Lønner det seg å bytte forsikring?

lønner det seg å bytte forsikring

Joda, det lønner seg ofte å bytte forsikring, men du må vite hva du gjør.

Forsikringsselskapenes tilbud varierer veldig, og det kommer hele tiden nye og forbedrede tilbud. Her får du en gjennomgang av hva du må tenke på, og hvilke forsikringer du trenger.

 

Spar penger på forsikring

 

Du kan spare opp til flere tusen kroner i året på å bytte forsikring. Hos Tjenestetorget kan du enkelt sammenligne forsikringer og raskt og enkelt finne den beste forsikringen for ditt behov.

 

Finn beste tilbud på forsikring her

annonse

 

Sjekk prisene på forsikring jevnlig

Undersøkelser viser at det er svært store prisforskjeller på forsikring. Det er også slik at forsikringsselskapene endrer prisene kontinuerlig. Det er for eksempel ikke usannsynlig at det som er billigste bilforsikring i dag, er en middels god avtale til neste år, og kanskje en dyr løsning om to år. Dette tilsier at du bør sjekke prisene jevnlig, for eksempel én gang i året.

 

Hent inn tilbud på billigere forsikring

Ved å innhente nye tilbud jevnlig unngår du å betale for mye. For å gjøre jobben enklere kan du bruke Finansportalens forsikringssider til å sammenligne pristilbudene og de tilhørende vilkårene. Deretter er det bare å kontakte de selskapene som kommer best ut i sammenligningen.

En minst like enkel metode er å bruke uavhengige agenter som Tjenestetorget. Der velger du forsikringene du trenger, og lener deg tilbake mens agenten innhenter tilbud fra alle relevante forsikringsselskap. Tjenestetorget er gratis å bruke, og forsikringstilbudene du mottar er helt uforpliktende.

Vi anbefaler at du i tillegg pruter, også med det forsikringsselskapet du allerede har. Klarer de ikke å matche det beste tilbudet du fant et annet sted, er det bare å bytte selskap.

 

Sammenlign likt for likt

Innholdet i en forsikringsavtale er vel så viktig som prisen. Generelt sett vil forsikringsavtalene de forskjellige selskapene tilbyr være omtrent like når det gjelder elementene forsikringen dekker. Dekningssummene er imidlertid ofte svært forskjellige.

Les vilkårene nøye og vurder tilbudene også ut i fra hva du får, og ikke bare prisen. Er det små prisforskjeller, bør du kanskje velge den avtalen som gir størst erstatningsutbetaling.

 

Pakkeløsninger lønner seg ikke

Ifølge Forbrukerrådet lønner det seg generelt sett ikke å inngå pakkeløsninger med ett enkelt forsikringsselskap. Såkalt totalforsikring er ofte dyrere enn om du shopper hver enkelt forsikring fra flere selskaper. Det er også noe vanskeligere å være prisbevisst når alle forsikringer er samlet i ett selskap. En pakkeløsning gjør at du blir mer låst fast til det ene selskapet.

Om du har innsatsvilje bør du i stedet shoppe rundt og forhandle deg frem til beste og billigste forsikringsløsning for hvert enkelt objekt.

 

Enkelt å bytte forsikring

I dag kan du bytte forsikringsselskap når som helst. Vanlig praksis er at avtalen kan sies opp med én måneds varsel, uansett når på året dette foretas. Før i tiden kunne forsikringer kun byttes ved avtalens årlige hovedforfall.

Det praktiske ved byttet vil bli foretatt av det nye forsikringsselskapet du velger. De vil også sørge for at du får refundert det du eventuelt allerede har innbetalt i premie hos ditt gamle forsikringsselskap.

 

Nødvendige og unødvendige forsikringer

Å være prisbevisst på forsikring kan bety besparelser på mange tusen kroner i året. Her vil forsikringsbehovet ha mye å si. En familie med villa og flere biler har naturligvis mer å hente på være prisbevisste på forsikring, enn en enslig som leier bolig og ikke eier bil. Potensialet på besparelsene blir naturligvis større ettersom forsikringsbehovet øker.

Samtidig gjelder det å ikke kaste bort penger på forsikringsavtaler du ikke trenger. Dette er som regel minimumsbehovet:

Boligforsikring – Eier du din egen bolig må du ha boligforsikring som dekker brann, vannlekkasjer, lynnedslag og stormskader. Bor du i et borettslag har som regel sameiet tegnet en fellesforsikring. Denne bør du sette deg inn i, og eventuelt tegne en tilleggsforsikring dersom fellesløsningen ikke er dekkende.

Innboforsikring – Denne forsikringen trenger vi alle, enten vi eier eller leier bolig. Sørg for at innboforsikringen har nok dekning i forhold til verdien på eiendelene dine. Vurder å tegne egen forsikring for spesielt dyre objekter.

Bilforsikring – Eier du bil må du ha ansvarsforsikring. Er bilen verdt mer enn 75 000 til 100 000 kroner bør du vurdere å ha full- eller delkasko i tillegg.

Reiseforsikring – Denne forsikringen er viktig å ha. Skader du deg på reise i utlandet kan det få store økonomiske konsekvenser om du er uforsikret. Du bør faktisk vurdere å ha reiseforsikring selv om du ikke skal reise utenfor landegrensen, spesielt om du har med deg verdifulle objekter. Reiser du ofte er en helårsforsikring å foretrekke, gjerne supplert med ekstra forsikring fra avtaler gjennom foreninger, arbeidsplass, og lignende, eller gratis reiseforsikring fra kredittkort.

 

Disse forsikringene kan du vurdere

Om du har forsørgeransvar bør du vurdere å tegne livsforsikring. Den kan sikre deg og dine nærmeste økonomisk dersom du mister inntektsevnen gjennom sykdom, eller ved dødsfall. Tegn også ulykkesforsikring dersom du har et yrke som innebærer økt risiko, eller bedriver fritidsaktiviteter som innebærer det samme.

Eier du objekter som båt, campingvogn eller spesielt dyre gjenstander, bør disse naturligvis også forsikres.

 

Forsikring du ikke trenger

I tillegg til å velge både riktig og billigst forsikring, er det flere forsikringsavtaler du sannsynligvis kan se helt bort i fra. De typiske eksemplene er mobilforsikring, forsikring av hvitevarer, bilnøkkelforsikring og lignende. Slike objekter har du sannsynligvis allerede sikret gjennom innboforsikringen din.

De aller fleste kan også droppe forsikringstilbud som slenges på andre avtaler. Typiske eksempler her er låneforsikring, strømforsikring og lignende. Har du helårs reiseforsikring, eller gratis reiseforsikring når du betaler ferien med kredittkort, bør du definitivt si nei til reiseselskapenes forsikringstilbud som du blir presentert for når du kjøper billetten.

Det er heller ikke økonomisk forsvarlig å forsikre objekter med lav verdi. Generelt sett bør du unngå å forsikre for eksempel sykkelen din, dersom verdien er under 15 000 kroner eller der omkring.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy