Forskjellige typer kredittkort

Forskjellige typer kredittkort

Forvirret av alle navnene på de forskjellige betalingsmidlene? Oversiktssider som den du er på nå bruker ofte forskjellige betegnelser på ulike typer kredittkort. Her er en beskrivelse av de vanligste variantene du kan komme bort i.

 

Kredittkort

Et kredittkort er et betalingsmiddel der kredittselskapet låner deg pengene som du bruker til å kjøpe varer eller tjenester. Du kan også bruke kreditten til å ta ut kontanter, eller til å betale regninger. I praksis betyr det at bankkontoen din ikke blir belastet, men du må betale tilbake lånet til kredittselskapet, kanskje med renter og gebyrer. ”Kanskje” fordi det avhenger av når du betaler tilbake, og hva du brukte kortet til.

Lånet er nemlig rentefritt i fra 45 til 52 dager, avhengig av hvilket kortselskap du er kunde hos. Rentefritaket gjelder ved betaling av varer eller tjenester. Tar du ut kontanter, eller betaler på Posten, har du ikke rentefritak. Du kan også betale i avdrag, og rentene beregnes da i forhold til den kredittsummen som til enhver tid gjenstår.

Se hvilke kredittkort vi anbefaler her.

 

Tankingskort

De mest enkle kortene som gir kreditt er såkalte tankingskort. Disse utstedes av enkelte drivstoffleverandører, og gir rett til kredittkjøp av kun drivstoffet fra deres egne utsalgssteder. Et eksempel er Bunker Oil Tankingskort som brukes utelukkende på Bunker Oils tankesteder. Shell har tilsvarende kort beregnet for spesielt yrkessjåfører og transportselskap, der kortet kan brukes til handel på Shells bensinstasjoner. Dette må ikke forveksles med Shell MasterCard, som er et tradisjonelt kredittkort med spesifikke fordeler når du handler hos bensinkjeden.

Et tankingskort er først og fremst nyttig regnskapsmessig for virksomheter som bruker mye drivstoff. I tillegg til de praktiske fordelene gir slike kort besparelser i form av rabatter, både til privatpersoner og bedrifter.

 

Drivstoffkort

Disse kortene kalles også bensinkort. Dette er vanlige kredittkort som gir deg et betalingsmiddel som aksepteres over hele verden. Alle kjøp er kredittbaserte, noe som betyr at du låner pengene, og må betale tilbake innen en viss tid. I tillegg har du unike rabatter på drivstoff dersom du bruker kortet til å betale for tankingen. Drivstoffrabatten kan inngå i et fordelsprogram som gir rabatter også på andre typer kjøp.

Noen drivstoffkort er knyttet opp mot spesifikke kjeder. Typiske eksempel er Circle K MasterCard og Shell MasterCard. Til tross for navnet er begge disse først og fremst vanlige kredittkort. Et annet godt eksempel er 365 Direkte. Kortet utstedes av Danske Bank og har således ingen formell tilknytning til noe oljeselskap. Kortselskapet har imidlertid en rabattavtale med ESSO, hvor du altså får rabatt dersom du betaler med dette kortet.

Det finnes også andre varianter man kan kalle drivstoffkort, om vi strekker definisjonen litt lengre. Dette er kredittkort som gir rabatter i form av bonus på alle typer transaksjoner, eller på tanking uansett hvilken bensinstasjon du velger. Disse rabattene har ofte en månedlig og årlig grense for hvor mye bonus du kan få.

Se hvilke drivstoffkort vi anbefaler her.

 

Fordelskort

Fordelskortene er kredittkort som inkluderer et ofte omfattende fordelsprogram. Dette kan være rabattavtaler, bonuser og cashback fra en hel rekke med kategorier av produkter og tjenester. Rabattavtalene er faste prosentvise avslag, mens cashback og bonuser har beløpsgrenser både per måned og per år. Fordelskortene gir ofte gratis reiseforsikring, avbestillingsforsikring, eller andre forsikringer når halvparten av reisen er betalt med kortet.

Ved valg av fordelskort bør man sette seg grundig inn i hvilke rabatter og bonuser det er snakk om. Noen kort byr på fordeler som er veldig spesifikke, for eksempel Liverpool FC MasterCard eller Manchester United Visa. Andre kan ha fordeler som er rettet mot uteliv, restauranter og trening, eller fordeler som henvender seg til spesielt familier.

 

Gebyrfritt kredittkort

På nettsider som rangerer og omtaler kredittkort brukes ofte betegnelsen ”gebyrfritt”. I utgangspunktet er de fleste kort for det meste gebyrfrie, så fremt man ikke velger et kort fra enkelte sparebanker eller SAS. I så fall kommer det gjerne en årsavgift. Gebyrfritaket gjelder kjøp av varer og tjenester så lenge det er snakk om kredittkjøp.

For uttak av kontanter er det mer vanlig med et uttaksgebyr, mens de gebyrfrie kortene ikke krever dette. Unntaket kan være for uttak i utlandet, men også her er det forskjeller mellom de kortene som omtales som gebyrfrie. Merk deg at selv om kortet påstås å være gebyrfritt, tas det normalt et valutapåslag for uttak i utlandet. Noen brukersteder i utlandet kan også komme til å kreve et lokalt gebyr, uavhengig av hvilket kort du bruker.

 

Bankkort og debetkort

Et debetkort eller bankkort er navnene som brukes på betalingskortene som er tilknyttet en bankkonto. Alle transaksjoner avregnes fortløpende mot saldoen på korteierens konto, til forskjell fra kredittkort der pengene er lånt fra kredittselskapet som utsteder kortet.

Banken du har konto hos er utsteder av debetkortet ditt. Her til lands brukes betalingssystemet BankAxept til å holde styr på de fleste transaksjonene (90%), i tillegg til Visa-systemet (10%).

 

Visa og MasterCard

Visa og MasterCard er ikke selskapene som utsteder verken kredittkortet eller bankkortet ditt. Disse selskapene står for systemet som brukes til selve transaksjonen (pengeoverføringen) mellom deg og selgeren du handler hos, enten du bruker bankkortet eller kredittkortet. Unntaket for oss nordmenn er som nevnt når transaksjonene foregår innenlands, og transaksjonen dermed håndteres av BankAxept.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy