Disse dagene lønner det seg å fylle bensin

disse dagene lønner det seg å fylle drivstoff

Bensinprisene varierer ikke bare fra den ene bensinkjeden til den andre, men også i forhold til ukedagene.

Prisvariasjonen kan være så mye som 1 krone per liter, noe som gir en forskjell på et par tusenlapper i året dersom du bruker omtrent 1 tank per uke. Du kan spare enda mer dersom du velger rett betalingsmiddel.

I kroner er bensin og diesel dyrt i Norge, men nordmenn bruker likevel lite av lønna si på drivstoff. En undersøkelse foretatt av Bloomberg i 2014 viste at bensin gjør et betydelig mindre innhogg i våre lommebøker sammenlignet med mange andre land.

For eksempel bruker spanjoler og engelskmenn nesten dobbelt så mye av lønna på drivstoff, mens svensker og dansker også ligger høyere. Undersøkelsen viste at det er kun ni land som har billigere bensin enn her i Norge, så lenge vi sammenligner drivstoffprisene med den gjennomsnittlige inntekten per dag.

Med det sagt så er det ingen grunn til å fryde seg over å gi bort for mye opptjente midler til oljeselskapene.

 

Spar penger hver gang du fyller tanken med et drivstoffkort du også

 

annonse

 

Billigst på mandag og torsdag

Forbrukerrådet har nylig publisert en undersøkelse som gir oss et meget godt grunnlag for å spare på bensinutgiftene. Undersøkelsen viser egentlig ikke så mye nytt (noen få unntak), da det har vært foretatt tilsvarende undersøkelser før. Essensen i undersøkelsene er at bensin og diesel er rimeligere enkelte dager i uken, noe mange årvåkne bilister allerede har vært klar over.

I den nye undersøkelsen fra Forbrukerrådet avdekkes det at hele 60% av de spurte var klar over at drivstoff er billigere på søndager (kveld) og mandager, mens få var klar over at det også lønner seg å tanke på torsdager. Aller billigst er det på mandag og torsdag morgen. Supplerende tall fra Konkurransetilsynet er også verdt å merke seg.

De viser nemlig at det er svært lav grad av prisvariasjon oljeselskapene i mellom. Er det billig på Shell på mandag morgen, er det omtrent like billig hos Esso på samme tidspunkt.

 

Ikke tank når alle andre gjør det

Prisforskjellene mellom de ulike ukedagene skyldes enkelt forklart rene markedskrefter. For oljeselskapene handler det sannsynligvis både om å tjene mest mulig når de kan, samt være konkurransedyktige i forhold til konkurrentene.

Prislikheten tyder på at de faktisk gjør mindre for å kapre kunder fra hverandre, men heller fokuserer på å tjene mest på de tidspunktene der flest folk fyller tanken på bilen sin. For eksempel farter mange nordmenn i helgene, og derav er det dyrt å fylle på fredager.

Alle som skal til fjells har nok opplevd at det er langt mer biler og folk på bensinstasjonen på fredag etter lunsj. Til sammenligning ser vi at det er svært lite trafikk på bensinstasjonene på mandags morgen.

 

Spar ekstra med bensinkort

Du kan enkelt øke besparelsene ved å bruke et kredittkort med rabatt på bensin og diesel (bensinkort). Rabattene på disse kortene gis uavhengig av de varierende dagsprisene på drivstoff. Utvalget av kort er slettes ikke så verst, der noen kredittkort er tilknyttet kun en kjede, mens andre gir rabatt uavhengig av hvor du tanker.

Det som er viktigst å huske på i denne sammenhengen, er at besparelsen kommer kun dersom du betaler for den benyttede kreditten i tid. Bensinkjøp (og andre kjøp av varer) gir en rabattfri periode på mellom 45 og 52 dager, men etter dette beregnes det renter for kreditten du benyttet.

Vår anbefaling for de som eier bensinkort, er å uansett sjekke hvilken bensinkjede som er billigst den aktuelle dagen. Dette i tillegg til å fylle på de anbefalte ukedagene der alle kjedene opererer med laveste priser. Har man økonomi og kredittverdighet til det, er det ingenting i veien for å eie flere kort, og derav bruke det kortet som totalt sett gir den beste besparelsen.

SE VÅR OVERSIKT OVER BENSINKORT HER

 

Bensinkort knyttet til spesifikke oljeselskap

Shell, Esso, YX og Circle K (tidligere Statoil) har egne kredittkort (utstedes i samarbeid med vanlige kredittselskap) som også har en innebygd bensinrabatt. Rabattene her er da tilknyttet den spesifikke kjeden, med varierende prosentsats. Disse kortene har ingen beløpsbegrensninger på hvor mye du totalt får i rabatt per år. I tillegg hender det at det aktuelle selskapet legger på ytterligere rabatter i kampanjeperioder, for eksempel i forbindelse med påskeutfarten.

Som et eksempel har Shell MasterCard fast rabatt på 40 øre per liter, men øker denne ofte til 60 øre når de kjører kampanjer. Totalt vil rabatten gi en besparelse på noen hundrelapper per år for vanlig bilbruk, mens for de som kjører mye er besparelsen naturligvis høyere. Legges kredittkrotrabatten på toppen av det å fylle tanken til rett tidspunkt, blir besparelsen fort på flere tusen kroner i året.

 

Kredittkort med generelle rabatter

Om man ikke vil låse seg til en spesifikk bensinkjede, finnes det andre kredittkort som gir rabatt uansett hvor man fyller på tanken. Utvalget her er temmelig bredt, og vi kjenner til over 20 kredittkort som tilbyr bensinrabatt. Blant de mest populære er Ikano Visa, Flexi Visa (Santander Consumer Bank), yA Bank Kredittkort og 365 MasterCard. Noen av disse oppgir rabatten i øre per liter, mens andre oppgir den som en prosentsats. I noen kredittkort er det også slik at den samme rabatten gjelder uansett hva du kjøper, inklusive bensin og diesel.

Det er vanlig at drivstoffrabatten i disse kortene er begrenset til et visst beløp per år. Beløpet er imidlertid høyt nok i de fleste tilfeller, til at dette punktet ikke blir en begrensning for bileiere med normalt bensinforbruk. Noen kort har også en øvre grense for total rabatt, uansett hva kjøpene gjelder. Bruker du dermed opp rabatten på bensin, kan dette bety at du ikke får rabatt på noe annet.

 

Sjekkliste for billigst bensin

  • Fyll opp tanken på mandags morgen eller torsdags morgen
  • Velg den stasjonen som har billigst drivstoff den aktuelle dagen
  • Bruk betalingskort eller medlemskort som gir rabatt
  • Bruk det kortet som gir høyeste totale besparelse dersom du eier flere
  • Ikke se deg blind på rabatten – beregne totalprisen før du velger stasjon
  • Betal alltid for benyttet kreditt før rentefri periode er over
  • Ikke kjør langt for å spare noen få kroner – vinninga går opp i spinninga
finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy