Derfor er det sikrere å betale med kredittkort

Sikrere å betale med kredittkort

Foruten fordeler vi fortsatt får når vi betaler med kredittkort, er det noen viktige punkt som gjør at betalingsformen anbefales.

Sikkerhetsmessig er det stor forskjell på om du betaler kontant eller med bankkort, fremfor å bruke kreditt. Les nedenfor om hvilke rettigheter du har, og lovverket som beskytter deg.Det er spesielt på to områder den ekstra sikkerheten gjør seg gjeldende, henholdsvis når vi handler på nett og når vi betaler i utlandet.

Se hvilke kredittkort vi anbefaler her.

Netthandel med kredittkort

Når du kjøper en vare eller bestiller en tjeneste på nett, betaler du på forskudd. Bruker du et debetkort som betalingsmiddel vil transaksjonen foretas umiddelbart, og kjøpesummen trekkes fra kontoen din. Varen du kjøper har du imidlertid ikke mottatt enda.

Det er derfor en viss risiko for at du kan bli svindlet, eller at handelsstedet går konkurs før varen sendes til deg. Det er også en risiko for at du mottar en vare som har feil ved seg. I slike tilfeller risikerer du å tape hele kjøpesummen dersom du betalte med debetkort.

 

Betaling i utlandet med kredittkort

På samme vis løper du større risiko for svindel og feil ved varen når du kjøper den i utlandet. Selv om det ikke skjer ofte, hender det at selgeren lurer til seg høyere betaling enn den prisen som ble oppgitt. En mer hyppig problemstilling er feil ved varen.

Etter at du er kommet hjem har du dårlige klagemuligheter, og kan ikke lenger oppsøke salgsstedet. Å få byttet varen, eller refundert beløpet, beror helt og holdent på selgerens vilje.

 

Finansavtalelovens paragraf 54 b beskytter deg

I scenariene som er beskrevet ovenfor står det seg helt annerledes om betalingen ble gjort med et kredittkort. Dette reguleres av Finansavtaleloven, og loven gjelder også ved netthandel og ved transaksjoner i utlandet. Kortversjonen av loven er at eier av kortet har rett til å få pengene tilbake fra en kredittyter (i dette tilfellet kredittkortselskapet) dersom han eller hun ble svindlet, eller dersom varen ikke svarte til forventningene (feil ved varen).

Kan du påvise at du er svindlet, at du ikke mottok varen, eller at den ikke stod til forventningene, plikter kredittselskapet å gi deg pengene tilbake. Det vil i praksis si at du ikke blir belastet den kreditten du brukte. Kredittyteren vil deretter forsøke å drive inn pengene fra selgeren, noe de har langt bedre sjanse til å få til enn det du har. De kan, i samarbeid med selskapet som står for betalingsløsningen (MasterCard, Visa, AmEx, ect.) blant annet true med å trekke tilbake selgerens rett til å tilby kort som betalingsløsning.

 

Pengene i kredittkortet er ikke dine

Finansavtaleloven gjelder selvsagt også om du betalte med et debetkort. Den store forskjellen er at med kredittkort er det teknisk sett ikke dine egne penger du betaler med. På sett og vis kan vi si at kredittselskapet kjøper varen til deg, mot at du forplikter å betale tilbake det lånte beløpet.

Kredittselskapet står også sterkere fordi pengebeløpet ikke nødvendigvis havner på selgerens konto umiddelbart. Er det imidlertid allerede overført til selgeren, har de fortsatt noen ess i ermet, blant annet såkalt chargeback.

 

Chargeback beskytter deg

Chargeback er en prosess som gir banker muligheten til å reversere en transaksjon. Sagt på en annen måte; banken kan hente tilbake penger de har overført til en butikk. Om butikken setter seg på bakbena, kan banken saksøke eller iverksette en anmeldelse av et kriminelt forhold, så fremt det er grunnlag for dette.

For deg som korteier betyr det at banken eller kredittselskapet tar jobben for deg dersom du blir svindlet, eller du ikke får levert den varen eller tjenesten du betalte for.

 

Chargeback gjelder også betaling fra kontoen din

Bankene og kredittselskapene har denne muligheten for alle transaksjoner der de er involvert. Således kan chargeback iverksettes også når du betalte med direkte overføring fra kontoen, eller med debetkort.

Det er likevel langt bedre å bruke kredittkort av to hensyn. Kredittselskapet har for det første, og som illustrert ovenfor, noen ekstra maktmidler å bruke mot gjenstridige luringer. For det andre slipper du at kontoen din blir belastet, og dermed påvirker likviditeten din. Det er lett å se at dette kan bli et problem, for eksempel om du er på ferie og har en begrenset reisekasse.

 

Når bør du betale kontant?

Som en tommelfingerregel bør du alltid betale med kredittkort når du handler på nett, i utlandet såfremt varen er av en viss verdi, og for varer her hjemme som enten har lang leveringstid eller som har høy verdi. Skal du kjøpe deg en kaffekopp, eller noe annet med lav verdi, på ferien i utlandet, bør du imidlertid bruke kontanter.

Det er ikke farlig om kaffekoppen ikke står til forventningene. Med kontanter reduserer du risikoen for andre former for svindel som kan (en sjelden gang) forekomme med kortbetaling, også på kaféer.

For øvrig anbefales det å ikke bruke kredittkort til uttak av kontanter, og spesielt ikke i utlandet. Bruk debetkortet, eller ta med deg gangbar valuta hjemmefra, så slipper du rentekostnadene.

finanseksperten footer logo retina© Alle tekster og bilder på dette nettstedet er kopibeskyttet og tilhører Eiso Marketing Ltd. Kopiering eller annen gjengiving av både tekst og bilder uten samtykke er forbudt.
Dette nettstedet bruker innformasjonskapsler (cookies).
Våre artikler bør sees på som veiledende og ikke som finansiell rådgiving, vi tar forbehold om feil i våre artikler. Finanseksperten.no driver ikke selv med utlån av penger eller andre finansielle tjenester.
Privacy Policy