Bensinkort med cashback – slik fungerer rabattordningen

bensinkort med cashback

Cashback på drivstoff med kredittkort betyr at du får litt penger tilbake når du handler med kortene.

Her er det om å gjøre å velge riktig kort, og samtidig kjenne til begrensningene. Denne artikkelen viser deg hvordan du sparer mest på kortbruken din når du fyller bensin eller diesel.

 

Pengene betales fra kredittselskapets provisjon

Prinsippet med cashback er at du får en prosentandel tilbake av pengene du betaler. Disse pengene kommer hovedsakelig fra provisjonen kredittselskapet får fra salgsstedet der du kjøpte varen eller tjenesten.

Om du for eksempel fyller drivstoff på Esso, og betaler med kredittkort, vil kredittselskapet motta en liten prosent fra Esso-kjeden. Cashback er da når du som kjøpte drivstoffet, får en del av kredittselskapets provisjon.

 

Ofte en del av markedsbudsjettet

Provisjonen som er beskrevet ovenfor er gjerne begrenset til 1% av transaksjonsbeløpet. Cashback er derimot ofte på over 1%, og i noen tilfeller på inntil 5%, noe som vil si at kredittselskapet egentlig går med tap når de gir deg penger tilbake.

Pengene kan imidlertid også komme direkte fra et kredittselskaps markedsføringsbudsjett. Formålet er i alle tilfeller å skape lojalitet, ved å gi deg gode nok insentiver til å velge nettopp deres kort.

Det er også slik at kredittselskapene tjener provisjon på alle transaksjoner, i tillegg til eventuelle gebyr og renter. Totalt sett vil de derfor alltid komme godt ut av det, så lenge det finnes nok kunder som bruker kortene deres.

 

Vanlige beløpsgrenser på cashback

Så vidt vi vet finnes det ingen kredittkort som gir ubegrenset med cashback, uansett hvilket kredittkort du velger. Som oftest er ordningen begrenset til et maksimumsbeløp. Et vanlig nivå på dette er 200 kroner per måned, og 2 000 kroner per år. Enkelte setter grensene i forhold til perioder på 12 måneder av gangen. Når du når grensen, får du ikke mer cashback før perioden er omme.

Prosenten du får i cashback er som regel på mellom 1% og 5%. Da skal det faktisk en del til for at du når maksimumsgrensene. Nedenfor kan du se hvor mye du må bruke kortet for å få 200 kroner i cashback i løpet av en måned.

Cashback 1% – 20 000 kroner
Cashback 2% – 10 000 kroner
Cashback 3% – 6 667 kroner
Cashback 4% – 5 000 kroner
Cashback 5% – 4 000 kroner

 

Forskjell på rabatt og cashback

De fleste kort som gir deg cashback, gir også faste rabatter. Det er to hovedforskjeller på disse ordningene. For det første er cashback begrenset til visse beløp, mens rabatter som regel ubegrensede. Er tilbudet for eksempel 10% rabatt på bestilling av hotell via en bookingtjeneste, vil du få avslaget uansett hvor mange hotellrom du bestiller.

For det andre er det salgsstedene selv som tilbyr rabattene. Dermed vil en rabatt ha umiddelbar påvirkning på kostnadene dine når du betaler, mens cashback er noe du får i etterkant. Det vanlige er at cashback-delen trekkes fra på den neste kredittkortregningen.

 

Gjelder ikke kontantbruk

Du opparbeider deg cashback kun når du betaler for varer eller tjenester, for eksempel når du kjøper drivstoff, flybilletter, klær, eller handler dagligvarer.

Bruker du kortet til å skaffe deg kontanter, opparbeider du ingen cashback. I tillegg får du ikke rentefritak, slik du gjør ved varekjøp.

 

Som kontantbruk regnes følgende transaksjoner:

  • Uttak av kontanter i bank/skranke
  • Uttak av kontanter i minibank
  • Betaling av regninger med kredittkortet
  • Overførsel av penger fra kredittkortet til konto
  • Betaling på Posten
  • Betaling på Post-i-Butikk

 

Rabatt og cashback kombinert

De største besparelsene med kredittkort er når du får både rabatt og penger tilbake. Dette illustreres best med det som mange mener er Norges beste drivstoffkort, nemlig 365 Direkte fra Danske Bank.

 

Kortets fordeler inkluderer blant annet dette:

  • 3,65% Cashback når du fyller tanken på en Esso-stasjon i Norge.
  • 2% Cashback på alle andre bensinstasjoner, også i utlandet.
  • 34 øre rabatt per liter drivstoff på Esso-stasjoner i Norge.

 

Cashback-delen på dette kredittkortet er begrenset til 2 000 kroner per 12 måneder. For å få full tilbakebetaling, vil du måtte fylle drivstoff for omtrent 55 000 kroner i løpet av de 12 månedene. Så fremt du ikke er yrkessjåfør, er det usannsynlig at du kjører så mye bil. Derfor kan vi anta at de aller fleste vil få cashback på hver eneste liter.

Rabatten på 34 øre får du helt uten begrensninger i forhold til omsetning. Totalt sett betyr dette at du får hele 85 øre (cirka 16%) per liter i avslag, dersom literprisen er omtrent 14 kroner.

 

Utnytte rabattene i flere kort

Det er mange som eier flere kredittkort fordi de ønsker å benytte seg av flere fordelsprogram. De handler med det ene kortet inntil de har fått maksimal cashback. Deretter bytter de til et annet kort, og opparbeider seg enda mer tilbakebetaling.

På samme vis kan flere kort brukes til å skaffe seg ulike rabatter, eller der cashback er begrenset til spesifikke produkter. Noen kort gir gunstige avslag i eksempel nettbutikker, mens andre kort gir avslag på reiser, dagligvarer, drivstoff, og så videre.

 

Pass på ulempene

Selv om du kan spare en god del penger på å bruke flere kredittkort, finnes det et par faremomenter du bør være klar over. Flere kort betyr som regel at du får tilgang til høyere kreditt samlet sett. Det igjen kan føre til høy gjeld, og dertil høye utgifter, dersom du ikke er forsiktig med kortbruken.

Den samlede kreditten vil også registreres som gjeld i Gjeldsregistrene, uavhengig av om du har benyttet deg av kredittene. Dette vil føre til at din låneevne svekkes. Skal du for eksempel søke om boliglån, vil banken måtte ta hensyn til at du ikke skal få gjeld som overstiger fem ganger årsinntektene dine. Kredittrammene vil tas med i dette regnestykket. Er du i en slik situasjon, bør du vurdere å enten redusere antallet kort, eller be om å få redusert kredittrammene.

 

Pass også på rentene

Det er selvsagt fint å få avslag og penger tilbake, men det hjelper ikke så mye dersom du pådrar deg renter og gebyrer. Skal du ha utbytte av rabattordningene, bør du sørge for å alltid betale kredittkortregningen innen forfall.

Gjelder transaksjonene kjøp av varer og tjenester, har du rentefri kreditt i inntil 45 eller 50 dager (avhenger av kortet du eier). Merk deg at rentefritaket ikke gjelder dersom du bare betaler deler av regninga.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy