10 gode grunner til at du bør ha et kredittkort

gode grunner til å skaffe seg et kredittkort

Dersom du bruker kredittkort smart og fornuftig får du med en rekke unike fordeler.

Det er flere muligheter til å spare penger, men det viktigste å tenke på har med forbrukerrettighetene dine å gjøre. Her kan du lese om hvorfor du bør eie kredittkort, pluss en påminnelse om hva du må passe deg for.

 

Kredittkort er anvendelig over hele verden

Om du har kredittkort tilknyttet VISA eller MasterCard, har du et betalingsmiddel som aksepteres så godt som overalt i verden. Det er sjelden du treffer på en minibank eller betalingsterminal som ikke er merket med disse to betalingssystemene. Totalt finnes det over 40 millioner salgssteder som er tilknyttet begge, i tillegg til nesten 3 millioner minibanker. Det samme gjelder så godt som alle seriøse nettbutikker.

 

Kredittkort kan gi deg cashback

Mange kredittkort gir deg såkalt cashback, eller penger tilbake når du betaler med kortet. Dette er det samme som den gamle Trumf-bonusen du kanskje har vært borti tidligere. Cashback er ofte begrenset til mellom 1% til 4%, avhengig av kredittselskapet, og med maksimumsbeløp i forhold til hva du kan tjene opp i løpet av en måned eller et år. Likevel blir det penger av det til slutt, når du tar med andre fordeler som også er inkludert i kortene.

 

Unike rabatter

Så godt som alle kort med cashback, gir deg også faste rabatter som du ikke ville fått om du betalte med bankkort eller kontanter. For eksempel gir kredittkortet Flexi Visa faste rabatter på over 200 forskjellige nettbutikker. Butikkene er velkjente, og steder der mange av oss handler uansett.

Sett deg inn i hvilke rabattordninger de ulike kortene har, og velg et alternativ som passer i forhold til hva du ellers bruker penger på. Det er fullt mulig å spare mange tusen kroner i året ved å velge det riktige betalingsmiddelet.

 

Gratis forsikringer

Mange kredittkortselskap tilbyr gratis reiseforsikring og avbestillingsforsikring dersom du betaler transportkostnadene med deres kort. Enkelte kort har også andre gratis forsikringer, for eksempel for egenandel på leiebil, forsikring mot ID-tyveri, kjøpsforsikring, og tankfeilforsikring.

Kravet er også her at varen eller tjenesten er betalt med kortet. Spesielt reiseforsikring er noe vi alle burde skaffe oss uansett før vi legger ut på tur.

 

Rimeligere drivstoff

Dersom du kjører mye bil som bruker bensin eller diesel, bør du vurdere å skaffe deg et såkalt drivstoffkort. Dette er kredittkort som gir unike rabatter når du betaler for tanking med kortet. Her finnes det flere alternativer, og mange er tilknyttet en spesifikk bensinstasjonskjede.

Kortet som gir deg mest rabatt er 365 Direkte som utstedes av Danske Bank. Der får du fast rabatt på 34 øre på norske Esso-stasjoner, pluss 3,65% cashback.

 

Ingen reservasjon av dine egne penger

En av de beste fordelene med kredittkort får du når du booker for eksempel hotell eller leiebil. Her er det vanlig at tjenesteyteren reserverer beløpet du skal betale senere på det kortnummeret du oppgir. Bruker du da bankkort, betyr det at reservasjonen gjelder pengene du har på din egen konto.

I noen tilfeller kan reservasjonen føre til at du ikke har likvide midler til andre formål. Bruker du i stedet et kredittkort, slipper du å bekymre deg for dette.

 

Penger tilgjengelig

Å eie kredittkort betyr at du har midler tilgjengelig i kniper og nødsituasjoner. Dette kan bli spesielt aktuelt på ferie i utlandet, og dersom du blir frastjålet verdisakene, eller bruker opp feriekontoen. Med kredittkort i lomma har du da tilgjengelige midler frem til ferien er avsluttet, og du er vel hjemme igjen. Det samme gjelder i de tilfellene der du får akutt behov for penger, for eksempel om nødvendigheter i hjemmet må erstattes med nytt, og det er lenge igjen til lønningsdagen.

 

Rentefri kreditt

Alle kjøp av varer og tjenester med norske kredittkort gir deg en rentefri periode. Denne er på minimum 45 eller 50 dager, det vil si fra starten av måneden fakturaen gjelder, og frem til forfallsdato. Betaler du tilbake alt du brukte innen forfall, slipper du både renter og gebyrer. Det betyr at du har en mulighet til et rentefritt lån, men med kort tidshorisont. Husk at om du ikke gjør opp all benyttet kreditt, vil du bli ilagt renter for hele kredittsummen du skylder. Bruk derfor denne lånemuligheten med omhu.

 

Kredittkort gir best forbrukerbeskyttelse

Dersom du utsettes for svindel, salgsstedet går konkurs, du får feil vare, eller noe lignende, har du mye bedre kort på hånda om du betalte med et kredittkort. Dette fordi kredittselskapet har det samme ansvaret som selgeren for at du får det du betaler for.

ekstra sikkerhet med kredittkort

I slike situasjoner kan du kreve såkalt chargeback, og du vil normalt få medhold dersom kravet er legitimt. Dermed er sjansene for å tape penger langt lavere enn om du betaler med bankkort eller kontanter.

 

Du får tid til å kontrollere transaksjonene

Fordi du teknisk sett betaler inntil 45 eller 50 dager på etterskudd, gir kredittkortet deg tid du ellers ikke ville fått til å sjekke alle transaksjoner. Du har derfor muligheten til å oppdage både svindel og feil i tide, før dine egne penger settes i fare. Denne ekstra sikkerheten har du ikke dersom du betaler med bankkort. Da går pengene ut av kontoen din så snart transaksjonen bekreftes.

 

Pass på fallgruvene som følger med kredittkort!

Selv om fordelene med kredittkort er mange, er det også et par ting å passe seg for. Det kanskje viktigste er å huske på at rentekostnadene kan bli høye dersom du ikke betaler tilbake raskt nok. Folk med kredittkortgjeld er dessverre overrepresenterte når det kommer til gjeldsproblemer, og for de fleste i slike situasjoner har dette tilknytning til uvettig forbruk i forhold til inntektene.

fallgruvene med kredittkort

Det andre forholdet har med kredittrammen å gjøre. Du blir nemlig registrert med gjeld som tilsvarer rammen i det såkalte gjeldsregisteret, helt uavhengig av om du bruker kredittkortet eller ei. Dette kan få innvirkning på mulighetene dine til å få andre typer lån.

Skal du søke om lån til bolig, anbefales det derfor at du reduserer kredittrammen din, eller sier opp kortet før du sender av sted lånesøknaden. Banken som vurdere lånesøknaden kan nemlig ikke yte lån som gjør at din samlede gjeld blir på mer enn fem ganger årsinntekten din. Kredittrammen vil telle med i dette regnestykket.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy