Kredittkort er det beste betalingsmiddelet i flere sammenhenger, og spesielt når du er på ferie i utlandet.
Grunnen til at kortet anbefales har med både sikkerhet og økonomi å gjøre. I denne artikkelen ser vi på noen av fordelene med å bruke kredittkort på ferie i utlandet.
Kredittkort er det sikreste betalingsmiddelet i utlandet
Det beste argumentet for å betale både reisekostnadene, og det du kjøper på selve reisen med kredittkort, er tryggheten det gir. Skulle du bli lurt, svindlet, eller på annet vi ikke motta det du betalte for, vil du høyst sannsynligvis unngå å tape penger.
Kredittyteren, enten det er en bank eller et kredittselskap, har likt ansvar som selgeren for at du får varen eller tjenesten det gjelder. En klage tas derfor vanligvis til følge, såfremt kravet er reelt. Du slipper også legge ut med dine egne penger inntil en klagesak er avgjort.
I tillegg til den ekstra sikkerheten, kan du få med deg en rekke gratis fordeler og rabatter når du betaler med kredittkort. Dette ser vi nærmere på under, samt hvordan du unngå rente- og gebyrkostnader på det du kjøper.
Du kan få gratis reiseforsikring
Mange kredittkort inkluderer reise- og avbestillingsforsikring. Selv om du kanskje allerede har for eksempel helårs reiseforsikring, lønner det seg å få med en ekstra, spesielt når den blir gratis. To forsikringsavtaler gir deg blant annet bedre beløpsdekning dersom du trenger erstatning for mistet eller frastjålet bagasje og verdisaker.
For at du skal få med reiseforsikringen, kreves det at halvparten av turens kostnader betales med kortet. Forsikringen kan også gjelde de du reiser sammen med, både familie og venner.
Reiseforsikring på bilferie
Du kan enkelt få gratis reiseforsikring også på bilferie. Regelen om at 50% av reisekostnadene må betales med kortet, løses slik:
- Betal for drivstoff med kortet.
- Betal eventuelle ferger med kortet.
- Betal for overnatting med kortet.
Om du er i tvil kan du kontakte kredittselskapet på forhånd og be om en avklaring. I alle tilfeller bør du ta vare på kvitteringene. Dersom du får behov for å kreve erstatning for noe fra forsikringsselskapet, må du regne med at de ber om dokumentasjon på at kortet ble brukt til å betale reisekostnadene.
Du kan få gratis egenandelforsikring
Stadig flere kredittkort tilbyr gratis forsikring for egenandel når du leier bil. Egenandelen kan bli høy hos enkelte bilutleiefirma, og de er temmelig pågående med å drive inn pengene dersom du selv forårsaker en skade på leiebilen.
Om du ofte leier bil når du er i utlandet, vil du spare en god del penger på å få forsikringen gratis. Kravet er i så fall at 100% av leiekostnadene betales med kortet.
Du kan få gratis tankfeilforsikring
Får du med tankfeilforsikring i kortet, og bruker kortet til å betale for drivstoff, er du forsikret om du blingser og fyller feil drivstoff på tanken. Vanligvis er dekningen nok til å betale for sanering, rens, skifte av filtre, og nytt drivstoff. Forsikringen gjelder både om du bruker din egen bil, og om du leier bil.
Du kan få rabatter på reisetjenester
Gode kredittkort har alltid et bredt fordelsprogram. Ofte inneholder programmene både såkalt cashback, der du får tilbake litt av pengene du bruker, og faste rabatter. Samlet sett kan besparelsene bli ganske betydelige etter hvert.
Ofte inkluderer fordelsprogrammene rabattavtaler på diverse produkter og tjenester som har med ferie å gjøre. Eksempler på dette er rabatt på hotellbooking, leie av sommerhus, flyreiser, båtreiser, og leiebil.
Du kan få rabatt på drivstoff
Dersom kortet gir deg såkalt cashback, vil denne delen som regel gjelde også på drivstoff du kjøper. Noen av avtalene gjelder også på bensinstasjoner i utlandet.
Som du ser i vår oversikt over bensinkort er det også spesifikke kredittkort som er rettet spesielt mot denne typen bruk
Nødpenger i kniper
Har du med kredittkort på ferie, har du også mulighet til å låne penger dersom du trenger det. Årsaken kan være både at du bruker opp reisebudsjettet, og i situasjoner der du får frastjålet kontanter eller bankkort.
Har du med to betalingskort med på reisen, kan det være smart å aldri oppbevare de sammen. La for eksempel det ene kortet bli igjen på hotellet (bruk safe), eller la reisefølget ditt ta vare på det, mens du selv har kontroll på det andre kortet.
Sett deg også inn i om kredittkortet ditt er tilknyttet Google Pay eller Apple Pay. I så tilfelle kan du ”ta det med deg” på smarttelefonen eller smartklokka di, noe som gir enda bedre sikkerhet mot tap.
Unngå kostnadene
Rabatter, gratis forsikring, og eventuell cashback er vel og bra så lenge det du sparer ikke blir spist opp av renter og gebyrer. Det er som kjent fullt mulig å bruke kredittkort gratis, fordi alle kort gir deg en rentefri periode. I tillegg må du unngå gebyrer.
Slik unngår du renter på kjøp av varer og tjenester
Hver hele måned regnes som en fakturaperiode. Regningen for det du bruker sendes deretter ut i begynnelsen av neste måned, med påstemplet forfallsdato. Er du for eksempel på ferie og bruker kortet i juli, blir forfallsdatoen på betaling av kreditten en gang i august.
Lengden på den rentefrie kreditten beregnes da slik:
Forfallsdato den 15. – du har totalt inntil 45 dagers rentefritak.
Forfallsdato den 20. – du har totalt inntil 50 dagers rentefritak.
Har kortet ditt lengre rentefri periode enn dette, betyr det bare at forfallsdatoen er lenger ut i måneden, for eksempel den 25. (gjelder kun noen få kredittkort).
Så lenge hele kreditten gjøres opp innen forfall, blir rente- og gebyrkostnadene null for all betaling av varer og tjenester. Gjør du opp kun deler av kreditten du brukte, kommer det renter på hele beløpet.
Unngå salgssteders gebyr
Det er ingen kredittselskap som tar gebyrer for kjøp av varer og tjenester, heller ikke i utlandet. Det du må være oppmerksom på er at enkelte butikker, banker og andre salgssteder kan kreve eget gebyr når du betaler med kort. Som regel gjelder dette også om du velger bankkort.
I så tilfelle plikter de å opplyse deg om gebyret før du betaler. Dette unngår du ved å velge bort slike salgssteder.
Valutapåslag på all kortbruk i utlandet
Du må imidlertid betale et valutapåslag når du betaler med både kredittkort og bankkort. Påslaget er ment for sikre at banken eller kredittyteren ikke taper på vekslingskursene som brukes. Størrelsen på påslaget er det essensielle her.
Er transaksjonene mange, kan summen av påslag utgjøre en del penger. Velg derfor helst et kredittkort som har lavest mulig valutapåslag. Sett deg også inn i størrelsen på påslaget du må betale dersom du bruker bankkortet.
Renter og gebyr for kontantbruk
Tar du ut kontanter med kortet, beregnes det alltid renter fra transaksjonsdatoen. Her er det flere ting som er viktig å huske på, dersom du vil ha lavest mulige utgifter med kortbruken.
De fleste kredittkort lar deg ikke ta ut mye kontanter av gangen. Grensene er ofte satt til maksimum 10 000 kroner per uke. Rentekostnadene på et slikt uttak blir et sted mellom 5 kroner og 8 kroner per dag, dersom årsrentene er mellom 20% og 30%. Gjør du opp innen forfall, blir rentekostnadene derfor begrenset.
Gebyret kan derimot bli temmelig høyt. De dyreste kredittkortene krever for eksempel 75 kroner i fast gebyr for uttak, pluss inntil 4% av summen du tok ut. 4% av 10 000 kroner er hele 400 kroner.
Våre råd når det gjelder kontantuttak er derfor følgende:
- Bruk fortrinnsvis bankkort til uttak – du slipper rentene.
- Bruk eventuelt et kredittkort med null i uttaksgebyr – du må betale renter, men slipper dyre gebyr.
Finne rett reisekort
Vi oppsummerer med en huskeliste over hva du bør fokusere på når du skal finne et egnet kredittkort for reiser og ferier.
- Velg kort med lave renter, spesielt dersom du skal bruke kreditten til uttak.
- Velg kort med ingen uttaksgebyr i utlandet.
- Velg kort med lavt valutapåslag (bør ligge under 2%).
- Velg kort med reiseforsikring og andre fordeler som passer ditt behov.
- Velg kort med kredittramme som passer ditt behov.