10 tips som gjør ferien billigere

10 tips som gjør ferien billigere

Lyst på ferie, men har stramt budsjett?

Å reise blir faktisk stadig billigere, spesielt dersom vi avgrenser det til flybilletter. Det som vanligvis koster mest er overnatting, føde og gjøremålene under oppholdet. Her er 10 tips som kan spare deg for mye penger, uten at det nødvendigvis blir en dårligere ferie.

 

Bestill på rett tidspunkt

Det kan være svært store prisforskjeller i forhold til tidspunktet du bestiller reisen på. Her er det flere forhold som spiller inn. Dette er de faktorene du kan være oppmerksom på:

  • Fly, hotell, pakketurer og leiebil er vanligvis billigst når du bestiller lang tid i forveien.
  • Noen ukedager er statistisk sett billigere å kjøpe billetter på.
  • Pakketurer og flyreiser er statistisk sett billigst når det er godt vær hjemme. Folk bestiller hyppigere når været er dårlig, og dette presser opp prisene.

Joda, du kan finne knalltilbud på restplasser og slikt. Problemet er at dette blir ren gambling. Dukker det ikke opp tilbud fordi for eksempel flyet er fullt, vil du tape penger på å ha satset på siste-liten-billetter.

 

Bestill når det er kampanjeperioder

I tillegg til å være tidlig ute lønner det seg å følge med på når reiseselskapene har kampanjer. For eksempel vil gjerne hoteller få inn flest mulig bestillinger tidlig. Det vet av erfaring når på året hotellet er fullt, og når de har få gjester. Dermed klinker de ofte til med kampanjepriser for å få nye gjester inn så tidlig som mulig.

Det samme skjer med flyselskapene. Bare se på hvor ofte Norwegian og SAS har kampanjer. Tidspunktene for disse er slettes ikke tilfeldig.

 

Reis på rett tid

Har du mulighet til å reise når alle andre jobber, finner du garantert langt billigere ferie. Om sommeren er det naturligvis fellesferien som fort blir dyrest. Det mange ikke er klar over er at vi nordmenn ferierer tidligere enn stort sett hele Europa. Nesten alle andre bruker hele august til ferie, i stedet for juli. Legger du dine egen sommerferie til september, vil du sannsynligvis finne gode tilbud. På mange steder, spesielt i det sørlige Europa, er det fortsatt mer enn varmt nok i denne måneden.

Liker du å reise på storbyferie før jul? Hva med å ta shoppingen i januar i stedet? Da er prisene lavere, og i tillegg kommer du kanskje når alle butikkene har salg.

 

Velg en billig destinasjon

Land som Polen, Romania, Bulgaria og Tyrkia har betydelig lavere prisnivå enn land som Sverige, Danmark, England og Frankrike. Innenfor hvert land er det også store forskjeller i pris. Et hotellopphold i Gdansk er for eksempel gjennomgående billigere enn et tilsvarende hotell i Krakow. Skal ferien gå til en by eller et strandområde, finner du selvsagt forskjeller der også.

Bruk litt tid på å sette deg inn i hvor du får mest for pengene, og vurder å legge ferien dit. Ta med i vurderingen ikke bare hva reisen og oppholdet koster, men også hva du må betale for transport, mat, drikke, og så videre, mens du er der.

 

Spis rimelig mat

Du kan ofte spare inn en del penger på å velge opphold med fullpensjon. Problemet er at du kan også bli ganske lei av å spise på samme sted under hele ferien. Alternativt kan du velge overnattingssted som gir muligheter for å lage litt mat selv, i stedet for å kjøpe alle måltider ute.

Sett deg også inn i hvor lokalbefolkningen spiser selv. Spisesteder som de som bor der frekventerer, er ofte bedre enn de som frekventeres av turister. Og, de er nesten alltid mye billigere.

 

Bo billig

Noen pakketurer kan være så billige at de er uslåelige på pris. Spørsmålet er om du finner en rimelig pakketur til akkurat dit du vil reise. Et godt alternativ er å kjøpe billige flybilletter, og deretter leie så rimelig som mulig. Aller billigste boalternativ er hospits og sofa-surfing. Du kan også forsøke boligbytte, leie privat, leie gjennom Airbnb, eller finne så rimelig hotell som mulig. Det hele kan bli en prøvelse når det gjelder sikkerhet, komfort og andre viktige faktorer, men mulighetene er der i hvert fall.

Nøkkelen til å lykkes med å finne overnatting som er bra nok, og samtidig billig, ligger i å skaffe seg kunnskap og informasjon. Bruk nettet, spør venner og bekjente, og spør lokalbefolkning (på nett) der du skal reise.

 

Opplev det som er gratis

Spesielt i storbyene finner du alltid et hav av spennende opplevelser og severdigheter som koster akkurat null kroner. Offentlig eide museer har normalt gratis inngang, de fleste varme destinasjoner har gratis bademuligheter, noe du vanligvis finner i storbyene også, parkene har masse gratis å by på, både for barn og voksne, og blir du kjent med noen lokale, får du kanskje gratis omvisninger.

Gode reisesider på nett har ofte artikler som heter noe slikt som ”10 spennende opplevelser i London som er gratis”, og kanskje spesielt de største engelskspråklige reisesidene på nett. Les disse og spar penger.

 

Bruk riktig betalingsmiddel

Du kan tape en del penger på å velge feil betalingsmiddel, feil sted å veksle på, med mer. Her er ting du bør ha i tankene om du vil donere minst mulig av pengene dine til banker, vekslingskontorer og butikker:

  • Betal gjerne reise og opphold med kredittkort om du har. Få med gratis reiseforsikring, og få bedre forbrukersikkerhet (krever rett kredittkort).
  • Betal med kredittkort om du leier bil, og få med egenandelforsikring gratis (krever rett kredittkort).
  • Betal for dyre varer med kredittkort, så har du bedre sikkerhet om du får feilvare, blir svindlet, eller har annen grunn til å klage.
  • Husk å betale regninga før rentene løper, dersom du betalte med kredittkort.
  • Bruk bankkort (debetkort) til å ta ut kontanter der du er på ferie.
  • Velg lokal valuta dersom du betaler med kort, og får valget mellom NOK og lokal valuta.
  • Bruk småpenger/kontanter til å betale for alt som ikke koster mye.
  • Ikke veksle kontanter i vekslingskontorer som tar høye gebyrer, og som gir dårlig vekslingskurs (ofte verst på flyplassene). Det er normalt bedre å skaffe kontanter i minibanker der du er.
  • Ikke ta ut valuta på Gardermoen. Kursen er normalt dårligere enn du får lokalt der du er på ferie.

 

Unngå økonomisk kjempesmell

Noen ”sparer” penger når de skal på ferie ved å la være å skaffe seg reiseforsikring. Dette er gambling som vi mener du absolutt ikke bør drive med. Skulle noe skje, for eksempel at bagasjen blir stjålet, eller du får behov for medisinsk hjelp, vil ”besparelsen” fort bli til en kraftig fordyrelse av ferien.

Ta alltid med Europeisk helsetrygdkort når du skal til utlandet, og skaff deg reiseforsikring. Da slipper du store tap om du skulle være uheldig.

 

Ta ferien i Norge

Spar penger og opplev samtidig et av de vakreste landene på kloden! Selvsagt kan en ferie i Norge bli dyr, men om du virkelig vil gjøre det billig, har du alle muligheter her hjemme.

Aller billigst er det å bruke den vakre naturen vår. Allemannsretten gir deg rett til gratis overnatting og opplevelser i utmarka, uansett hvem som eier grunnen. Om teltliv ikke er noe for deg, kan du melde deg inn i turistforeningen og få nesten gratis overnatting. Du kan låne hytta til en bekjent, du kan bytte bolig med noen du stoler på, eller du kan finne rimelig overnatting på samme vis som du ville gjort i utlandet.

Transporten kan du vurdere å la et busselskap eller NSB ta seg av.

God tur!

Her er flere tips til den som vil spare penger.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy