kredittkort som er tilknyttet en annen kjede.

Med det sagt så er det ikke så veldig ofte slike tilfeller inntreffer, og man sparer generelt ganske bra på å fylle tanken med et kredittkort som har en spesifikk rabatt. Vær også oppmerksom på at et bensinkort kan gi økt rabatt utover standarden i enkelte kampanjeperioder.

Forslag: 365 Privat, eventuelt et allround kort med bensinrabatt, som for eksempel Flexi Visa.

 

Eie flere kredittkort

Fordi kredittkortene kan variere veldig i hvilke betingelser og fordeler du får med, velger stadig flere å eie mer enn ett kort. Har man god nok betalingsevne og kredittverdighet, er det ikke noe i veien for dette. De som har flere kredittkort bruker vanligvis disse aktivt alt ettersom hvilke rabatter og fordeler de får mest uttelling for. For eksempel bør man betale flyreisen med kortet som har gratis forsikring, mens tanking av bilen gjøres med et annet kort som gir bedre bensinrabatt.

Å eie flere kredittkort er ikke negativt i seg selv, så lenge kortene brukes fornuftig og man unngår rentekostnader. Men, med økt samlet kredittgrenser, øker også faren for mislighold og høye kostnader for de som har dårlig kontroll på forbruket. Er man i sistnevnte kategori, bør man sannsynligvis unngå å ha kredittkort, og definitivt ikke skaffe seg flere av de.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy