En av de beste fordelene med kredittkort er at du kan unngå alle utgifter.
Du får nemlig en ganske lang rentefri periode når du betaler for en vare eller en tjeneste. Det er heller ingen kortselskap som krever gebyr for denne typen transaksjoner.
Rentefri kreditt med økt sikkerhet
Rentefritaket gjør at du i praksis har muligheten til å skaffe deg et gratis lån. Riktignok er lånetiden kort, men det er fortsatt lånte penger det er snakk om.
Heri ligger det også en svært viktig fordel som har med sikkerheten og forbrukerrettighetene dine å gjøre. Dersom du ikke får det du betalte for, enten det dreier seg om en konkurs, svindel, feil på varen, eller noe annet, har selskapet som gir deg kreditten et solidarisk ansvar, på lik linje med selgeren.
Dette er annerledes enn om du betaler kontant, noe som inkluderer betaling med bankkort og ved overførsler. Du får også tid til å sjekke at alt gikk rett for seg, før du selv tar regningen.
Så lenge varer rentefritaket
Så godt som alle norske kredittkort tilbyr enten 45 eller 50 dager rentefri kreditt. Dette tilsvarer antallet dager fra starten på fakturaperioden (den første hver måned), og frem til forfallsdatoen for fakturaperiodens regning.
Regningen sendes alltid ut i begynnelsen av den påfølgende måneden. Dersom forfallsdatoen er den 15. vil det si at den rentefrie perioden er på inntil 45 dager. Tallet får du om du legger sammen fakturaperiodens dager (30 eller 31), pluss de 15 dagene i neste måned.
Et kort med 50 dagers rentefri periode, har forfallsdato den 20. Det finnes noen få kort som har lengre rentefritak enn dette, noe som bare betyr at forfallsdatoen er senere i måneden.
Rentefritaket gjelder for alle betalinger av varer eller tjenester, for eksempel bensin, flybilletter, restaurantregninger eller klær. Hvor du handler spiller ingen rolle, enten det er i en fysisk butikk, i en nettbutikk, eller i utlandet.
Gjelder ikke når du bruker kontanter
Du får ingen rentefri kreditt når du bruker kortet til kontantuttak, eller det kredittselskapet anser som kontantbruk. Uttak er i minibank eller over skranke, mens kontantbruk er når du overfører penger fra kortet til en konto, eller når du betaler en regning med kortet.
I tillegg anser alle kredittselskap at betaling på Posten, inkludert Post-i-Butikk, som kontantbruk. Årsaken er at Posten ikke gir kredittselskapene noen form for provisjon på transaksjonene.
Unngå delbetaling
Den vanligste tabben folk gjør når det gjelder rentefritaket, er at de bare betaler deler av fakturaen. Det er blitt standard at kredittselskapene tilbyr deg å betale kun en minimumssum av den kreditten du brukte i forrige fakturaperiode. Dette bør du takke nei til dersom du vil unngå rentene.
Reglene er slik at hele kreditten må gjøres opp innen forfall for at fritaket skal gjelde. Betaler du mindre, vil det bli beregnet renter for hele perioden, det vil si inntil 45 eller 50 dager. Deretter løper rentene på det resterende ubetalte beløpet, inntil også dette er oppgjort.
Valutapåslag og særskilt gebyr i utlandet
Når du betaler med kredittkort eller bankkort i utlandet, er det to forhold du må være oppmerksom på. Det første er at enkelte butikker, eller butikkens bank, har egne gebyr for betalinger som foretas med bankkort eller kredittkort. Dette plikter de i så fall å opplyse om på forhånd.
Det andre er at når du betaler med kort i utlandet, vil det bli lagt til et såkalt valutapåslag. Dette påslaget skal kompensere for banken eller kredittyterens eventuelle tap som følge av endringer i valutakursen. Påslaget kommer også uansett om du bruker bankkort eller kredittkort, men størrelsen varierer. De fleste kredittkortene har påslag på 1,75% av summen du betaler. Om påslaget er høyere enn dette, er det et tegn på at du har valgt et dyrt kort.
Eksempler på rentefritaket
Det er enklere å forstå hvordan rentefritaket på kredittkort virker dersom vi bruker konkrete eksempler. La oss si du eier et 365 Privat kredittkort, og vil bruke det for å betale for bensin på Esso. Kortet har 45 dager rentefri periode. Lengden på perioden blir da slik.
- Du fyller tanken og betaler den 1. januar – kjøpet er rentefritt i 45 dager.
- Du fyller tanken og betaler den 31. januar – kjøpet er da rentefritt i 15 dager.
Dersom du ikke betaler hele regningen innen forfall, men i stedet velger å slå til på tilbudet om å betale kun minimumsbeløpet, beregnes det renter fra og med datoen du betalte for bensinen.
Tok du ut kontanter med kortet samme dag du fylte tanken, gir bensinkjøpet rentefri kreditt, mens uttaket blir renteberegnet fra første dag.